Čaputová pomenovala odmietnutie poslancov vysloviť dôveru vláde
15 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Po nevyslovení dôvery Ódorovej vlády ju prezidentka Zuzana Čaputová poverí riadením až do zostavenia ďalšej vlády, ktorá by mala vzísť z predčasných volieb.

Nezrelý postoj

Prezidentka Čaputová poďakovala tým poslancom a poslaneckým klubom, ktoré Ódorov kabinet podporili. Podľa Čaputovej bol vznik úradníckej vlády jedinou ústavnou možnosťou ako priviesť Slovensko k predčasným voľbám v situácii, keď parlament vyslovil nedôveru Hegerovej vláde a tá nakoniec prišla aj o poverenie od prezidentky.

Hovorca prezidentky Martin Strižinec uviedol, že podľa hlavy štátu je odmietnutie väčšiny poslancov vysloviť dôveru vláde odborníkov „nezrelým postojom“.

Premiér Ľudovít Ódor sa vyjadril, že výsledok hlasovania nebol prekvapivý. Zároveň sa poďakoval časti poslancov za konštruktívnu debatu a argumenty. Ódor považuje za dôležitý fakt, že vláda už nebude mať plné kompetencie a že sa musí pripraviť na to, že mnohé rozhodnutia bude potrebné konzultovať s prezidentkou. Je pripravený napĺňať tie body z programu, ktoré sa týkajú pomoci ľuďom.

Programové vyhlásenie vlády nazval Ódor cestovnou mapou vlády do konca volieb.

Pokiaľ ide o vystúpenia poslancov k vláde a jej programovému vyhláseniu, Ódor sa posťažoval, že pracovná morálka nebola podľa neho najvyššej úrovni. Väčšinou som sa pozeral na zhruba 20 poslancov, takže nebol nejaký záujem, aby sa počúvali poslanci navzájom, nie to ešte, aby počúvali členov vlády,“ uviedol Ódor. Podľa neho si členovia vlády vypočuli v parlamente všetko – „od totálnej žumpy, primitivizmu, stand-up komédie až po cenné rady a kvalitné pripomienky.“

SNS ide TVRDO! Danko si podal Čaputovú a Ódor sa bude ČERVENAŤ
Predseda SNS Andrej Danko je presvedčený, že od 1. októbra bude možné zostaviť vládu, ktorá bude opäť reprezentovať Slovenskú republiku, hájiť záujmy slovenských občanov a bude mať dôveru Národnej rady SR. Progresívne Slovensko je... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Reakcie politikov

Predseda SaS Richard Sulík sa vyjadril, že nevyslovenie dôvery vláde považuje za politickú chybu. Zdôraznil pritom, že poslanecký klub SaS Ódorovu vládu podporil. „Keby mala vláda dôveru, parlament by mal nad ňou kontrolnú moc, napríklad v prípade, že nejaký minister výrazne pochybí. Národná rada sa teraz zbavila akéhokoľvek dosahu na vládu. Všetko prenechala pani prezidentke. Ja tomuto postoju nerozumiem,“ povedal Sulík.

Predseda NR SR Boris Kollár zase uviedol, že jeho hnutie Sme rodina programové vyhlásenie vlády nepodporilo, pretože bolo príliš všeobecné. Na Ľudovítovi Ódorovi ocenil, že si celú rozpravu v pléne odsedel a že vystúpil aj s reakciami. Pochválil tiež jeho „dobrý, kvalitný anglický humor“.

Kollár sa tiež vyjadril, že podľa neho kvalitné vládne návrhy nájdu v parlamente podporu. Predseda parlamentu sa však zároveň rázne vyjadril proti podpore „ekotalibanizmu“.

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini povedal, že vláde bude na štyri či päť mesiacov stačiť aj obmedzený mandát. Výsledok hlasovania Pellegriniho neprekvapil, podľa neho bolo vopred všetkým jasné, ako to dopadne.

Predseda OĽaNO Igor Matovič uviedol, že jeho hnutie bude podporovať každý dobrý zákon, ktorý vláda predloží. Zároveň však konštatoval, že jeho poslanecký klub nemohol zahlasovať za vyslovenie dôvery vláde, ktorá odmietla dať záruku, že sa nebude snažiť zrušiť podporu 200 eur mesačne na dieťa.

Politológ: KATASTROFÁLNY prístup Čaputovej k Slovákom! Vo vlastnej krajine to pokašľala na celej čiare
Prezidentka Zuzana Čaputová nevyužila dostatočne svoje obdobie vo funkcii na formulovanie vlastnej agendy, ktorú by presadzovala silou svojej osobnosti. Pre TASR to uviedol politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied pri príležitosti... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik