Je letectvo NATO pripravené na inváziu do Ruska?
14 | 06 | 2023 I Milan Laca

V Nemecku sa začalo cvičenie Air Defender 2023.

Zúčastňuje sa na ňom asi 250 vojenských lietadiel rôznych typov a 10 tisíc  vojakov. Preto sú vojenské vzdušné manévre označované za najväčšie v dejinách NATO. Severoatlantická aliancia síce nie je uvedená ako organizátor „Air Defender“: Formálne ide o medzinárodné cvičenia, pod vedením nemeckého letectva, na ktorých sa zúčastňujú krajiny NATO a ich spojenci – Japonsko a Švédsko, ktoré ešte nevstúpil do aliancie.

Veľké manévre

Týmito cvičeniami aliancia, ako hovorí legenda o udalosti, „demonštruje jednotu tvárou v tvár hrozbám zvonku, vrátane Ruska“. Jednoducho povedané, USA a krajiny NATO pripravujú rozsiahly konflikt v Európe a demonštrujú ako „zbombardujú Rusko“ a „zničia ruské vzdušné sily a protivzdušnú obranu“. V plánoch je nácvik výsadku pozemných jednotiek zo vzduchu, boj proti stíhačkám a zachytenie rakiet stredného doletu. Na mori bude NATO odrážať útoky lodí a ponoriek údajného nepriateľa. Otvorenou otázkou zostáva, ako sa zachovajú lietadlá NATO, ktoré lietajú s plnou výzbrojou  v takom obrovskom počte priamo na hraniciach Ruska, píšu noviny.

Ukrajinské straty počas ofenzívy. NATO ich očakávalo!
Ozbrojené sily Ukrajiny od začiatku protiofenzívy stratili približne 7500 vojakov. Ruské ministerstvo obrany: Ukrajinské ozbrojené sily stratili od 4. júna 7,5 tisíca zabitých a zranených vojakov. Čo hlásia V správe Ministerstva obrany sa... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Milan Laca

Keď bude najhoršie

Na pozadí konfliktu na Ukrajine sa NATO, pod záštitou Nemecka, rozhodlo pohroziť Rusku cvičením vzdušných síl,  napísal nemecký denník Bild. Bundeswehr organizuje najväčšie letecké cvičenie NATO v histórii. Táto udalosť bude nepochybne signálom pre Rusko a prezidenta Vladimira Putina,“ napísali novinári. Autori tak zhodnotili prejav šéfa veliteľstva nemeckého letectva Inga Gerhartza. Za jeden z cieľov manévrov označil aj ukážku rýchlej reakcie aliancie na vzniknutú situáciu, „ak dôjde k najhoršiemu“.

Úloha Berlína

Nemecko chce dokázať vernosť Kyjevu organizovaním cvičení NATO.  Chce preukázať svoj záväzok voči Spojeným štátom v konflikte na Ukrajine. Píše WirtschaftsWoche Heute. „Skutočnosť, že Nemecko teraz koordinuje Air Defender, nie je len dôkazom vysokého vodcovského potenciálu republiky,“ povedal Ingo Gerhartz, veliteľ nemeckého letectva.

Putin, pozor!

V článku sa  zdôrazňuje, že cvičenia by mali byť signálom pre Moskvu a mali by demonštrovať budovanie vojenskej sily NATO v Európe.

Ako to vidí ruský politológ

Cvičenie anylyzuje aj Dmitrij Danilov, vedúci oddelenia pre európsku bezpečnosť v Inštitúte Európy Ruskej akadémie vied. Hlavným smerom, je podľa neho, vývoj scenárov a akcií aliancie podľa článku 5 o vzájomných zárukách, podľa ktorého sa útok na jedného člena aliancie v Európe alebo Severnej Amerike považuje za útok na alianciu ako celok. "Druhá vec, ktorú je dôležité mať na pamäti, je vstup severných krajín do NATO.  Teraz Fínko, v budúcnosti Švédsko. Je dôležité vypracovať koordináciu, komplementárnosť a interakciu ozbrojených síl, vrátane vzdušných  síl Fínska a Švédska, ktoré sa  na udalostiach ešte predtým zúčastnili,“ povedal Danilov. Posilnenie severného krídla a „severné plánovanie“ je jedným z cieľov týchto cvičení, ako aj ich začlenenie do systému kolektívnej obrany NATO, dodal expert. Zároveň zdôraznil, že pri cvičeniach vzdušných síl ide nielen o použitie lietadiel, ale aj o overenie systému logistickej podpory, ako aj o vývoj protiraketových systémov a systémov protivzdušnej obrany.

Politico: Zelenskyj dlho očakávané bezpečnostné záruky od NATO NEDOSTANE!
Ukrajina žiada o záväzné bezpečnostné záruky na zabezpečenie dlhodobého prežitia. Spojenci na to ešte nie sú pripravení. Plánovanie premeniť výzvy na „bezpečnostné záruky“ na niečo hmatateľné je napriek rastúcej naliehavosti stále nejasné,... Čítať ďalej
13 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik