Noblesní podvodníci
14 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Nás volajú dezinformátori a konšpirátori, lebo to znie fajnovejšie ako podvodníci, klamári a manipulátori, ako ich zas nazývame my. Snobizmus je takmer neprekonateľný. Kedysi sa patrilo piť kávu, držiac šálku s otrčeným malíčkom, to bolo fajnové. Dnes sa patrí fajnovo nadávať. A byť rovnako trápny ako ten s malíčkom kedysi. Malý, kto sa hrá na veľkého. Ale zároveň malý, ktorý nikdy nebude veľký.

Takže, pekne po slovensky, sú to podvodníci, klamári a manipulátori. Tí s vyšším IQ sú lokomotívy tohto procesu, politruci, tí s nižším (a tých je drvivá väčšina), sú ťahané vagóny. Vagóny, ktoré samé nevedia, kam smerujú, hlavné je, že sú v závese. A tak sa nám medzi bezduchými vagónmi vyrojili slová ako naratív, dezinformátor či konšpirátor presne takým tempom (a s rovnakou zhubnosťou) ako africká horúčka dengue. Alebo tiež Adenská horúčka, vysoko infekčná, teda, nákazlivá.

Instantná blbosť

Čím nižšie IQ, tým väčšia koncentrácia slov ako naratív, dezinformácie či konšpirácie vo vyjadreniach. Tí najsprostejší používajú aj výraz opice. Pretože novinár s nízkym IQ nevie, čo je informácia. A nebude to vedieť ani ten, kto hrá divadlo, že ten inteligenčný kvocient má predsa len trochu vyšší ako noha od dubového stola. Vie akurát to, čo mu na porade povedia, že musí spracovať. A potom sa jeho večerná reportáž začína ošúchaným - „zisťovali sme“. Ale, berme to ako výrazný myšlienkový pokrok, ešte donedávna sme v priestore médií masovo mapovali, sondovali, investigatívovali a tak akosi. Teraz zisťujeme a politicky manipulujeme.

Skupinové manipulácie

Rozmohol sa nám tu taký nešvár. Redakcie, ktoré cítia, že existujú iba samé pre seba, prišli so skupinovými manipuláciami. Alebo aspoň s vymývaním mozgov (dúfam, že iba v štátiu pokusu) vo dvojiciach. Dvaja sa postavia, odfotia a prednesú vetu, ktorú potom médium vydá. Spravidla je to niečo v štýle „Fico je...“, alebo inokedy zas pre zmenu Fico nie je...“ Prípadne si traja redakční kolegovia sadnú a debatujú. Občas na to predávajú vstupenky ako do ZOO.

Iba dristanie

Aj my sme tak, kedysi, v rozhlase, ráno pred poradami, dolu v umelckej réžii, u „Markusky“, posadali sme si na kávu a mudrovali sme. O dušu. Ale už hore, po príchode do redakcie, sme začali vyrábať informácie. Za to kamarátske dristanie by nás každý pred i ponovembrový šéf „z fleku“ vyhodil. Oblbujú vás tým, ako je im dobre a keď je dobre im, musí byť dobre samozrejme a neodškriepiteľne všetkým. Akýkoľvek iná názor ako „mám sa dobre“ je braný ako dezinformácia. A keď poviete „nesúhlasím“, to už je drzá konšpirácia. Prípadne ak prejavíte samostatné myslenie, ste hoax. Neviem, ako na to polícia prichádza, aj bez detektoru, ale ste hoax.

Bojovníci za pravdu, ale iba ak je žold

Žijeme v spoločnosti, v ktorej jej protagonisti vypúšťajú zo svojich tlám lži, nadávky, urážky, manipulácie, výmysly a nadiktovanú propagandu a popri tom si popíjajú kávičku s fajnovo otrčeným malíčkom. Vôbec im neprekáža, že ešte pred pár rokmi vnucovali ľuďom pravdu niekoho iného ako teraz a že o pár rokov zas budú bojovať za pravdu niekoho úplne iného. A mnohí z nich sa časom objavia v straníckych službách tých, ktorých mená im teraz spôsobujú viditeľné nevoľno. Proste, pravé charaktery s IQ tak akurát, aby príliš „moc“ nemysleli, ale iba „držali hubu a krok“. Proste, noblesní podvodníci, zlodeji, ktorí kričia - „chyťte zlodeja“. Slovami dnes už nehranej pesničky karla Kryla – „vrahovia, ktorí o morálke kážu“.

Demokratické a nedemokratické sily
Každý polodiktátorský niktoš sa tu nazýva demokratický. Čím viac smrdí nedemokraciou, tým viac zdôrazňuje svoju demokratickosť. Ako keď si psík upustí a celý sa udivene pozerá, to ja nie, vážne ja? Čo si o mne myslíte – a potom sa presunie niekam... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme