Kto je zahraničný agent podľa zákonu FARA?
15 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Miroslav Heredoš upozorňuje na to, že prezidentka Čaputová využila možnosť zalíškať sa mimovládnym organizáciám. Vysvetlil tiež, čo ten „záhadný“ zákon FARA vlastne obnáša.

Heredoš cituje Zuzanu Čaputovú, podľa ktorej je absurdné označovať mimovládky za zahraničných agentov. Vysvetľuje preto celkom obšírne, koho zákon FARA v USA považuje za zahraničných agentov a na základe svojho vysvetlenia nás nabáda k urobeniu si vlastného záveru. Medzitým najznámejšieho predstaviteľa mimovládok na Slovensku riaditeľ jednej z nich „navrhuje“ nominovať na štátne vyznamenanie.

Vyplakala sa

"Politici vás vtiahli do kampane a to, že ste zahraniční agenti, je absurdné. Čelíte útokom a podozreniam, že ste zaplatená klika medzinárodných organizácií. Sami viete najlepšie, ako je táto predstava v rozpore s realitou,“ povedala Zuzana Čaputová v príhovore k mimovládnym organizáciám.

„DEBILIZ*CIA NÁRODA!“ Slovenský spisovateľ spôsobil mediálne šialenstvo! Poviem vám pravdu o médiách…
„DEBILIZÁCIA“ NARODA! Úprimné slová Slovenského spisovateľa rozpútali vlnu emócii. Spisovateľ spisovateľ Anton Lauček sa vyjadril k téme, o ktorej mainstremové média nechcú počuť ani slovo. „Debilizácia“ národa Aj vy zostanete v rozpakoch a... Čítať ďalej
13 | 06 | 2023 | Ivan Mihale

Zuzana Čaputová, foto: TASR

Kto je teda zahraničný agent

Heredoš vysvetľuje, že takéto pomenovanie v USA vysvetľuje zákon „FARA“ (Foreign Agents Registration Act) z roku 1938. Jeho účelom je zabezpečiť, aby americká verejnosť a zákonodarcovia vedeli o zdroji informácií - propagandy a identite ľudí, ktorých cieľom je ovplyvňovať americkú verejnú mienku, zákony a defakto politiku.

„Podľa zákona v USA je zástupcom (agentom) zahraničného subjektu akákoľvek osoba alebo organizácia, ktorá koná na základe rozkazu, požiadavky, pod vplyvom či kontrolou zahraničného subjektu, alebo ktorej aktivity sú riadené takýmto subjektom, ktorý:

–  sa zúčastňuje politických aktivít, alebo

–  koná v oblasti styku s verejnosťou pre zahraničný subjekt, alebo

–  získava alebo rozdeľuje v Spojených štátoch akúkoľvek vec pre zahraničný subjekt, alebo

– zastupuje pred ktoroukoľvek agentúrou alebo predstaviteľom americkej vlády zahraničný subjekt,“ cituje Heredoš.

Čo to znamená v praxi USA

„Zákon vyžaduje, aby sa bez výnimky každý zástupca zahraničného subjektu registroval na Ministerstve spravodlivosti USA a vyplnil formulár, kde uvedie súhlas so zverejnením príjmov a výdavkov v mene zahraničného subjektu,“ vysvetľuje Heredoš s tým, že formuláre, o ktorých sa zmieňuje, sú verejné a aktualizované v polročnom intervale. Informačné materiály musia byť zreteľne označené.

Progresívne Slovensko má najdrahšiu kampaň, statisíce EUR, bilboardy všade..kde na to vzali?
Všimnite si kto má najmasívnejšiu kampaň. Kde sa obzriete, tam sa na vás škerí Šimečka s jeho Progresívnym Slovenskom. Odkiaľ na to vzali? Bilboardy majú na lukratívnych a najdrahších miestach na každom kúsku Slovenska. Ekofanatikom z... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Ivan Mihale

Nie sme v USA, ale spravme si záver

„Teraz si vyložme v duchu týchto slov zákona FARA v USA slová Zuzany Čaputovej o tom, že mimovládne organizácie (samozrejme hlavne tie exponované) nie sú zahraničnými agentami,“nabáda Heredoš na záver.

Soroša treba vyznamenať

„George Soros kým žije, mohol by sa stať adeptom na štátne vyznamenanie. Má obrovské zásluhy za slovenskú demokraciu. Mimoriadne pomáhal aj pri tých integračných procesoch. Ja tú nálepku beriem ako poctu,“  hovorí o americkom starčekovi, ktorý podľa Juraja Šeligu ani poriadne nevie, kde je Slovensko Fedor Blaščák (riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti) o úlohe, ktorú v 90. rokoch Soros na Slovensku zohral.

George Soros. Foto: TASR | Podľa Šeligu nevie, kde je Slovensko. Blaščák by ho vyznamenal za to, čo na Slovensku urobil

Vie prečo Fico útočí

„Robert Fico to nerozpráva podľa mňa kvôli Nadácii otvorenej spoločnosti. Vnímam to tak, že tím primárnym cieľom je prezidentka a my sme len tou pákou na to, aby to boli útoky proti Zuzane Čaputovej,“ hovorí  Blaščák o tom, prečo Robert Fico „útočí“ práve na ich organizáciu.

HNUS! Šéf slovenskej pobočky Nadácie otvorenej spoločnosti chce, aby Soros dostal štátne vyznamenania
Americký miliardár a finančný spekulant George Soros má podľa riaditeľa Nadácie otvorenej spoločnosti Fedora Blaščáka obrovské zásluhy za slovenskú demokraciu. „Soros ako osoba na Slovensku nie je dostatočne atraktívny na to, aby to preniklo... Čítať ďalej
13 | 06 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik