Marián Kéry: ČO SPÁJA ZNIČENIE NORD STREAMU SO ZNIČENÍM KACHOVSKEJ PRIEHRADY?
16 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Čo spája oba tieto hrozné činy? Momentálne najviac asi ticho okolo toho, kto za nimi stál. Možno aj dôkazy sú, respektíve silnejú. Len čo ak ten prst v oboch prípadoch ukáže smerom, ktorý si NATO, USA a ani Ukrajina neželajú? Takéto otázky si kladie vo svojom statuse na sociálnej sieti predseda Zahraničného výboru slovenského parlamentu a poslanec Smeru Marián Kéry.

Názor Mariána Kéryho prinášame v plnom znení.

Stalo sa to 26. septembra minulého roku. Mohutné explózie vtedy vyradili z prevádzky plynovody Nord Stream 1 a 2. Aj vtedy, tak ako posledne pri Kachovskej priehrade, sa všetci – rozumej liberálne médiá, ako aj politici v západnej Európe a najmä v USA, ponáhľali so súdmi bez dôkazov, že tento útok je dielom Rusov. Poradcovia amerického prezidenta Bidena to zdôvodňovali tým, že Rusko aj takto chcelo s témou plynu vydierať Európu.

Časom sa karta obrátila. Dôkazy na zapojenie sa Moskvy do tejto akcie neexistujú. Ale prekvapivo, silnejú indície, že by za útokom na Nord Stream mohli byť Ukrajinci. Podľa všetkého už tri mesiace pred výbuchmi varovala holandská vojenská rozviedka americkú CIA o ukrajinských plánoch zničiť podmorský plynovod Nord Stream. Američania následne tlačili na Kyjev, aby od tejto teroristickej akcie upustil.

Nord Stream 1/getty images

Zo spomenutého útoku bolo podľa rôznych médií postupne poobviňovaných viacero štátov vrátane Ruska, Spojených štátov aj Ukrajiny, všetky však zodpovednosť popreli.

Čím viac sa však začala posilňovať linka usvedčujúca zo zodpovednosti Kyjev, v podobe akcie malého tímu potápačov s plachetnicou, pod priamym velením náčelníka ukrajinského generálneho štábu Valerija Zalužného (prezident Zelenskyj o tom všetkom vraj nemusel ani vedieť – čomu však veria asi len v USA a Bruseli), tým tichšie okolo Nord Streamu začalo byť na rokovaniach NATO a EÚ. Inak povedané, medzi európskymi politikmi začalo platiť nepísané pravidlo, že o danej téme sa nehovorí, pretože dôkazy ukazujú na stranu, ktorá je „naša“...

Na hornom obrázku je nepoškodená priehrada VE Kakhovka a snímka urobená 6. júna 2023, na ktorej je voda pretekajúca cez poškodenú priehradu VE Kakhovka. Fotografia: 2023 Planet Labs PBC/AFP/Getty Images

Čo teda spája oba hrozné činy z názvu môjho statusu? Momentálne najviac asi ticho okolo toho, kto za nimi stál. Možno aj dôkazy sú, respektíve silnejú. Len čo ak ten prst v oboch prípadoch ukáže smerom, ktorý si NATO, USA a ani Ukrajina neželajú?

Ukrajinská "ochota" zistiť pôvodcu sabotáže. Už dávno sa priznali. (VIDEO)
Šéf ukrajinského ministerstva zahraničných vecí reagoval neslušne na Erdoganov nápad vyšetriť výbuch vodnej elektrárne. Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba hrubo reagoval na Erdoganov nápad vyšetriť sabotáž na vodnej elektrárni... Čítať ďalej
09 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik