Ukrajinské straty počas ofenzívy. NATO ich očakávalo!
14 | 06 | 2023 I Milan Laca

Ozbrojené sily Ukrajiny od začiatku protiofenzívy stratili približne 7500 vojakov.

Ruské ministerstvo obrany: Ukrajinské ozbrojené sily stratili od 4. júna 7,5 tisíca zabitých a zranených vojakov.

Čo hlásia 

V správe Ministerstva obrany sa uvádza, že za posledný deň sa ukrajinské jednotky „neúspešne pokúšali o útočné operácie“ v smere Juh-Doneck, Záporožie a Doneck, pričom „naďalej utrpeli značné straty na živej sile a výstroji“. „Celkovo stratili ukrajinské ozbrojené sily od 4. júna asi 7,5 tisíca ľudí zabitých a zranených len na línii dotyku. Nerátajú mŕtvych vojakov v dôsledku použitia ruských presných zbraní na veľké vzdialenosti a útokov letectva vo vnútri ukrajinského zemia,“ uviedlo ministerstvo.

Macronova veštba Rusku i Ukrajine - "ani víťazi, ani porazení"
Francúzky prezident Emmanuel Macron to predpovedá lídrom oboch štátov, Putinovi i Zelenskému. Zopakujme, že obom. Porazení a sú ich státisíce, sa však jej naplnenia nikdy nedožijú. Podľa webu eadaily com „Weimarský trojuholník“ popri Macronovom... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Zas udreli

Ministerstvo obrany tiež informovalo, že v noci z 13. na 14. júna Rusko spustilo skupinový úder presnými zbraňami dlhého doletu na rezervy Ozbrojených síl Ukrajiny a zahraničných žoldnierov, ako aj na sklady munície a zbraní. Ako napísali noviny Parlamentskaja gazeta, prezident Vladimir Putin, počas stretnutia s vojnovými dopisovateľmi povedal, že nenahraditeľné straty ruskej armády pri odrazení protiofenzívy ozbrojených síl Ukrajiny sú 10-krát menšie ako straty nepriateľa. Ozbrojené sily Ukrajiny, podľa Putina, stratili cez 160 tankov a vyše  360 obrnených vozidiel.  

NATO nie je prekvapené 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg potvrdil straty západnej techniky v ukrajinskej armáde a označil ich za očakávané. Dodal, že aliancia očakáva 15. júna informácie na túto tému od ministra obrany Ukrajiny Oleksija Reznikova.

Čakajú čo povedia

Stoltenberg na tlačovej konferencii pred stretnutím ministrov obrany krajín aliancie v Bruseli vyhlásil: "Dostaneme správu od Reznikova a generálov, ktorí sa zúčastnia na stretnutí. Dúfam, že pri spoločnom stole získam jasnejší obraz o situácii na bojisku," povedal Stoltenberg. "Keď sa začne takáto rozsiahla ofenzíva, samozrejme, dôjde k stratám. To platí aj pre vojenskú techniku ​​NATO," zdôraznil generálny tajomník.

Občianska podpora vládnemu heslu "všetko pre Ukrajinu" v Poľsku prudko klesá
"Poliaci menia svoj postoj k Ukrajincom – šokujúci prieskum denníka Rzeczpospolita cituje web eadaily.com. Poliaci sa stavajú nielen proti širokým sociálnym výhodám pre Ukrajincov, vyplýva z najnovšieho prieskumu. Uskutočnila ho Varšavská... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik