Jiří Paroubek: Pravda o zničení Nord Streamu sa prevalila...
17 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Keď sa vlani v septembri objavila informácia o výbuchoch na potrubiach plynovodov Nord Stream, uvažoval som nahlas o tom, že za touto sabotážou stoja niektoré z amerických spravodajských služieb. Dnes sa ukazuje, na základe spoločného investigatívneho vyšetrovania serióznych západných médií, nemeckého týždenníka Die Zeit, nemeckej televízie ARD a holandskej rozhlasovej stanice NOS, že sabotážne akcie mohlo uskutočniť ukrajinské komando armádnych potápačov s využitím plachetného člna. Skonštatoval to vo svojom komentári pre české Parlamentní Listy bývalý predseda vlády Českej republiky Jiří Paroubek.

Názor Jiřího Paroubka prinášame v plnom znení.

Za touto akciou vraj stál vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny, Zalužnyj, a prezident Zelenskyj o nej vraj nebol informovaný.

Rusi sa sťažujú, že Západ tvrdošijne odmieta transparentné a objektívne medzinárodné vyšetrovanie teroristických útokov v Baltskom mori pod záštitou Bezpečnostnej rady OSN.

Niekoľko múch jednou ranou

Ukrajinci a tiež Poliaci dlho pred dokončením plynovodu Nord Stream 2 protestovali proti jeho výstavbe. Dôvody boli čisto pragmatické, alebo ak chcete, sebecké. Ukrajina aj Poľsko by prišli o významnú časť poplatkov za transit plynu cez ich územie. A, samozrejme, pokiaľ existujú plynovody v stave, že je možné znovu obnoviť ich prevádzku, sú hrozbou napr. pre Spojené štáty, ktoré dodávajú teraz do Európy významné objemy svojho plynu LNG. Takže sa zabilo niekoľko múch jednou ranou. A výsledkom je, že máme drahší plyn a budeme ho mať ešte drahší.

Životná úroveň klesá a klesať bude

Na druhej strane treba pripomenúť, že prosperita Nemecka a vlastne celej Európy bola postavená na dovoze lacných ruských surovín a na prvom mieste potom zemného plynu a ropy. To už dnes neplatí. A Európa nakupuje tieto komodity drahšie z iných krajín. To sa, samozrejme, negatívne premieta na životnej úrovni európskeho a teda aj českého obyvateľstva. Životná úroveň stredno- a nízkopríjmových občanov v Česku v posledných dvoch rokoch dramaticky klesá.

A bude klesať vďaka inflácii, ktorú česká vláda priživí svojim „ozdravným balíčkom“ aj v budúcom roku. Len tak mimochodom, v Rusku je momentálne inflácia na úrovni 2,3 % (!), čo oproti našim číslam inflácie je priam neskutočné. Aj z toho je vidieť, akým spôsobom fungujú sankcie EÚ voči Rusku, ktoré majú tiež retardačný dopad do životnej úrovne obyvateľov krajín strednej a západnej Európy, teda členských krajín EÚ.

TRHLINY: Kachovka aj Nord Stream. Ukrajina nebude rada! (FOTO)
Dva katastrofálne výbuchy zasiahli do života sveta počas ukrajinskej vojny. Vlani v septembri trhliny spôsobené výbušninou zničili plynovod Nord Stream pod Baltským morom a tento utorok ráno sa pretrhla hrádza Kachovskej priehrady, čo viedlo k... Čítať ďalej
07 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Kto poškodil Kachovku?

Uvidíme tiež, ako pokročí vyšetrovanie toho, kto vlastne poškodil priehradu Kachovka na strednej Ukrajine. Pretrhnutie tejto priehrady spôsobilo veľké materiálne škody, úmrtie ľudí a je to tiež závažná ekologická katastrofa.

Úsmevné je, ak niekto tvrdí, že akciu úplne nepochybne urobili Rusi. Je potrebné pripomenúť fakty. Pokiaľ ide o zaplavené územie, z dvoch tretín ide o územie, ktoré je zabrané ruskou armádou, a zhruba jednu tretinu územia ovládajú Ukrajinci. Čo je ale strategicky najzávažnejšie, to sú dve veci. Jedna vec sa týka Krymu, pretože v dôsledku zníženia hladiny vody v priehrade nie je napájaný kanál, ktorým bola privádzaná voda na Krym, čo v krátkom čase zrejme vytvorí kritický nedostatok vody na polostrove, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo. Druhá závažná vec je, napriek uisťovaniu odborníkov, že môže v krátkom čase – po vyčerpaní zásob vody – chýbať voda na chladenie reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne. A to je setsakra závažný problém.

Každá akcia podobného charakteru, pokiaľ zatiaľ „chýba jasné dôkazy“ o tom, kto ju vykonal, je nutne posudzovaná podľa zásady cui bono. Teda česky, komu to slúži. Každý, nech si na túto otázku odpovie sám.

Marián Kéry: ČO SPÁJA ZNIČENIE NORD STREAMU SO ZNIČENÍM KACHOVSKEJ PRIEHRADY?
Čo spája oba tieto hrozné činy? Momentálne najviac asi ticho okolo toho, kto za nimi stál. Možno aj dôkazy sú, respektíve silnejú. Len čo ak ten prst v oboch prípadoch ukáže smerom, ktorý si NATO, USA a ani Ukrajina neželajú? Takéto otázky si... Čítať ďalej
16 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik