ŠKANDÁL! "Odstrániť." Ukrajina diktovala Twitteru!
16 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

Po prevzatí Twitteru miliardárom Elonom Muskom už niekoľko mesiacov unikajú predtým interné dokumenty, ktoré mapujú, ako sociálna sieť v minulosti pristupovala k obmedzeniu dosahu určitých názorov a cenzurovala obsah súvisiaci napríklad so škandálmi Huntera Bidena, syna amerického prezidenta, alebo COVID-19. Mnohé americké inštitúcie, vrátane Bieleho domu, mali byť zapojené do potláčania niektorých názorov, ale neboli to len americké úrady, ktoré požiadali o cenzúru. Najnovšia interná komunikácia ukazuje, že zoznam ľudí označených na cenzúru vytvorila aj ukrajinská SBU a následne ho prostredníctvom americkej FBI poslala na Twitter. Boli tam aj západní novinári.

Zverejňovanie interných dokumentov a internej komunikácie v rámci Twitteru s americkými orgánmi sa začalo po prevzatí spoločnosti miliardárom Elonom Muskom, ktorý materiály sprístupnil novinárom.

Prvá analýza dokumentácie bola zverejnená začiatkom decembra minulého roka. Odvtedy bolo do takzvaných Twitter Files pridaných niekoľko epizód, ktoré odhaľujú, čo sa dialo na Twitteri predtým, ako Musk prevzal vedenie a ako podľa novinárov sociálna sieť spolupracovala s americkými úradmi pri cenzúrnych zásahoch na niekoľko citlivých tém.

Novinári a reportéri, vrátane Matta Taibbiho, Lee Fanga, Bari Weissa a Michaela Shellenbergera, postupne začali mapovať, ako došlo k zablokovaniu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, alebo že obsah súvisiaci s mnohými zisteniami z notebooku Huntera Bidena, syna súčasnej hlavy Spojených štátov, bol cenzurovaný.

Práve potláčanie informácií z notebooku Huntera Bidena bolo stredobodom úplne prvej časti zverejnených dokumentov, ktoré prezentovali, ako Twitter cenzuroval výbušný materiál z Hunterovho notebooku počas prezidentských volieb v roku 2020, pričom odhalil napríklad to, ako si mladý Biden užíval drogové večierky, a niektoré podrobnosti o obchodných aktivitách Huntera z čias Joe Bidena ako viceprezidenta. Pochybnosti vyvolala Hunterova práca v petrochemickej spoločnosti Burisma Holdings na Ukrajine, ktorej činnosť následne vyšetrovali ukrajinské orgány.

O pár dní neskôr Weissová zverejnila svoje zistenia, že sociálna sieť už roky buduje systém na zníženie dosahu niektorých komentárov a obsahu. Twitter sa snažil skryť príspevky osobností, ktoré kritizovali názory moderných liberálov alebo samotných konzervatívcov. Prominentní konzervatívci, novinári a lekári, ktorí sa postavili proti obmedzeniam počas pandémie COVID-19, boli na čiernej listine, vrátane Jayanta Bhattacharya, profesora medicíny na Stanfordskej univerzite v Kalifornii.

Niekoľko ďalších epizód sa zameralo na trvalé zablokovanie exprezidenta USA Donalda Trumpa na Twitteri po útoku na Kapitol v januári 2021. Naznačili, že Twitter bol zapojený do cenzúrnych aktivít v koordinácii s americkými úradmi. Fox News sumarizuje, že bývalý šéf bezpečnosti Twitteru Yoel Roth sa stretol so zástupcami FBI, ministerstva vnútornej bezpečnosti a úradu riaditeľa národnej spravodajskej služby pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2020, v ktorých Trump čelil Bidenovi. Následne sa Roth pokúsil cenzurovať obsah niektorých tweetov súvisiacich s voľbami.

Niektorí zamestnanci Twitteru vyzvali na zablokovanie Trumpovho účtu a vedúci pracovníci sociálnej siete čelili tlaku, aby odstránili Trumpov účet - aj keď zamestnanci Twitteru, ktorí dohliadajú na jeho pravidlá, si neboli istí, či Trumpove príspevky skutočne porušujú pravidlá platformy. To, že Trump mal "podnecovať násilie", vyšlo z otázky vtedajšej vedúcej právneho oddelenia Twitteru Vijaye Gaddeovej, ktorá sa v internej správe pýtala, či by Trumpove príspevky mohli byť takto označené.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) často zasahoval do technologického giganta a podľa novinára Matta Taibbiho úradníci FBI systematicky vyhľadávali komentáre na Twitteri okolo amerických volieb v roku 2020 a potom poslali spoločnosti zoznamy ľudí, o ktorých sa domnievali, že mohli porušiť jej pravidlá.

"FBI pravidelne spolupracuje so subjektmi súkromného sektora na poskytovaní konkrétnych informácií o identifikovaných podvratných, nevyžiadaných, skrytých alebo trestných aktivitách zahraničných aktérov so škodlivým vplyvom. Po oznámení FBI sa subjekty súkromného sektora nezávisle rozhodnú, aké opatrenia, ak vôbec nejaké, prijmú na svojich platformách a pre svojich zákazníkov," povedal neskôr hovorca FBI pre Fox News.

Okrem samotných používateľov sa FBI zamerala aj na cenzúru obsahu súvisiaceho so škandálom Bidenovho syna. Podľa Shellenbergera boli FBI a spravodajská komunita zapojené do potláčania obsahu, ktorý by informoval o pochybných obchodných aktivitách Huntera Bidena. E-mail z februára 2021 odhalil, že FBI zaplatila Twitteru od októbra 2019 až 3,4 milióna dolárov za poskytovanie informácií zo siete.

Fox News uviedla, že investigatívny reportér The Intercept Lee Fang tiež zdieľal informácie, ktoré naznačovali zapojenie Twitteru do americkej armády, ktorá používala určité účty "na šírenie propagandy v zahraničí", a zástupcovia Twitteru mali časté rozhovory s inými americkými inštitúciami vrátane CIA.

Samotný Biely dom mal dohliadať na obsah sociálnych médií a podľa Davida Zweiga dokumentácia Twitteru ukazuje, že administratíva Trumpa aj Bidena vyvíjali tlak na vedenie sociálnej siete, aby moderovalo obsah COVID-19 "podľa vlastného uváženia".

V jednej správe od šéfa verejnej politiky Twitteru sa uvádza, že Bidenov tím bol "veľmi nahnevaný", keď sa po spoločných stretnutiach sieť nerozhodla zablokovať účty, na ktoré poukázal prezidentov tím.

Spolupráca s FBI a Ukrajinou

Júnová časť zverejnených dokumentov ukazuje, že okrem amerických orgánov Twitter údajne spolupracoval s ukrajinskou spravodajskou službou.

Podľa nových zistení, ktoré zverejnil kanadský novinár Aaron Maté, americká FBI pomáhala Ukrajine pri "naliehavých opatreniach" proti niektorým účtom na Twitteri, ktoré zahŕňali spoluprácu medzi FBI a Ukrajinou pri vytváraní zoznamov účtov na zablokovanie. Ukrajina najprv požiadala o pomoc FBI, ktorá sa potom obrátila na Twitter so žiadosťou o "cenzúru" účtov, ktoré údajne šíria "dezinformácie o vojne na Ukrajine".

Cenzúra používateľov Twitteru zahŕňala aj niektorých zahraničných novinárov a Maté bol údajne jedným z tých, ktorí boli na zozname, podľa Fox News. Novinár sa mohol stať terčom napríklad preto, že hovorí o udalostiach na Ukrajine v roku 2014 ako o "krajne pravicovom prevrate" alebo tvrdí, že "zástupná vojna" bola "zapálená" v oblastiach na východnej Ukrajine, ktorá bola niekoľko rokov okupovaná proruskými separatistami s podporou Ruska, "vymyslená" bola "podnecovaná Spojenými štátmi".

Novinár opisuje, že krátko po ruskej invázii na Ukrajinu poslal špeciálny agent FBI Aleksandr Kobzanets na Twitter správu so zoznamom účtov, ktoré Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) identifikovala ako podozrivé zo šírenia dezinformácií.

Kobzanec uviedol, že zoznam dostal od SBU pred niekoľkými týždňami a zahŕňal účty na Twitteri, ktoré ukrajinské spravodajské služby podozrievajú zo "šírenia strachu a dezinformácií". V priloženom memorande SBU podľa novinára požiadala Twitter, aby odstránil účty a odovzdal údaje ich používateľov.

Zoznam, ktorý obsahoval aj Matého meno a internetový odkaz na jeho profil na Twitteri, si prevzali zamestnanci Twitteru, ktorí uviedli, že ich skontrolujú. Zoznam podľa oznámenia šéfa bezpečnosti Twitteru Yoela Rotha uvádzal, že ide o kombináciu rôznych účtov, ktoré zahŕňali profily ruských predstaviteľov a ľudí pracujúcich pre ruské štátne médiá, a že v niekoľkých prípadoch sa objavili profily ľudí z Kanady a USA, vrátane Matého. Roth agentovi FBI povedal, že je nepravdepodobné, že by americkí a kanadskí novinári mali zasahovať proti ich účtom.

Copy Code

Priložený dokument, ktorý pripravila ukrajinská SBU, obsahoval celkovo 163 účtov, na ktorých ukrajinská rozviedka podľa svojho odporúčania zistila, že boli "použité na šírenie dezinformácií a falošných správ, ktoré nepresne odrážajú udalosti na Ukrajine a ospravedlňujú vojnové zločiny ruských orgánov na území ukrajinského štátu v rozpore s medzinárodným právom".

SBU požadovala, aby sa "prijali naliehavé opatrenia na zablokovanie týchto účtov na Twitteri" a aby Ukrajine boli poskytnuté údaje týchto používateľov poskytnuté počas registrácie s cieľom "zastaviť ruskú agresiu na informačnom fronte". Ak by Twitter vyhovel žiadosti, SBU by tiež dostala telefónne číslo, dátum narodenia a e-mailovú adresu uvedených osôb.

Roth následne v memorande naznačil, že by bol otvorený pozastaveniu tých účtov, u ktorých sa preukázalo, že majú skryté prepojenie na zahraničnú vládu. Dodal, že novinári, ktorí "pokrývajú konflikt s proruským postojom, pravdepodobne nebudú v rozpore s pravidlami Twitteru". 

Podľa internej správy Roth následne postúpil žiadosť FBI dvom kolegom, pričom opäť poukázal na to, že to boli "niektoré štátne médiá zmiešané s množstvom iných vecí" a potrebovali hĺbkovú analýzu účtov.

Zo 163 účtov uvedených ukrajinskou SBU zostáva väčšina aktívna na Twitteri, 34 bolo pozastavených a 20 neexistuje.

Twitter nezablokoval mnohých ruských propagandistov uvedených na zozname ukrajinskej SBU a ponechal na internete účet ruského komunistického vodcu Gennadija Zjuganova, ktorý často obviňuje Západ z "fašizmu", ruského politika Dmitrija Rogozina, ktorý sa preslávil výrokom "tanky nepotrebujú víza", bývalého predsedu hornej komory ruského parlamentu Sergeja Mironova a niekoľkých rusky hovoriacich propagandistov. Účty ruského moderátora Vladimira Solovjova a šéfredaktora štátnej televízie RT zostali odblokované. Zoznam podľa kanadského novinára zahŕňal aj niekoľko ruských vládnych agentúr a médií.

Twitter nezablokoval väčšinu účtov, ale Maté povedal, že to bola "možno najusvedčujúcejšia vec proti FBI" zo všetkých doterajších zistení týkajúcich sa komunikácie a dokumentov súvisiacich s Twitterom.

Povedal, že to ukazuje, že FBI je "ochotná pomôcť zahraničnej vláde v jej úsilí potlačiť prominentného západného novinára". "Je to poburujúce a poskytuje to ďalší dôkaz, že FBI je mimo kontroly," dodal.

 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik