Politológ: Opozícia nemá dôvod ťahať horúce gaštany z ohňa za zlyhanie koalície!
17 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Nedávno sa v Národnej rade SR hlasovalo o vyslovení dôvery vláde Ľudovíta Ódora. Vláda dôveru parlamentu nezískala, podporilo ju len 34 poslancov. Situáciu po tomto hlasovaní hodnotili politológovia Radoslav Štefančík a Juraj Marušiak.

Ich stanoviská priniesol denník Pravda.

Ukážka nezodpovednosti

Štefančík sa vyslovil, že výsledok hlasovania poslancov bol dlho očakávaný. Pripomenul, že predseda Sme rodina Boris Kollár a líder OĽaNO Igor Matovič naznačovali, že oni nebudú hlasovať za. Rovnako sa to podľa neho dalo očakávať aj od poslancov z „krajnej pravice“, „krajnej ľavice“, ako aj z Hlasu.

Podľa Marušiaka sa rozhodnutie Národnej rady SR dalo očakávať a nie je teda prekvapením. K postoju opozície Marušiak poznamenal, že určite nemá dôvod ťahať horúce gaštany z ohňa za zlyhanie koalície. V prípade niekdajších koaličných subjektov však hovorí, že ide o ukážku ich nezodpovednosti. Viaceré strany kládli vláde podmienky, o ktorých vopred vedeli, že nebudú prijaté, napríklad OĽaNO, vyjadril sa politológ. V prípade týchto strán teda Marušiak hovorí o úteku pred zodpovednosťou za dôsledky svojho vládnutia a za stav, v akom krajinu nechali po troch rokoch.

K ďalšiemu fungovaniu vlády Štefančík uviedol, že v praktickej rovine vo vnútri vlády zrejme nedôjde k nejakému závažnejšiemu konfliktu a členovia vlády budú na jednej vlnovej dĺžke s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Problém bude podľa politológa vo vzťahu k parlamentu.

Podľa Marušiaka bude vláda Ľudovíta Ódora fungovať v podobnom režime ako Hegerova vláda v čase, keď bola už len dočasne poverenou. Prezidentka vládu odvolá a zároveň ju poverí výkonom funkcie až do vymenovania novej vlády, poznamenáva politológ. Marušiak tiež pripomenul, že predloženie programového vyhlásenia vlády je spojené s návrhom na vyslovenie dôvery. Právomoci vláda ďalej vykonáva podľa čl. 115 Ústavy SR, ods. 3.

Čaputovej NÁHODNÝ výber nemohol dopadnúť inak
Vedúci oddelenia komunikácie strany Smer-SD Ján Mažgút sa na Facebooku vyjadril k tomu, že „Čaputovej“ vláda nezískala dôveru parlamentu. „Pani Čaputová, Váš “náhodný” výber týchto kaskadérov, bez akejkoľvek diskusie s najsilnejšou opozičnou... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Snaha o oslabenie prezidentky?

Štefančík ďalej poznamenal, že poslanci už naplno začínajú kampaňovať a „nejaká vláda v poverení ich zaujímať veľmi nebude“.

Marušiak uviedol, že pokiaľ bude parlament ďalej zasadať a vláda sa bude snažiť presadiť nejaké zákony, bude musieť na každý jeden návrh hľadať podporu. Predpokladá, že určite minimálne časť poslancov sa bude snažiť vláde znepríjemniť život. V prípade Smeru-SD a OĽaNO tu podľa politológa môže ísť aj o súčasť snahy o oslabenie pozície prezidentky.

Štefančík pripomenul, že táto vláda nebola vymenovaná pre to, aby bola plnohodnotnou náhradou predchádzajúcich vlád. Je to vláda menovaná na obdobie do volieb. Podľa toho vyzerá aj programové vyhlásenie vlády a podľa toho majú ministri a premiér tiež nastavené svoje priority. Podľa Štefančíka sa určite pokúsia urobiť čo najviac, ale netreba zabúdať, že po septembrových voľbách budeme čakať na novú vládu, ktorá môže všetky aktuálne rozhodnutia úplne zvrátiť.

Marušiak konštatoval, že veľa vecí bude možné realizovať aj na úrovni výkonnej moci a pokiaľ je hlavnou prioritou príprava volieb a udržanie chodu štátnych inštitúcií, vláde budú jej obmedzené právomoci stačiť. Politológ pripomenul, že v podobnom režime vlastne fungovala aj vláda Ivety Radičovej vo svojej poslednej fáze.

Čaputová pomenovala odmietnutie poslancov vysloviť dôveru vláde
Po nevyslovení dôvery Ódorovej vlády ju prezidentka Zuzana Čaputová poverí riadením až do zostavenia ďalšej vlády, ktorá by mala vzísť z predčasných volieb. Nezrelý postoj Prezidentka Čaputová poďakovala tým poslancom a poslaneckým klubom, ktoré... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik