To najnovšie z ukrajinskej protiofenzívy
13 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Zhrnutie doterajšieho dňa podľa denníka The Guardian.

  • Najmenej šesť ľudí zahynulo a 25 utrpelo zranenia po tom, čo ruský raketový útok na Kryvyj Roh zničil päťposchodovú obytnú budovu. Ruské nálety zasiahli niekoľko civilných objektov v meste, vrátane päťposchodovej budovy, uviedol starosta Krivého Rohu Oleksandr Vilkul a dodal, že „pravdepodobne sú pod troskami ľudia“.

  • Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar informovala o malých postupných postupoch ukrajinských síl pri Bakhmute a Toretsku. V správe na telegrame uviedla, že Ukrajina postúpila o 250 metrov v smere na Bachmut v oblasti nádrže Berkhiv a o 200 metrov v smere na Toretsk. Tvrdila tiež, že 3 km2 územia boli dobyté smerom na Berdiansk.

Počas ukrajinskej protiofenzívy: MASÍVNY RUSKÝ raketový útok (FOTO)
Rusko v noci na utorok spustilo "masívny raketový útok" na mesto Krivyj Roh v strednej časti Ukrajiny. Bolo zabitých aspoň šesť a zranených 25 osôb a poškodená civilná infraštruktúru, uviedol v utorok ráno The Guardian. "Sú tam mŕtvi a zranení,"... Čítať ďalej
13 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

  • Ruské ministerstvo obrany zverejnilo videozáznamy , o ktorých tvrdí, že išlo o tanky Leopard nemeckej výroby a bojové vozidlá Bradley americkej výroby zajaté ruskými silami v bitke s ukrajinskými silami. V správe na telegrame ministerstvo uviedlo, že niektoré vozidlá majú stále spustené motory, čo ilustruje rýchly let posádok počas bitky. Miesto a načasovanie videozáznamu nebolo nezávisle overené.

  • Zdá sa, že ruskí vojenskí blogeri tvrdia, že Makarivka, jedna z dedín, o ktorých Ukrajina povedala, že ju za posledných pár dní oslobodila, je späť v ruských rukách. Tvrdenia neboli nezávisle overené.

  • Štyridsaťjeden ľudí je stále nezvestných pri záplavách spôsobených zrútením priehrady Kakhovka, zatiaľ čo počet obetí je teraz 10, uviedli ukrajinské úrady. Regionálny riaditeľ Oleksandr Prokudin uvádza, že na Ukrajinou kontrolovanom pravom brehu Dnepra je v súčasnosti zaplavených 3600 domov v 31 osadách. Hladina klesla o 27 cm a za posledný deň voda opadla z 200 domov.

Kachovka. Fotografia: Oleksii Filippov/AFP/Getty Images
 
  • Ukrajina v pondelok obvinila ruské sily zo zničenia ďalšej priehrady s cieľom spomaliť protiofenzívu Kyjeva. Keďže záchranné a záchranné práce vstúpili do siedmeho dňa obetiam zničenia priehrady Kakhovka , ruská armáda bola obvinená z vyhodenia do vzduchu oveľa menšej priehrady pozdĺž rieky Mokri Jaly , ktorá sa stala doteraz najúspešnejšou osou postupu Ukrajiny v r. západný Doneck.

  • Ruské médiá informovali, že ukrajinský raketový útok na južnom fronte Záporoží zabil skúseného ruského generála. „V dôsledku nepriateľského raketového útoku bol zabitý náčelník štábu 35. armády, generálmajor Sergej Gorjačov,“ uviedol prominentný provojnový blogger Voenkor v príspevku v telegrame. Gorjačov, vyznamenaný veliteľ, predtým viedol ruské jednotky v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko . Ruské ministerstvo obrany zatiaľ tieto správy nekomentovalo.

  • Skoré ranné ostreľovanie dvoch dedín v ruskej Kurskej oblasti zo strany Ukrajiny podľa miestneho guvernéra poškodilo niekoľko domov a prerušilo dodávky plynu a elektriny.

  • V ropnej rafinérii v ruskom Krasnodarskom kraji vypukol v noci nadnes požiar, informovalo ruské spravodajstvo RBK s odvolaním sa na miestnu mestskú správu. RBK informovala, že požiar sa už podarilo dostať pod kontrolu a jeho príčina nebola bezprostredne jasná.

  • Šéf jadrového dozorného orgánu OSN Rafael Grossi pricestuje v utorok do Kyjeva, aby sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a potom zamieril do jadrovej elektrárne Záporoží .

TOTO NIE JE NÁŠ KONFLIKT! Volá väčšina sveta
Už takmer rok a štyri mesiace sme svedkami toho, že pod vedením Washingtonu sa Európa a Severná Amerika postavili na ukrajinskú stranu konfliktu. Vojna na Ukrajine je podľa ich výkladu bojom liberálnej demokracie proti tyranii. Analytik Alexander... Čítať ďalej
13 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik