Peter Szijjártó tvrdo kritizoval niekoľko európskych štátov
16 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

Je poburujúce, že výbuch Nord Streamu nebol vážne vyšetrený, uviedol vo štvrtok minister zahraničných vecí Maďarska, Peter Szijjártó. Okolnosti detonácie sa pritom vyšetrujú už mesiace.

Tri krajiny, Nemecko, Švédsko a Dánsko, v súčasnosti vyšetrujú sabotáž plynovodu v rámci medzinárodného vyšetrovania. Vyšetrovanie stále prebieha, ale nedávno sme dostali správu, že vstúpilo do záverečnej fázy.

Kritizoval tiež Ukrajincov a Chorvátov

Podľa agentúry TASS pán Szijjártó na konferencii hovoril aj o tom, že dve krajiny [Ukrajina a Chorvátsko – pozn. red.] využívajú ťažkosti Maďarska v energetickej politike.

Maďarsko je zásobované ropou dvoma trasami. Teraz obe krajiny zvyšujú tranzitné poplatky šialeným spôsobom a vzájomne sa koordinujú.

Minister zahraničných vecí tiež povedal, že: "...musíme zabezpečiť, aby žiadna krajina neprofitovala zo súčasnej energetickej situácie a aby žiadna krajina nemala prospech z toho, že bude pôsobiť ako tranzitná krajina pre ostatných".

Stalo sa tak po tom, ako Ukrajinci od začiatku vojny niekoľkokrát zvýšili poplatky a na jar a v lete bolo oznámené ďalšie zvýšenie. 

Jedno zo zvýšení už nadobudlo účinnosť: 1. júna Ukrajinci zvýšili poplatok na 25 percent. V tejto súvislosti pán Szijjártó vo štvrtok povedal: "Je takmer dobrou správou, že ropa prichádza cez Ukrajinu bez prerušenia, aj keď Ukrajina opäť výrazne zvýšila tranzitné poplatky."

Medzitým MOL v máji podpísal dohodu s Chorvátskom, podľa ktorej sa spoločnosť domnieva, že bude musieť zaplatiť niekoľkonásobok spravodlivej trhovej ceny za ropu. Podľa spoločnosti nemali na výber, pretože bez ropy z Chorvátska by nemohli prevádzkovať rafinériu spoločnosti v Bratislave.

Šokujúce fakty o výbuchu Nord Stream!

Jachta, ktorú Nemci podozrievajú z prevážania výbušnín s cieľom vyhodiť do vzduchu Nord Stream mala byť podľa nich prenajatá vo Varšave. Objavili sa ďalšie šokujúce fakty o výbuchu Nord Stream. 

Nemeckí vyšetrovatelia tvrdia, že je čoraz pravdepodobnejšie, že výbušnina bola prevezená na jachte Andromeda za účelom, aby ňou bol vyhodený do vzduchu plynovod Nord Stream.

Vinníci si podľa nich mali plavidlo prenajať od varšavskej cestovnej kancelárie.

Ak sa tvrdenia nemeckých vyšetrovateľov potvrdia, mohlo by to spôsobiť vážne nepríjemnosti poľskej vláde, ktorá tvrdí, že nevie, čo sa stalo, píše maďarský Mandiner.

Viac v článku:

Šokujúce fakty o výbuchu Nord Stream!
Jachta, ktorú Nemci podozrievajú z prevážania výbušnín s cieľom vyhodiť do vzduchu Nord Stream mala byť podľa nich prenajatá vo Varšave. Objavili sa ďalšie šokujúce fakty o výbuchu Nord Stream. Nemeckí vyšetrovatelia tvrdia, že je čoraz... Čítať ďalej
11 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik