Súhrn medzinárodného spravodajstva - 16. júna - 14.30
16 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 16. júna - 14.30

PRAHA - Českí poslanci v piatok schválili sprísnenie zákona o strete záujmov známeho ako "Lex Babiš". Nová úprava zakazuje verejným funkcionárom prevádzkovanie televízie, rozhlasu alebo vydávanie periodickej tlače. Zákon sa vzťahuje nielen na ovládajúcu osobu, ale aj na skutočného vlastníka média, čím sa má sťažiť obchádzanie tohto zákazu. Zmenu ostro kritizovalo Babišovo hnutie ANO, ktoré ju chce napadnúť na Ústavnom súde. Podľa novej úpravy už nebude stačiť, ak by poslanci či predstavitelia vlády vložili akcie svojej firmy vlastniacej médiá do zvereneckých fondov.

PRAHA - Český expremiér Petr Nečas podal v prípade svojej lživej výpovede v kauze zneužitia vojenského spravodajstva dovolanie k Najvyššiemu súdu. Bráni sa tým ročnej podmienke a peňažitému trestu, ktorý mu v máji potvrdil Mestský súd v Prahe. Týmto rozsudkom sa Nečas stal prvým niekdajším predsedom českej vlády, ktorý bol právoplatne odsúdený v trestnej kauze. Nečas dovolanie zdôvodnil tým, že súd podľa neho nesprávne právne posúdil skutok. V piatok to uviedla hovorkyňa Obvodného súdu pre Prahu 1 Eva Švíglerová.

KYJEV - Rusko v piatok päť raketami útočilo na ukrajinskú metropolu Kyjev. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to považuje za "odkaz" Moskvy pre lídrov afrických krajín, ktorí pricestovali na Ukrajinu. Ukrajinská armáda oznámila, že v piatok nad Kyjevom zostrelila šesť ruských hypersonických rakiet Kinžal, šesť striel Kalibr a dva prieskumné drony. Kyjevský starosta Vitalij Kličko predtým hlásil výbuch v mestskej časti Podil. V meste na útok v tom čase upozorňovali sirény leteckého poplachu. Lídri afrických štátov vrátane prezidenta Juhoafrickej republiky Cyrila Ramaphosu pricestovali do Kyjeva v rámci mierovej iniciatívy.

KYJEV - Štyri osoby zahynuli a ďalšie dve utrpeli zranenia počas ruského ostreľovania zaplavených oblastí v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Zranené sú dve ženy vo veku 69 a 86 rokov, oznámila civilno-vojenská správa oblasti v aplikácii Telegram. Časť Chersonskej oblasti, ktorú má pod kontrolou Ukrajina, bola zaplavená po minulotýždňovom poškodení priehradného múra Kachovskej vodnej nádrže. Záchranárske práce tam pokračujú, avšak Moskva túto oblasť opakovane ostreľuje.

Peter Szijjártó tvrdo kritizoval niekoľko európskych štátov
Je poburujúce, že výbuch Nord Streamu nebol vážne vyšetrený, uviedol vo štvrtok minister zahraničných vecí Maďarska, Peter Szijjártó. Okolnosti detonácie sa pritom vyšetrujú už mesiace. Tri krajiny, Nemecko, Švédsko a Dánsko, v súčasnosti... Čítať ďalej
16 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

JERUZALEM - Rusko otvorí v Jeruzaleme pobočku svojho veľvyslanectva v Izraeli, ktoré sa nachádza v Tel Avive. Ide o súčasť dohody s mestom, oznámila v piatok samotná ambasáda a predstaviteľ izraelského ministerstva zahraničných vecí. Ruské veľvyslanectvo uviedlo, že dohoda týkajúca sa pozemku v západnej časti Jeruzalema, ktorý Rusko kúpilo v roku 1885, bola podpísaná s jeruzalemským magistrátom 18. mája. Nehnuteľnosť sa použije na výstavbu komplexu budov, ktoré budú slúžiť konzulárnemu oddeleniu veľvyslanectva, uvádza sa vo vyhlásení.

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin je stále otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Prezident Putin bol a je otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o možných scenároch riešenia ukrajinského problému," uviedol Peskov. Hovorca sa takto vyjadril deň pred návštevou afrických lídrov, ktorý majú Putinovi v sobotu predstaviť novú mierovú iniciatívu. Rusko dlho tvrdí, že je otvorené rokovaniam, no trvá na tom, že Ukrajina musí uznať "novú realitu" na bojisku, kde jeho sily ovládajú 18 percent ukrajinského územia.

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyzdvihol vzťahy Ruska so Spojenými arabskými emirátmi (SAE) počas stretnutia s vodcom na ropu bohatej krajiny šejkom Muhammadom ibn Zajdom Nahajánom v Petrohrade. "Emiráty sú veľmi dobrým partnerom," povedal Putin v televíziou prenášaných komentároch na začiatku stretnutia, ktoré sa konalo na okraj hospodárskeho summitu v druhom najvýznamnejšom ruskom meste. Putin poďakoval Nahajánovi za úlohu SAE pri výmene väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou, a Ruskom a USA. Rusko a SAE úzko spolupracujú aj v ropnej aliancii OPEC+.

CANBERRA - Rusko obvinilo Austráliu z rusofóbnej hystérie, pretože zrušila zmluvu o prenájme pozemku v hlavnom meste Canberra pre nové veľvyslanectvo. Ruské veľvyslanectvo na sociálnych sieťach zverejnilo vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý kroky Austrálie odsúdil. "Zrušením zmluvy o prenájme miesta na výstavbu sa Austrália svedomito naďalej posúva smerom k hlavnému prúdu tvorcov rusofóbnej hystérie," uviedol Peskov. Záležitosť označil za ďalší nepriateľský prejav Austrálie. Rusko to bude brať do úvahy a bude konať v prípade, ak sa vyskytnú záležitosti, ktoré si vyžadujú princíp reciprocity.

HAAG - Medzinárodná skupina vyšetrovateľov zatkla desať členov zločineckej skupiny podozrivej z pašovania zlata, cenných kovov a legalizácie výnosov z trestnej činnosti. Spoločná operácia sa uskutočnila vo štvrtok ráno v Taliansku, Nemecku a Švajčiarsku a zapojilo sa do nej viac než 150 policajtov. Zatknutí prostredníctvom komplexnej schémy v rámci celej Európy údajne preprali viac než 15 miliónov eur. Ich vyšetrovanie začalo v roku 2019 oddelenie pre boj proti organizovanému zločinu talianskej polície vo Florencii v spolupráci so švajčiarskymi a nemeckými úradmi. Súčasťou zadržanej siete boli občania Talianska, Grécka, Turecka a Iránu.

SOFIA - Bulharský prezident Rumen Radev odvolal z funkcie generálneho prokurátora Ivana Geševa. Najvyššia súdna rada (NSS) v pondelok odporučila Geševove odvolanie, pretože hanlivými výrokmi o politikoch podkopal prestíž bulharského súdnictva. NSS je orgán zodpovedný za vymenúvanie sudcov. Gešev bol za generálneho prokurátora vymenovaný koncom roka 2019 na sedemročné funkčné obdobie. Jeho pôsobenie na poste generálneho prokurátora sprevádzali obvinenia, že zdržiaval alebo rušil vyšetrovanie oligarchov zo sankčného zoznamu Spojených štátov a Británie.

LIMA - Peruánska ministerka zdravotníctva Rosa Gutiérrezová odstúpila vo štvrtok z funkcie po kritike postupu pri riešení krízy spôsobenej horúčkou dengue. V tejto juhoamerickej krajine si už vyžiadala najmenej 248 mŕtvych a približne 147.000 nakazených. Peruánska prezidentka Dina Boluarteová prijala rezignáciu ministerky a prisľúbila, že "zdvojnásobí úsilie na zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti" pre všetkých občanov. Gutiérrezová bola vo funkcii od decembra 2022. Svoju rezignáciu oznámila počas zasadnutia Kongresu, kde ju vypočúvali v súvislosti s epidémiou.

Volodymyr Zelensky zaútočil na Donalda Trumpa!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre televíziu NBC Newsna sa vyjadril k Donaldovi Trumpovi. Zelenský neverí, že je možné rýchlo nastoliť mier a myslí si, že Rusi sa môžu presunúť aj do Poľska. Maďarský portál Mandiner... Čítať ďalej
16 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

PEKING - Teplota vzduchu v čínskej metropole Peking sa v piatok vyšplhala na 39,4 stupňa Celzia a prekonala tak doterajší rekord pre polovicu júna. "Teplota pekinskom observatóriu Nan-ťiao dosiahla 16. júna o 14.30 h 39,4 stupňa Celzia a zlomila rekord pre polovicu júna," uviedol čínsky meteorologický ústav CMA. Doteraz najvyššiu teplotu vzduchu v polovici júna (39,1 stupňa Celzia) namerali 13. júna 2000. CMA zároveň upozornil, že teploty vystúpia nad 37 stupňov Celzia v Pekingu aj v ďalších dňoch a vyzval ľudí na obmedzenie vonkajších aktivít.

BELEHRAD - Úrady v Srbsku a susednej Bosne a Hercegovine v piatok vyhlásili pre záplavy v mnohých oblastiach mimoriadny stav. Povodne spôsobené prívalovými lejakmi tiež vyvolali evakuácie obyvateľov. Srbské ministerstvo vnútra informovalo, že v Srbsku bolo do evakuácie desiatok ľudí na rôznych miestach zapojených 1300 záchranárov a 22 člnov. Neďaleko mesta Kraljevo na juhozápade krajiny rieka strhla most. V strednom Srbsku sa v meste Kragujevac vyliala rieka Lepenica a záchranári museli evakuovať 12 ľudí z ich domovov. Ďalších 22 ľudí zachránili z dediny neďaleko mesta Jagodina.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik