UNIKÁTNY ČESKÝ PRIESKUM: Kto vyhrá na Slovensku parlamentné voľby?
15 | 06 | 2023 I Eka Balašková

O tom, že predvolebný vývoj na Slovensku starostlivo sledujú aj v susednej Českej republike svedčí aj unikátny volebný model. Ten pripravil server Seznam Zprávy a čitatelia sa z neho pravidelne dozvedajú, kto má najbližšie k víťazstvu v budúcich parlamentných voľbách na Slovensku.

Ako prichádzajú k výsledkom

V dlhodobom porovnaní volebných modelov je možné sledovať, ako sa vyvíjajú šance politických strán. Seznam Zprávy údaje pravidelne aktualizuje po každom prieskume verejnej mienky. Zachytávajú nálady verejnosti v čase zberu údajov, nie v čase zverejnenia prieskumu. Tento model (známy ako „prieskum prieskumov“) nenahrádza prieskumy jednotlivých agentúr, ale opiera sa o ne pri podrobných výpočtoch celkového váženého priemeru pre každú stranu.

Vývoj v čase

S každým novým prieskumom sa prepočítava vážený priemer podľa metodiky Mandáty.sk. Ten je potom zohľadnený k dobe, kedy sa uskutočnil samotný prieskum, nie kedy ho agentúra zverejnila – zachytené nálady voličov totiž zodpovedajú času, kedy sa prieskum uskutočnil, čo môže byť aj niekoľko týždňov spätne.

Seznam Zprávy | Najnovší prieskum preferencii slovenských politických strán

Názory voličov sa v čase vyvíjajú

Prieskum zverejnený v marci má aktuálne podstatne menšiu váhu ako posledný prieskum zverejnený v máji. Preto je výsledný priemer v grafe vážený v čase.

Seznam zprávy | Ako sa vyvíjali preferencie jednotlivých strán v čase?

Prečo sa volebné prieskumy líšia?

Volebný model je najbližší odhad toho, ako by voľby v danom čase dopadli. Zahŕňa odpovede respondentov, ktorí sa chystajú voliť. Tí sa buď rozhodujú pre určitú stranu či zoskupenie, alebo váhajú medzi niekoľkými možnosťami. Agentúry sa líšia formou a spôsobom dopytovania, niektoré oslovujú voličov osobne, iné telefonicky alebo on-line.

Voliči, ktorí v danom okamihu váhajú medzi niekoľkými stranami a/alebo ktorí nie sú vôbec rozhodnutí, či voliť, majú veľkú váhu v konečnom výsledku volieb. Napríklad iba mesiac pred poslednými parlamentnými voľbami ich bola viac ako polovica. Ich (ne)aktivita potom ovplyvňuje, ako veľmi sa prieskumy líšia od skutočných výsledkov – často výrazne. Strany, ktorým sa podarí zmobilizovať nerozhodnuté voliče a najmä nevoliče, potom vo voľbách dosahujú lepšie výsledky, vysvetľuje portál Seznam Zprávy.

Čo sú volebné preferencie a čo je volebný model?

Volebné preferencie využívajú iba respondentov, ktorí sa pravdepodobne zúčastnia volieb av čase prieskumu vedeli, koho budú voliť. Volebné preferencie zverejňujú agentúry AKO a FOCUS.

Volebný model je najlepší odhad toho, ako by voľby dopadli v čase prieskumu. Agentúra tu uplatňuje svoje know-how as menšou váhou používa napríklad odpovede tých respondentov, ktorí si nie sú istí, či by šli voliť a koho by volili. Volebné modely zverejňujú agentúry IPSOS, Median a NMS Market Research.

Čo nás budú stáť septembrové voľby?
Septembrové voľby do Národnej rady (NR) SR majú stáť vyše 16,8 milióna eur. Vyplýva to z harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb, ktoré Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkovania. Materiál má... Čítať ďalej
13 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Čo nás to bude stáť?

„Na zabezpečenie prípravy a vykonania volieb do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2023 je potrebné uvoľniť finančné prostriedky pre kapitolu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky vo výške 13.686.875 eur a kapitolu Štatistického úradu Slovenskej republiky vo výške 3.148.630 eur," píše sa v harmonograme organizačno-technického zabezpečenia volieb Ministerstva vnútra SR.

Z tejto sumy sa budú hradiť mzdy členom volebných komisií, tlač hlasovacích lístkov a iných tlačív, ako aj zabezpečenie hlasovania poštou, vybavenie volebných miestností, ale aj ochrana verejného poriadku v deň konania volieb. Nezabúda sa ani na výdavky spojené s prevádzkou a nevyhnutnou úpravou volebných miestností a na elektronické komunikačné spojenie volebných komisií. Peniaze pre ŠÚ SR zahŕňajú výdavky na spracovanie výsledkov volieb.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Nevyšlo, skúšajú znova: Takto vyzerali predvolebné sľuby politikov z kampane roku 2020
Politikov vidieť v uliciach. Či už na plagátoch, alebo reálne – deťom rozdávajú zmrzlinu, robia si „selfíčka“ pred kultúrnymi domami v regiónoch, píšu kuchárske knihy, rozdávajú podpiskarty... A všeličo sľubujú. Zatiaľ len opatrne, ale oficiálna... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik