MH SR nedalo eurofondy firmám, lebo nemá administratívne kapacity!
16 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

Slovensko má v končiacich eurofondoch nevyčerpaných 4,3 mld. Eur a niektoré ministerstvá sa ich ani nesnažia minúť. 

Ako upozornil dnes podpredseda strany HLAS a poslanec NR SR Richard Raši, ministerstvo hospodárstva vedené bývalým Hegerovým povereným ministrom Karlom Hirmanom, odmietlo navýšiť alokáciu na výzvu zameranú na podporu inovácií a technologického transferu v podnikoch, pretože nemalo disponibilné administratívne a technické kapacity. 

„Slovensku hrozí prepadnutie miliárd eur, z ktorých minimálne 100 miliónov eur mohli dostať naše firmy na nákup inovatívnych technológií a my tieto peniaze radšej pošleme do Bruselu naspäť, lebo nemáme administratívne kapacity. Načo je potom taký minister, ktorý to nevie zabezpečiť,“ upozornil Raši. 

Vzhľadom k tomu, že obstarávanie technológií ide cez výnimku zo Zákona o verejnom obstarávaní, je možné obstarať technológie za pár týždňov.

Po komunikácii so žiadateľmi a ich dodávateľmi sme boli informovaní, že väčšina žiadateľov už má skočený proces VO a lehoty na dodanie predmetných technológií sú 3-4 mesiace, upozornil Raši a vyzval nového ministra hospodárstva  Dovhuna, ktorého v roku 2020 vtedajší minister Heger nominoval do štátneho podniku SEPS, aby doteraz nezazmluvnenú sumu  100 mil. eur čo najskôr vložil do tejto výzvy a rozdelil ju podnikom na nákup inovatívnych technológii.

BEZBREHÉ rozdávanie peňazí mimovládkam zo strany ministerstva obrany. Reaguje aj generál Viktorín
Ministerstvo obrany (MO) SR rozdelilo sumu 500.000 eur pre 63 projektov súvisiacich s témou obrany a bezpečnosti štátu. O dotáciu sa uchádzalo 149 žiadateľov. O podporu mohli požiadať občianske združenia, nadácie, neinvestičné fondy a neziskové... Čítať ďalej
16 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik