Odborník na Ústavu: Po TOMTO nás čaká ďalšia neistota
17 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Presne mesiac po tom, ako bola vláda Ľudovíta Ódora prezidentkou vymenovaná, poslanci Národnej rady (NR) SR neprijali Programové vyhlásenie vlády (PVV). Je preto dôležité vedieť, čo to znamená pre občana.

PVV prezidentkinej vlády podľa očakávania podporilo len 34 poslancov parlamentu. Takto fungujúca vláda má podľa odborníka na Ústavu len veľmi oklieštené a dosť neisté právomoci. Tie sa mohli aspoň čiastočne konkretizovať, keby prezidentka konala štandardne. Tá však najnovšie popri „zmätených“ občanoch považuje postoj poslancov za nezrelý.

Prezidentkina vláda bez dôvery parlamentu

Vláda Ľudovíta Ódora nezískala dôveru parlamentu. Poslanci NR SR vo štvrtok odmietli jej programové vyhlásenie. Za hlasovalo 34 poslancov zo 136 prítomných, proti bolo 43 poslancov, 54 sa zdržali a piati nehlasovali.

Vládu podporili len poslanci za SaS, nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera a Tomáš Valášek. Zdržali sa Sme rodina, OĽANO aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Proti hlasovali len poslanci Smeru-SD a niekoľkí nezaradení.

AKTUALIZOVANÉ Čaputovej vláde parlament dôveru NEVYSLOVIL!
Čaputovej vláde parlament nevyslovil dôveru. Dostala smiešnych 34 hlasov. Ak by mali trošku hanby dnes by hneď zložili funkcie, informoval na sociálnej sieti opozičný poslanec Tomáš Taraba. Už skôr avizovali strany Smer-SSD, Hlas-SD a Za ľudí, že... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Právomoci vlády

Na Slovensku teda funguje vláda bez mandátu občanov a podpory parlamentu. Jej právomoci sa dajú zoradiť do troch skupín, ktoré vysvetlil odborník na Ústavu, právnik Vincent Bujňák.

Do prvej skupiny podľa neho patrí podávanie návrhov zákonov. Na druhú bude vláda potrebovať predchádzajúci súhlas prezidentky, kam patrí napríklad vymenúvanie či odvolávanie štátnych funkcionárov, návrhy na skrátené legislatívne konanie či zmena účelu použitia peňazí zo štátneho rozpočtu.

Do tretej skupiny patria tie právomoci, ktoré takáto vláda vykonávať nebude môcť – rozhodovanie o zásadných otázkach v oblasti zahraničnej či domácej politiky, či rozhodovanie v zásadných otázkach v hospodárskej či sociálnej politike.

A tu bude problém

„Keďže tieto pojmy nie sú definované, opätovne môžu vznikať výkladové spory, či určité rozhodnutie je zásadným alebo nie, teda bude tu prítomný stav právnej neistoty,“varuje Bujňák, ktorý ako príklad uvádza riešenie situácie s darovaním stíhačiek Ukrajine. Ak by podľa Bujňáka prezidentka vec posunula na Ústavný súd, ten mohol dostať šancu tieto právomoci širšie ozrejmiť.

Nenechala sa (vo svojom postoji) rušiť

Prezidentkinho premiéra vyslovenie nedôvery vláde vôbec neprekvapilo. Ódor považuje za dôležitý fakt, že vláda už nebude mať plné kompetencie a že sa musí pripraviť na to, že mnohé rozhodnutia bude potrebné konzultovať s prezidentkou. Je pripravený napĺňať tie body z programu, ktoré sa týkajú pomoci ľuďom.

Hovorca prezidentky Martin Strižinec uviedol, že podľa hlavy štátu je odmietnutie väčšiny poslancov vysloviť dôveru vláde odborníkov „nezrelým postojom“.

Čaputová pomenovala odmietnutie poslancov vysloviť dôveru vláde
Po nevyslovení dôvery Ódorovej vlády ju prezidentka Zuzana Čaputová poverí riadením až do zostavenia ďalšej vlády, ktorá by mala vzísť z predčasných volieb. Nezrelý postoj Prezidentka Čaputová poďakovala tým poslancom a poslaneckým klubom, ktoré... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme