"ZHOVADILOST"! Generál Andor Šándor o POVINNEJ MIGRÁCII
13 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

„Strašná zhovadilost!“ Generál Andor Šándor, skúsený bezpečnostný expert a bývalý šéf vojenskej rozviedky Armády ČR „odstrelil“ „povinnú solidaritu.“ V podrobnej analýze osvetlil zásadné dôvody prečo. „Ak niečo môže rozbiť integračné procesy Európskej únie, tak je to práve neschopnosť sa zhodnúť, ako problematiku riešiť a čo všetko urobiť preto, aby sme z Európy neurobili plávajúci ostrov migrantov, ktorí sa sem budú valiť.“ Na základe v zásade zlej vrcholovej politiky sa podľa Šándora ťažko môžu generovať vnútorné bezpečnostné opatrenia, ktoré skutočne zaistia, že nebude dochádzať k prejavom, aké sme videli minulý týždeň vo Francúzsku. Dopad priamo na ČR spočíva podľa neho vo fakte, že si nedokážeme vynútiť vyhostenie migrantov.

Prinášame vám celý rozhovor Andora Šándora pre české Parlamentní Listy.

Spoločensky opäť rezonuje migračná otázka. Minulý týždeň vo Francúzsku zadržala polícia útočníka, ktorý pobodal päť ľudí, z toho štyri deti a jedného dospelého. Podľa nemeckého denníka Bild na deti útočil Sýrčan, ktorý vo Francúzsku v novembri požiadal o azyl. Mužovi mal byť priznaný štatút utečenca. Podobné prípady nie sú v Európe výnimkou už niekoľko rokov. Vnímate nejaký posun, čo sa týka zaistenia bezpečnosti Európanov? K „povinnej solidarite“ by som sa dostala neskôr.

Ja som v posledných rokoch silne presvedčený, že prístup Európskej únie k riešeniu migrácie je v zásadne mylný. Nájsť spoločnú politiku je ťažké, pretože postoje rôznych členských krajín voči migrácii sú rôzne. Úplne nepochybne sa inak na migráciu budú pozerať v Estónsku, Taliansku alebo v Grécku. Pre Európsku úniu, keď na to príde, je všetko veľmi solidárne. A keď má pomôcť iným krajinám s migráciou? Pre ilustráciu pripomeniem, že keď Taliani varovali: Ak si niektorých migrantov nevezmete, pošleme ich vlakom k vám, Rakúšania okamžite odpovedali, že zablokujú Brenner.

Ak nepochopíme, že migrácia je problémom rozpadnutých chudobných štátov a na stave niektorých sme sa aktívne podieľali my ako Západ? Ak nepochopíme, že treba jasne deklarovať, že neexistuje žiadne univerzálne právo sa mať niekde lepšie a budeme si sem brať len tie, ktoré sme schopní integrovať? Kým nebudeme schopní zvládnuť ľudí vyhostiť späť a kým nebudeme chrániť svoju predovšetkým južnú hranicu, budeme robiť len hlúpe opatrenia v podobe kvót av podobe, že budeme platiť niekomu inému, že sa o migrantov postará atď. Z toho vyplýva, že na základe v zásade zlej vrcholovej politike k migrácii sa ťažko môžu generovať vnútorné bezpečnostné opatrenia, ktoré skutočne zaistia, že nebude dochádzať k prejavom aké sme videli minulý týždeň vo Francúzsku. Samozrejme treba povedať, že aj miestni obyvatelia páchajú trestné činy. To je fakt.

V prípade, že sa Európska únia pri riešení migrácie nebude pozerať do vlastných radov? Mám taký pocit, že nebudeme toto schopní vyriešiť optimálne nikdy. Samozrejme, že niekomu chýba pracovná sila, ďalší sa musí vyjadrovať k migrácii politicky korektne, pretože má na území už veľkú migračnú skupinu ľudí a podobne. Avšak, či niečo môže rozbiť integračné procesy Európskej únie? Tak je to práve neschopnosť sa zhodnúť, ako problematiku riešiť a čo všetko urobiť preto, aby sme z Európy neurobili plávajúci ostrov migrantov, ktorí sa sem budú valiť. Krajiny, z ktorých sem migranti chodia, v žiadnom prípade nevykazujú čokoľvek, čo by nás mohlo uspokojovať a povedať, že sa tam situácia lepšia a ľudia k nám nebudú prichádzať. Vidím to pomerne pesimisticky.   

Ukrajinec v Brne POBODAL dvoch ľudí! Jeden z nich zomrel, druhý bojuje o život
Cudzinec v Brne-Bystrci v sobotu večer pobodal dvoch ľudí, jeden z nich v nemocnici zomrel, informuje český portál echo24.cz. Muž je v policajnej cele, je podozrivý z vraždy. Polícia žiada svedkov, aby sa jej ozvali. Na policajnom webe o tom v... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Vraciam sa ešte k uvedenému prípadu. Najmladšiemu porezanému dieťaťu nebol ani rok, najstaršiemu tri. Dôvodom podľa miestnych médií zrejme mohla byť aj frustrácia z čerstvo zamietnutého azylu vo Francúzsku. Opäť, stále sa opakujúca otázka znie: Ako tomu predchádzať? Vidíte nejakú cestu?

Ako nezamedzíte tomu, aby časť vlastných obyvateľov páchala trestnú činnosť, tak sa nájdu aj medzi migrantmi ľudia, ktorí trestnú činnosť jednoducho páchať budú. Ak hovoríme o tisícoch, desaťtisícoch, státisíkoch a niekedy aj miliónoch migrantov za dlhú dobu v rôznych krajinách, predstava, že nejaký policajný či spravodajský systém bude schopný každému jednému občanovi garantovať bezpečnosť, je iluzórna. Platí to aj u vlastného obyvateľstva. Vidíme sami, že v Českej republike existuje skupina ľudí, ktorí trestnú činnosť páchať budú vrátane násilnej. To sa deje aj u migrantov.

Problém je, že vôbec nevieme, čo robiť v situácii, keď je žiadateľ o azyl odmietnutý. Vlani sa dlhodobo strážila československá hranica. Všetci zadržaní migranti boli predvedení na policajnú stanicu a tam im bol vydaný papier, že do tridsiatich dní musia opustiť Českú republiku. A tým to zhaslo. Na čo sme to robili? Kto vieme, koľko sa ich vrátilo a kam? Dostali sa do Rakúska alebo do Nemecka, kam chceli? Štát je bezzubý vo vyhosťovaní. V niektorých prípadoch ich nechcú brať späť ani krajiny odkiaľ prichádzajú. My si nevieme poradiť. Za tejto situácie ťažko môžeme hovoriť o skutočnej schopnosti štátov zaistiť bezpečie obyvateľov pred páchaním trestnej činnosti migrantov.

Neviem si predstaviť, čo sa deje v hlave človeka, ktorý snáď, pretože mu bol odmietnutý azyl, nožom napadne ročné dieťa. To je niečo, čo nie som schopný pochopiť. Do akej miery bol nepríčetný? Otázka na vyšetrovateľa. Pokiaľ viem, mal zvyšok rodiny vo Švédsku a netuším, čo sa mu nepáčilo na bohatom sociálnom švédskom štáte.         

Denisa Saková: Toto je NAJHORŠIE možné riešenie migračnej krízy! (VIDEO)
Je odhlasované. Hoci rozhodnutie ministrov vnútra zo štvrtka (8. 6.) bude musieť ešte prejsť Európskym parlamentom, je jasné, že je to „hotová vec“. Tak to vnímajú aj Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) či Denisa Saková (Hlas-SSD), ktorí majú nemalé... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Eka Balašková

V ten istý deň, keď sa tragický prípad stal, ministri vnútra štátov EÚ zasadli za rokovací stôl v Luxemburgu, aby sa dohodli na nových pravidlách prijímania utečencov do Európy. Štáty EÚ sa zišli okolo konceptu „flexibilnej solidarity“ alebo ďalší ho nazývajú „povinná solidarita“, kedy každý bude pomáhať podľa svojho uváženia. Váš odborný názor? 

Výraz „povinná solidarita“ mi príde ako rozporné vyjadrenie. Solidarita je, že niečo robím sám od seba dobrovoľne. Niekomu nariadiť, aby bol povinne solidárny? Strašná zhovadilosť. Viem si predstaviť solidaritu s utečencami z krajín z konfliktov, a to s matkami s deťmi. Obzvlášť ešte z konfliktov, ktoré sme pomáhali rozdúchať, alebo ktorých sme sa zúčastnili. Líbya, sýrska občianska vojna, Jemen, Irak, Afganistan. Krajinou, kde u západných spoločností nie je nič, na čo by sme mali byť pyšní z hľadiska stability, keď sme sa prestali angažovať.

Myslím si, že by malo byť právom každého štátu, rozhodovať, koho si do krajiny pustia s ohľadom na bezpečnosť a integrovateľnosť. Máme stále výhodu, že do Českej republiky nikto moc chodiť z postihnutých krajín Ázie nechce a väčšinou smerujú do Rakúska alebo do Nemecka. Máme výnimku v súvislosti s počtom prijatých Ukrajincov. Nemusíme ani platiť na hlavu dvadsaťtisíc eur, čo mi príde ako šialená suma. Spomeňte si, ako do Mníchova v roku 2014 prichádzalo denne dvadsaťtisíc azylantov? Chápem, že politici sú zakliatí politickou korektnosťou, ale je zrejmé, že Európa nie je nafukovacia. Dobre, niekto má nedostatok pracovníkov, prosím, nech hľadajú nejakú politiku, ako to vyriešiť.

Ak sa nebudeme schopní podieľať na stabilizácii krajín, pokiaľ migrácia k nám v plnom prúde prichádza, a ak nebudeme jasne vyhosťovať tie, ktoré sme sami odmietli? Ak nebudeme chrániť svoju hranicu? Musíme prichádzať s takými hlúposťami, ako je povinná solidarita alebo nejaká solidarita podmienená finančnými prostriedkami. Ďalší dôkaz neschopnosti elít Európskej únie nájsť skutočne riešenie problému. Isteže riešenie nie je vôbec jednoduché, o tom niet pochýb. Len stále nepočujem nič o tom, ako sa budeme angažovať v krajinách, ktoré sú zdrojom migrácie.    

Politik Republiky: Budeme POVINNÍ prijať imigrantov, inak nás budú VYDIERAŤ drakonickými pokutami!
Peter Pukan, krajský predseda Republiky v Nitre a predseda Odborného tímu strany pre štátnu správu a ochranu obyvateľstva, sa v statuse na Facebooku vyjadril k téme Nového migračného paktu, o ktorom sa nedávno hlasovalo na zasadnutí Rady... Čítať ďalej
11 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik
        

Európska únia naďalej čelí nelegálnej migrácii predovšetkým občanov z krajín Afriky a Blízkeho východu. Za prvý štvrťrok ich do nej pricestoval cez Stredomorie dvojnásobok oproti minulému roku. Napríklad hlavnou migračnou trasou v Ústeckom kraji je diaľnica D8 a železničný koridor Praha – Drážďany – Berlín. Aké sú vlastne hlavné trasy cez Česko alebo do Česka?

Balkánske cesty predovšetkým zo smeru Turecka, Grécka, Talianska atď. Beženci si vždy nájdu cestu. Pre pašerákov ľudí predstavujú obrovský zisk. Bol to normálny biznis na internete, kde sa dalo nájsť odkiaľ a kedy odplávajú lode. Zisky pašerákov predstavujú miliardy dolárov. Ľudia, často zúfalí, sú schopní zaplatiť poslednú korunu, aby sa sem dostali. Kedysi prevládala česká kritika v zmysle, že sú to mladí chlapi, ktorí k nám idú. Je to logické. Najskôr prídu silní muži, ktorí sa etablujú, zaistia ubytovanie, prácu a potom očakávajú zvyšok rodiny. Ťažko sa dá predpokladať, že prvé pôjdu tehotné ženy a za nimi sa budú pretĺkať silní chlapi. Jasné.

Mimochodom Turecko sa spolupodieľalo na tom, že Sýrčania nebudú cez Grécko vpúšťanie do Európy. Platili sme tureckému prezidentovi Erdoganovi peniaze. Niekoľko miliónov Sýrčanov predstavovalo pre Turecko problém. A to je presne ono. Každý konflikt, ktorý sa niekde vygeneroval, bol zdrojom migrácie, ktorá smerovala k nám.   

Vo východofrancúzskom meste Annecy 8.6. ráno útočník pobodal šesť ľudí, z toho štyri deti vo veku do troch rokov. Útočníka polícia držala. 

Podľa francúzskej tlače útočil 31-ročný Sýrčan, ktorý sa hlásil ku kresťanstvu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron útok odsúdil ako „absolútne zbabelý“, celý národ je podľa neho v šoku.

Muž ozbrojený nožom zaútočil na deti vo veku od 22 mesiacov do troch rokov v parku blízko Annecyského jazera okolo 9:45 SELČ. Dve zo zranených detí sú cudzinci – jedno z Holandska a ďalšie z Británie. Podľa svedkov, s ktorými hovorila televízia BFM TV, sa po útoku pokúsil útočník utiecť a napadol staršiu osobu, ako ho rýchlo zadržala polícia.

„Dôvod (útoku) musíme len určiť,“ uviedla prokurátorka. Nič zatiaľ podľa nej nenasvedčuje tomu, že by išlo o teroristický čin.

Brusel bude musieť asi Slovákov zakázať
Až 32 percent Slovákov a Čechov sa na europarlament pozerá negatívne, čo je najviac z EÚ. Voľby europoslancov sú pritom už o rok. Vôľu zúčastniť sa deklaruje viac ľudí než pred piatimi rokmi. Informuje web euractiv.sk, odvolávajúc sa na prieskum... Čítať ďalej
10 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik