GRECO: SR plní málo odporúčaní proti korupcii poslancov, pri prokurátoroch viac
15 | 06 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Slovensko je v najnovšej správe Skupiny štátov proti korupcii (GRECO) medzi členskými krajinami Rady Európy s najvyšším podielom neimplementovaných odporúčaní týkajúcich sa boja proti korupcii v parlamente. Slovensko do praxe neuviedlo 60 percent odporúčaní a je v tomto negatívnom rebríčku piate. TASR o tom informoval hovorca Rady Európy Jaime Rodriguez Murphy.

Prvé je Lichtenštajnsko, ktoré pri poslancoch parlamentu nezaviedlo žiadne z odporúčaní GRECO. Nad Slovenskom je v tomto negatívnom rebríčku ešte aj Poľsko (83 percent), Maďarsko (71 percent) a Chorvátsko (67 percent). Naopak, všetky odporúčania týkajúce sa poslancov zaviedli Albánsko, Bulharsko, Fínsko, Island, Nórsko a Spojené kráľovstvo.

GRECO sa nezmieňuje o Slovensku pri súlade s odporúčaniami týkajúcimi sa sudcov, avšak v prípade plnenia odporúčaní týkajúcich sa prokurátorov obsadilo piate miesto spoločne s Azerbajdžanom a Chorvátskom (80 percent). Vyššie percento odporúčaní splnili iba Taliansko (83 percent), Gruzínsko (86 percent), San Maríno (88 percent) a Slovinsko (89 percent).

Zlý prístup k informáciam

GRECO vo výročnej správe zároveň vyjadruje obavy nad obmedzeniami práva na prístup k informáciám v niektorých európskych štátoch a vyzýva na dodržiavanie medzinárodných noriem v tejto oblasti.

"Vlády by mali zaručiť v praxi zásadu transparentnosti verejných dokumentov. Výnimky z pravidla zverejňovania dokumentov by mali byť obmedzené na minimum a dôkladne zdôvodnené. Pokiaľ ide konkrétne o verejné obstarávanie, verejná kontrola a prístup k úradným dokumentom sú kľúčové pri účinnej prevencii korupcie," zhodnotil predseda GRECO Martin Mrčela.

Jarko si zostrihal video a pomudroval na Facebooku
Zdá sa, že bývalému ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi tečie do topánok. Projekt, ktorý zostrojili spolu s bývalým premiérom Hegerom- Demokrati- nenaberá podľa prieskumov také množstvo potenciálnych voličov, aké si predstavovali. Jedna vec je tá,... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme