Čo s vládou bez dôvery? Prezidentka ROZHODLA
15 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová v zmysle ústavy poverí vládu Ľudovíta Ódora vykonávaním jej pôsobnosti až do zostavenia novej vlády, ktorá vzíde zo septembrových predčasných parlamentných volieb. Odmietnutie väčšiny poslancov vysloviť dôveru vláde odborníkov považuje za veľmi nezrelý postoj. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Prezidentka oceňuje postoj poslancov a poslaneckých klubov, ktoré hlasovali za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Vznik úradníckej vlády bola jediná ústavná možnosť, ako priviesť Slovensko k predčasným voľbám potom, ako parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera a zároveň sa v ňom nenašla parlamentná väčšina potrebná na vznik inej vlády," skonštatovala hlava štátu.

Odmietnutie väčšiny poslancov vysloviť dôveru vláde odborníkov bez presvedčivých vecných argumentov považuje prezidentka za veľmi nezrelý postoj.

Ódora výsledok neprekvapil

Premiéra Ľudovíta Ódora výsledok hlasovania o dôvere v Národnej rade (NR) SR neprekvapil. Ako uviedol, napriek neschváleniu programového vyhlásenia vlády sa ho kabinet bude snažiť napĺňať aj s obmedzenými kompetenciami.

"Vláda už nebude mať plné kompetencie a my sa musíme pripraviť na to, že mnohé rozhodnutia budeme musieť konzultovať s prezidentkou," skonštatoval Ódor. Ako pripomenul, mnohé úkony sa predĺžia a niektoré veci nebudú možné.

PVV nazval cestovnou mapou vlády do konca volieb. "Všetko, čo sme sľúbili, sa budeme snažiť aj dodržať," potvrdil.

AKTUALIZOVANÉ Čaputovej vláde parlament dôveru NEVYSLOVIL!
Čaputovej vláde parlament nevyslovil dôveru. Dostala smiešnych 34 hlasov. Ak by mali trošku hanby dnes by hneď zložili funkcie, informoval na sociálnej sieti opozičný poslanec Tomáš Taraba. Už skôr avizovali strany Smer-SSD, Hlas-SD a Za ľudí, že... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Sulík to považuje za politickú chybu

Predseda SaS Richard Sulík považuje nevyslovenie dôvery vláde parlamentom za politickú chybu. Zdôraznil, že poslanecký klub SaS vládu podporil.

"Národná rada sa teraz zbavila akéhokoľvek dosahu na vládu. Všetko prenechala pani prezidentke. Ja tomuto postoju nerozumiem," zdôraznil šéf liberálov.

Aj keď nebolo schválené programové vyhlásenie vlády, Sulík vychádza z toho, že vláda sa ním bude riadiť. "Pokiaľ sa budú držať programového vyhlásenia, i keď neschváleného, tak môžu rátať s našou podporou," deklaroval.

Pellegrini: Vláde Ľudovíta Ódora stačí aj obmedzený mandát

"Dôvera tejto vláde sa preceňovala. Na to, čo tu majú štyri alebo päť mesiacov robiť, im stačí aj obmedzený mandát," uviedol líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini v reakcii na neschválenie programového vyhlásenia vlády.

Výsledok hlasovania ho neprekvapil. "Vláda Ódora získala podľa očakávania len toľko hlasov, koľko získala. Myslím si, že to bolo dopredu všetkým jasné," podotkol.

Pellegrini zároveň predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová kabinet poverí, aby pokračoval v riadení krajiny s obmedzeným mandátom až do predčasných parlamentných volieb.

Vláda Ľudovíta Ódora vo štvrtok nezískala dôveru parlamentu. Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok odmietli jej programové vyhlásenie.

UNIKÁTNY ČESKÝ PRIESKUM: Kto vyhrá na Slovensku parlamentné voľby?
O tom, že predvolebný vývoj na Slovensku starostlivo sledujú aj v susednej Českej republike svedčí aj unikátny volebný model. Ten pripravil server Seznam Zprávy a čitatelia sa z neho pravidelne dozvedajú, kto má najbližšie k víťazstvu v budúcich... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik