BEZBREHÉ rozdávanie peňazí mimovládkam zo strany ministerstva obrany. Reaguje aj generál Viktorín
16 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Ministerstvo obrany (MO) SR rozdelilo sumu 500.000 eur pre 63 projektov súvisiacich s témou obrany a bezpečnosti štátu. O dotáciu sa uchádzalo 149 žiadateľov. O podporu mohli požiadať občianske združenia, nadácie, neinvestičné fondy a neziskové organizácie, ako aj mestá a obce.

"Naším cieľom bolo opäť podporiť zmysluplné projekty, ktoré budú mať prínos aj pre širšiu spoločnosť - či už zvýšia informovanosť o dôležitosti podpory obrany, bezpečnosti a prioritách rezortu obrany, ale tiež posilnia povedomie o celospoločenskom význame Ozbrojených síl SR," priblížil minister obrany Martin Sklenár.

Budeme informovaní

Medzi podporenými projektmi sú vzdelávacie aktivity, športové, kultúrne, ale tiež rôzne spoločenské podujatia zamerané prioritne na budovanie moderného vlastenectva, informovanie o NATO a Európskej únii, na prezentáciu Ozbrojených síl SR, ale aj projekty venujúce sa ochrane historického a kultúrneho dedičstva, zacielené na vojenské dejiny. Podporené subjekty musia všetky aktivity zrealizovať do konca roka 2023.

Reakcia generála

Na túto informáciu reaguje generál Jozef Viktorín, člen predsedníctva Republiky a predseda jej Odborného tímu pre obranu, ktorý poukázal na BEZBREHÉ rozdávanie finančných prostriedkov mimovládkam zo strany ministerstva obrany.

„A sme znovu pri mimovládnych organizáciách. Kto nám ich pripomenul? Na jednej strane úradnícka vláda v programovom vyhlásení, kde sa zaväzuje, že ich bude podporovať aj naďalej,“ začína svoje stanovisko Viktorín. „Na strane druhej, pokračovanie v bezbrehom rozdávaní finančných prostriedkov ako to urobilo MO SR, ktoré rozdalo asi 500 000 eur,“ pokračuje ďalej.

Podľa Viktorína treba vnímať, čo tieto organizácie robia – aká je ich náplň, ich odvedená práca, prečo chcú vlastne určovať chod štátu a prečo sú rozhodovať, ako má Slovensko vyzerať. „Toto chceme? Určite nie, toto si občan neželá. Sú to totiž jeho financie a v prvom rade on musí byť stotožnený s ich prerozdelením. A nie ako to urobilo MO SR,“ píše Viktorín.

Viktorín poukazuje na to, že podporu od ministerstva dostali mimovládky ako Adapt Institute, Inštitút pre verejné otázky (IVO), Strategic Analysis, čI Europolicy. Činnosť týchto mimovládok sa podľa Viktorína týka bezpečnostných a hybridných hrozieb či pomoci Ukrajine ako „prostriedku obrany SR“.

„Načo máme ministerstvá, Bezpečnostnú radu vlády, spravodajské služby? Nestačia na spomínané oblasti? Nemyslím si. Je to jasná indoktrinácia a ideologizácia spoločnosti za štátne peniaze,“ komentuje Viktorín.

Viktorín sa vyjadril, že toto hnutie Republika určite nepodporí a naopak legislatívne upraví miesto mimovládok v spoločnosti. Ministerstvu obrany pritom odkazuje, nech rozdáva z vlastného vrecka a nie peniaze, ktoré patria občanom. „Spomínaní príjemcovia život ľudí nezlepšia, ale sú len leniví príživníci, ktorí sú napojení na rozpočet. Je čas, aby táto filozofia skončila a jasne sa vymedzilo ich miesto v štáte,“ uzatvára Viktorín.

Čaputovej minister Šimko k migrácii: Načo kontroly na južnej hranici?
Zavedenie kontrol na hraniciach s Maďarskom by nemalo vplyv na zníženie nelegálnej migrácie. Skonštatoval to minister vnútra Ivan Šimko v pléne Národnej rady (NR) SR. Kontrolovať by bolo nutné približne 400 kilometrov zelenej hranice a nasadiť... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik