Keď to vyhovuje, sankcie neplatia!
16 | 06 | 2023 I Milan Laca
USA platia Rusku miliardy za jeden dôležitý zdroj.

NYT: Americká jadrová energia je naďalej závislá od ruského jadrového paliva.

Nemajú iné východisko
Spojené štáty americké nemôžu odmietnuť dodávky obohateného uránu z Ruska, napísali  The New York Times. „Vyrobenie objemov, ktoré môžu konkurovať Rosatomu, bude trvať viac ako desať rokov,“ píše sa v článku.
Realita... 
Napriek želaniu Washingtonu, prerušiť ekonomické vzťahy s Moskvou, americké spoločnosti naďalej platia za ruské jadrové palivo približne miliardu dolárov ročne, poznamenáva autor. Podľa neho sa asi tretina obohateného uránu, ktorý potrebujú USA, dováža z Ruska.
Český politik: Anglosaská hegemónia dostáva trhliny (VIDEO)
Francúzske médiá prišli so zaujímavou správou – prezident Emmanuel Macron požiadal juhoafrického prezidenta Cyrila Ramphosu o pozvanie na samite krajín BRICS, ktorý sa má uskutočniť v auguste. Správu nepotvrdil ani Elyzejský palác, o žiadosti... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Eka Balašková
Nemôžu nič robiť
Závislosť Spojených štátov od jadrovej energie bude rásť, keďže vláda je odhodlaná znížiť závislosť od fosílnych palív. Ale ani jedna americká firma neobohacuje urán - to robí len európske konzorcium Urenco (Veľká Británia, Nemecko, Holandsko), ktoré má závod v Ohiu, zvyšok pochádza z európskych krajín, píše autor.
Aj EÚ je opatrná
V máji vyšlo najavo, že krajiny Európskej únie nerokujú o zaradení jadrového sektora do 11. balíka protiruských sankcií, napriek tomu, že znižujú svoju závislosť od Ruska.
Poľsko jedná aj za Slovensko! NAPADNE ZÁKONY EÚ
Ministerka pre klímu Anna Moskwa označila vyradenie spaľovacích motorov v EÚ do roku 2035 za jeden zo zákonov, ktoré chce Varšava zrušiť, píše POLITICO. Poľsko sa pokúsi zvrátiť postupné vyraďovanie spaľovacích motorov v EÚ a ďalšie zákony v... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik