Navždy nás opustila ďalšia herecká osobnosť
17 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Vo veku 91 nás opustil hlásateľ banskobystrického rozhlasového štúdia Československého rozhlasu, herec, recitátor a vysokoškolský pedagóg Doc. Juraj Sarvaš. V sobotu o tom informovalo Rádio Regina Stred.

Známy umelec bol na začiatku pravidelného rozhlasového vysielania zo stredného Slovenska v roku 1957. „Hlas Juraja Sarvaša toto vysielanie otváral a zároveň celou prvou reláciou sprevádzal,“ pripomína rozhlasová stanica.

Sarvaš v ostatných rokoch prednášal na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Študentov učil umelecký prednes, ktorému sa počas kariéry dlhodobo venoval.

V roku 2009 mu prezident udelil Pribinov kríž II. triedy za rozvoj slovenskej kultúry.

Narodil sa 14. júla 1931 v Radvani, ktorá je dnes súčasťou Banskej Bystrici. Študoval herectvo u profesora Andreja Bagara na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Ochotníckemu herectvu sa venoval už počas štúdia na gymnáziu. Neskôr hral v desiatkach filmov a seriálov. Okrem iných si ho môžu ľudia pamätať zo snímok Mladé letá (1962), Jánošík I., II. (1963), Hernani (1967), Mŕtve duše (1971), Skrytý prameň (1973), Muži s plnou mocou (1988) či Sobáš za každú cenu (1996).

RTVS si pripomenie osobnosť umelca v premiére portrétu Juraj Sarvaš v sobotu 17. júna o 20.00 h na Dvojke.

Odborník na Ústavu: Po TOMTO nás čaká ďalšia neistota
Presne mesiac po tom, ako bola vláda Ľudovíta Ódora prezidentkou vymenovaná, poslanci Národnej rady (NR) SR neprijali Programové vyhlásenie vlády (PVV). Je preto dôležité vedieť, čo to znamená pre občana. PVV prezidentkinej vlády podľa očakávania... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik