Čakáte na nájomný byt? Mestá ešte nevedia, kde budú stáť
15 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Výstavba nájomných bytov bol jeden zo sľubov, cez ktorý sa hnutie Sme rodina v roku 2020 dostalo do parlamentu. Jeho predseda Boris Kollár ich sľuboval 25 tisíc. Záujemcov je 17-tisíc, zazmluvnených je čosi viac, ako polovica v niekoľkých lokalitách zväčša krajských miest. Ako sa na ne pozerajú ich architekti?

Vo výstavbe bytov bráni podľa Borisa Kollára už len súhlas Európskej komisie. Záujem o ne pritom aj v jednotlivých krajských mestách stúpa. V rámci Slovenska, čím ďalej od Bratislavy či centier krajov, je záujem menší. Ako mienia k výstavbe bytov pristupovať jednotlivé krajské mestá?

25 tisíc bytov

„Naším cieľom je vybudovať 25-tisíc nájomných bytov ročne,“ píše sa v predvolebnom programe hnutia Sme rodina z roku 2020. Od volieb prešlo viac, ako tri roky, no byty zatiaľ nevidno. Podľa Borisa Kollára sa s výstavbou čaká na súhlas EK a odhad je, že to potrvá dva roky.

Nevyšlo, skúšajú znova: Takto vyzerali predvolebné sľuby politikov z kampane roku 2020
Politikov vidieť v uliciach. Či už na plagátoch, alebo reálne – deťom rozdávajú zmrzlinu, robia si „selfíčka“ pred kultúrnymi domami v regiónoch, píšu kuchárske knihy, rozdávajú podpiskarty... A všeličo sľubujú. Zatiaľ len opatrne, ale oficiálna... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Zmluvy na zabezpečenie už sú

Na 9000 nájomných bytov už vláda uzavrela zmluvy s poisťovňou Kooperativa a rakúskou spoločnosťou  WBG Wohnen und Bauen GesellschaftG. Podľa Borisa Kollára by prvé byty mali byť k dispozícii už koncom roka 2023, pretože projekt umožňuje využiť aj už postavené byty.

FB / Boris Kollár

Záujemci pribúdajú

„Počet unikátnych osôb, ktoré vyplnili formulár približne do 19. mája 2023, bol 17 547,“ uviedla Jana Jurčišinová, hovorkyňa Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania, podľa ktorej záujem o tento typ bytov je na vzostupe. Registračný formulár obsahuje okrem veku aj informáciu o preferovanom okrese a Jurčišinová hovorí, že najviac sa o túto možnosť zaujíma veková skupina ľudí od 25 do 35 rokov.

Dôležitá je aj lokalita

Najviac záujemcov by chcelo bývať na západnom Slovensku – až cez 50 percent žiadateľov. Z toho 24 percent má záujem priamo o bratislavské okresy.

„V krajoch stredného Slovenska by chcelo nájomný byt so štátnou podporou 25,5 % záujemcov. Na východe chce nájomný byt so štátnou podporou 23 % záujemcov,“ informovala Jurčišinová. Agentúra poskytla denníku Pravda štatistiku, ktorá hovorí, že v okrese Bratislava by chcelo bývať 24,2 %, v okrese Košice 9,1 % a v okrese Nitra 6,1 % záujemcov.

Práve informácia o lokalite záujmu je podľa Jurčišinovej dôležitá.

„Ide o kľúčové podklady, na základe ktorých urobíme ďalšie dôležité kroky. V týchto dokumentoch budú špecifikované kritériá a normy, ktoré musia byty v tomto systéme spĺňať. Momentálne ešte teda nevieme povedať, kedy budú zverejnené prvé projekty. Projekty musia agentúre predložiť na schválenie investori,“dodala, pričom pri Bratislave by malo podľa Borisa Kollára vyrásť satelitné mestečko. Iné krajské mestá majú rôzne predstavy o tom, ako by mala vyzerať lokalita pre výstavbu nájomných bytov.

Erik Tomáš v rozhovore pre HD: Ódorovej vláde nevyslovíme dôveru, očakávame od nej, že zachráni čo najviac eurofondov
Pevne verím, že sociálnodemokratický tábor nájde kandidáta, ktorý bude dôstojnou konkurenciou pre súčasnú prezidentku Čaputovú, hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (Hlas-SD). HD: Aký je Váš názor... Čítať ďalej
11 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Trenčín už lokalitu vytipovanú má

Hlavný architekt krajského mesta Trenčín Martin Beďatš hovorí, že mesto má na tento účel pripravený pozemok neďaleko od vjazdu na sídlisko Juh, aj keď vhodných pozemkov v meste existuje niekoľko. Nie sú však v jeho vlastníctve.

„Zaoberám sa témou suburbanizácie a satelitné mestečká pokladám za absolútne neprijateľný fenomén, zásadne škodiaci fungovaniu mesta a života obyvateľov v meste aj v satelite,“ vysvetlil Beďatš.

Záujem je aj v Nitre

Podľa hlavného architekta Viktora Šabíka záujem o bývanie v Nitre rastie plynulo. Mesto ich má 1030, potreba je päťnásobok. Perspektívu vidí v lokalitách Párovské lúky, Šindolka, či Kynek. Na rozširovanie „satelitným spôsobom“ už podľa neho Nitra doplatila.

„Za posledných 30 rokov sme boli svedkami rozvoja mesta do extravilánu a tým nastal rozpad jeho mestskej štruktúry. Cesta do budúcnosti je budovanie mestskej štruktúry – kompaktného mesta krátkych vzdialeností s viacerými centrami v jednotlivých mestských štvrtiach. Tak bude nastavený aj nový územný plán mesta,“ uviedol architekt. Práve Nitra je jedným z miest, kde by investori mohli odkúpiť už hotové byty.

V Nitre bola už pred rokom reč o výstavbe bytov v okolí tamojšej automobilky. Tu sa malo vybudovať bývanie pre zhruba dve tisícky ľudí. Pre automobilku bude do budúcnosti výstavba bytov ekonomickejšia, ako zvážanie pracovnej sily zo širokého okolia.

Nitra - v okolí automobilky vyrastú nové nájomné byty
V okolí automobilky Jaguar-LandRover v Nitre vyrastú nové nájomné byty. V okruhu dva kilometre má pribudnúť bývanie pre tisíc ľudí, informuje televízia Ta3. Dochádzanie do práce Otázka mobility pracovnej sily je pre Jaguar-LandRover kľúčová pre... Čítať ďalej
09 | 03 | 2022 | Eka Balašková

Satelity nechcú ani v Žiline

Metropola horného Považia má 1110 nájomných bytov, pričom evidujú cez 200 žiadateľov Riaditeľ Útvaru hlavného architekta Rudolf Chodelka uviedol, že mesto má spracovaných niekoľko zámerov na výstavbu lacných bytov.

„Rovnako sa snažíme vytipovať aj ďalšie lokality v meste Žilina, kde by bola takáto výstavba možná. Preto spracovávame rôzne urbanistické štúdie, aby sme si overili vhodnosť takýchto riešení. Žilina má na takéto lokality aj spracované územnoplánovacie dokumentácie - Hájik, Rudiny a podobne,“ hovorí Chodelka, ktorý tiež nie je zástancom satelitných mestečiek, kvôli zvýšeným dopravným nárokom a absencii základnej občianskej vybavenosti.

„Omnoho lepšie je hľadať priestorové rezervy v rámci aktuálnej urbánnej štruktúry mesta. Napríklad využiť a transformovať bývalé priemyselné areály. Ísť cestou brownfieldov (pozn. staré, nevyužívané budovy). Takých plôch máme aj v Žiline niekoľko, a v relatívne blízkej polohe k centru mesta,“ uviedol architekt.

Facebook stránka mesta Žilina | Žilina

Prešov sa pozemkov zbavoval

Podľa primátora Františka Oľhu Prešov nedisponuje plochami, kde by sa mohlo vybudovať nájomné bývanie. Preto ak chcú naplniť potreby žiadateľov (v roku 2022 ich bolo 132) budú musieť spolupracovať so súkromnými vlastníkmi pozemkov, ale aj s developermi, či investormi.

„Lokality, ktoré mesto Prešov vlastní, sú v husto obývaných oblastiach s potrebou dobudovania dopravnej infraštruktúry. Aj to bude úlohou pre nového hlavného architekta a nový územný plán, ktorý bude základným dokumentom určujúcim rozvojové lokality, na ktorých by sa mala realizovať aj výstavba nájomných bytov,“ vysvetlil s tým, že do úvahy neprichádza ani odpredaj už postavených bytoviek.

DESIVÝ ZÁZRAK! Zrážka auta s vlakom (FOTO)
ŽENA S DCÉROU PREŽILI ZRÁŽKU S VLAKOM! Údajne si nevšimla výstražné svetlá, píšu trnavskí policajti na sociálnej sieti. Senický dopravný policajt v stredu riešil dopravnú nehodu medzi osobným autom a obslužným vlakom. Jedenásť osôb, no našťastie... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik