Český politik: Anglosaská hegemónia dostáva trhliny (VIDEO)
15 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Francúzske médiá prišli so zaujímavou správou – prezident Emmanuel Macron požiadal juhoafrického prezidenta Cyrila Ramphosu o pozvanie na samite krajín BRICS, ktorý sa má uskutočniť v auguste. Správu nepotvrdil ani Elyzejský palác, o žiadosti francúzskeho prezidenta nevie ani hovorca juhoafrického prezidenta. O poskytnutie vysvetlenia požiadala Paríž aj Moskva

Práve preto, že ľudia už prijali bipolárne rozdelenie sveta, zdá sa tento "nápad" ako čudný. Francúzska diplomacia však má na to, aby pôsobila ako "most" medzi oboma pólmi. Na druhej strane si však aj Francúzsko musí uvedomiť, že rozdiely pri minimálnej vzájomnej dôvere sú obrovské. Určité obavy a nedôveru prejavuje aj Moskva. 

Zdroj: TASR/AP | Emmanuel Macron

Odvážny nápad

„Je to trochu bláznivé a bezprecedentné," reagujú francúzske médiá. Vzhľadom na súčasnú medzinárodnú situáciu ide skutočne o odvážny a inovatívny nápad. Táto reakcia však hovorí o tom, že ľudia podvedome prijali bipolárne rozdelenie za normálne natoľko, že ak chce niekto takéto ponímanie narušiť, zaráža ich to.

Je to ale odôvodnené

Ak by to tak bolo, Francúzsko si včas uvedomuje zmeny na globálnej scéne.  Macron už niekoľkokrát urobil vyhlásenia, v ktorých sa do určitej miery vymedzil voči USA. Preto by jeho účasť na samite v Johannesburgu nebola až taká udivujúca. Zvlášť, keď sa hlasy o tejto možnosti ozývajú práve z Francúzska.

TOTO NIE JE NÁŠ KONFLIKT! Volá väčšina sveta
Už takmer rok a štyri mesiace sme svedkami toho, že pod vedením Washingtonu sa Európa a Severná Amerika postavili na ukrajinskú stranu konfliktu. Vojna na Ukrajine je podľa ich výkladu bojom liberálnej demokracie proti tyranii. Analytik Alexander... Čítať ďalej
13 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Čo by to prinieslo Francúzsku

Francúzsko je rozvinutá ekonomika, kým BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, JAR) sú Západom považované za rozvíjajúce sa ekonomiky. Je však načase, aby boli tieto mentálne a koncepčné obmedzenia prekonané a to by mohlo viesť k pozitívam.

Podľa Macrona Európa potrebuje strategickú autonómiu a Francúzsko vďaka svojej tradične nezávislej diplomacie by mohlo pôsobiť ako „most“ medzi tábormi v rozštiepenom svete. Vytvorilo by si unikátne medzinárodné postavenie a Macronova účasť na samite BRICS by bola krokom práve k tomuto úspechu.

(Oprávnené) obavy Moskvy

Francúzsko by si malo uvedomiť mminimálnu vzájomnú dôveru a hlbokú priepasť medzi západom a východom. Rusko-ukrajinský konflikt a potláčanie Číny zo strany USA vytvárajú čoraz väčší tlak, ktorý núti krajiny k jednostrannosti. Pre Francúzsko je veľmi ťažké dosiahnuť pokrok v skutočnej strategickej autonómii a nezávislej diplomacii.

Macronova aprílová polemika

Francúzske zdroje v rozhovore pre Bloomberg odhalili, že Emmanuel Macron, ktorý nedávno odcestoval do Guangdongu rokovať s čínskym diktátorom Si Ťin-pchingom, zrejme poveril špičkových diplomatov z Paríža, aby sa s Pekingom zapojili do uzavretia dohody o ukončení vojny na Ukrajine.

Vyzval vtedy tiež Európu k väčšiemu rozvoju strategickej autonómii, čo vyvolalo aj za oceánom veľkú polemiku.

TAJNÝ PLÁN mierovej dohody Macrona a Pekingu
Francúzsky prezident Emmanuel Macron údajne aktívne pracuje na „tajnom pláne“ s Pekingom s cieľom pokúsiť sa do leta sprostredkovať mierovú dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou, informuje americký Breitbart. Dohoda na stole do leta? Francúzske zdroje... Čítať ďalej
20 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Poradca Kremľa o ničom nevie

„Nevidel som to (mediálne správy o Macronových plánoch), takže neviem, nemôžem to komentovať," povedal pre TASS poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov a dodal, že hostí pozýva hostiteľská krajina v koordinácii so všetkými členskými štátmi BRICS.

„Pozvanie hostí je na hostiteľskej krajine, veľa závisí od nej, ale mnohé organizačné a praktické otázky ešte nie sú doriešené," zdôraznil Ušakov s tým, že samitov sa zúčastňujú aj hostia mimo krajín BRICS a JAR plánovala pozvať na samit väčšinu afrických štátov. Ušakov tiež zdôraznil, že toto je síce bežná prax, pričom tieto otázky koordinujú všetky členské štáty.

Paríž by mal vysvetliť, prečo sa chce Macron zúčastniť na summite BRICS, uviedla hovorkyňa ruského rezortu diplomacie

"Bolo by pekné, keby [Macronov úrad] povedal, prečo sa chce [zúčastniť na summite]. Či chcú opäť nadviazať nejaký kontakt, aby ukázali aktivitu Paríža, alebo je to nejaký 'trójsky kôň' - tak nech to vysvetlia," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová pre rádio Sputnik. Pripomenula pritom, že Francúzsko je z tých krajín, ktoré voči BRICS „nikdy neprejavili ani len zdvorilosť, nieto ešte, aby prejavili nejaké dobré úmysly alebo city.“

Zdroj Facebook (self) | Oficiálna zástupkyňa Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Mária Zacharovová

Výbušný potenciál

Český politik Antonín Baudyš už pred niekoľkými rokmi očakával prihlášku do BRICS-u od Talianska, alebo Nemecka.

„Akokoľvek nie je jasné, jako to celé dopadne, tak toto je vážny signál, že to anglosaské vnímanie světa dostáva vážne trhliny,“ skonštatoval Baudyš, ktorý před niekoľkými rokmi hovoril o tom, že o vstup do BRICS požiada Taliansko, alebo Nemecko.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme