NA ČO ČAKÁ?
15 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Čaputová môže podľa politológov s oznámením o kandidatúre ešte čakať. Či čaká na to, že jej dôveryhodnosť po týždňoch s klesajúcou tendenciou opäť stúpne, nevedno. V každom prípade si prezidentka dáva na čas.

Má čas

Prezidentka Zuzana Čaputová môže potenciálnu kandidatúru oznámiť aj po parlamentných voľbách. Oproti možným vyzývateľom má dostatok času aj mediálneho priestoru. Pre TASR to uviedol politológ Erik Láštic z Univerzity Komenského. Podľa politológa Juraja Marušiaka zo Slovenskej akadémie vied sa zatiaľ zdá, že Čaputová kandidovať bude.

"Prezidentka má oproti potenciálnym vyzývateľom dostatok času a mediálneho priestoru, môže tak kandidatúru ohlásiť aj po parlamentných voľbách. Je na protikandidátoch a protikandidátkach aby ukázali verejnosti, čo ponúkajú," skonštatoval Láštic.

Politické zázemie - iba Progresívne Slovensko

Marušiak pripomenul, že Čaputová zatiaľ nič oficiálne oznamovať nemusí a môže čakať až do zákonom predpísanej lehoty. "Zároveň sa pravdepodobne nechce stať témou politického súperenia pred parlamentnými voľbami, keďže je zrejmé, že za svoje politické zázemie pred prvým kolom prezidentských volieb môže považovať iba Progresívne Slovensko a azda čiastočne SaS," komentoval.

Ivan Gašparovič: Každá zmena vo vedení tajnej služby zneisťuje zahraničie (VIDEO)
Hoci Ivana Gašparoviča, emeritného prezidenta SR mainstreamové médiá nemali v láske a tak sa voči nemu aj správali, slovenskej spoločnosti stále má ako právna autorita čo povedať. Napriek vysokému veku Ivan Gašparovič v rozhovore s Mimi Šramovou... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Má výhodu

Odďaľovanie rozhodnutia umožní podľa Marušiaka prezidentke identifikovať potenciálnych protivníkov. Sama je pritom v pozícii úradujúcej hlavy štátu viditeľná dostatočne. Oproti iným prípadným kandidátom má tak určitú výhodu.

Zároveň hovorí, že ak by sa Čaputová chcela z politiky stiahnuť po skončení svojho funkčného obdobia, tak by svoje rozhodnutie nekandidovať mohla komunikovať už dávnejšie, aby uvoľnila priestor iným kandidátom, ktorí by mohli osloviť jej potenciálnych voličov.

Prezidenta volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Kandidátov na prezidenta navrhuje môže navrhnúť najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s najmenej 15.000 podpismi oprávnených voličov.

Mandát súčasnej prezidentky Zuzany Čaputovej uplynie v roku 2024. Čaputová zatiaľ neoznámila, či sa bude o funkciu opäť uchádzať. Ako uviedla koncom mája, dúfa, že svoje rozhodnutie oznámi v rozumnom čase.

Politológ: KATASTROFÁLNY prístup Čaputovej k Slovákom! Vo vlastnej krajine to pokašľala na celej čiare
Prezidentka Zuzana Čaputová nevyužila dostatočne svoje obdobie vo funkcii na formulovanie vlastnej agendy, ktorú by presadzovala silou svojej osobnosti. Pre TASR to uviedol politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied pri príležitosti... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik