POZOR! V blízkosti TOHTO mesta spozorovali medvedicu s mláďatami
13 | 06 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

V blízkosti mesta Svit pod Tatrami v posledných dňoch spozorovali medvedicu s mláďatami. Upozorňuje na to samospráva na webovej stránke a vyzýva obyvateľov i návštevníkov na zvýšenie opatrnosti pri turistike, cyklistike a prechádzkach v lesných porastoch v okolí Baby. Ide o lokalitu nad mostíkmi smerom na juh.

"Zároveň vyzývame aj psičkárov, aby zvýšili opatrnosť a nepúšťali svojich miláčikov na voľný výbeh v spomínanej oblasti," dodáva mesto. Výskyt medvedice s mláďatami okamžite nahlásila mestská polícia Štátnej ochrane prírody (ŠOP) SR - Zásahovému tímu pre medveďa hnedého s pôsobnosťou vo Svite.
Pod Tatrami pritom nejde o prvé upozornenie. Na zvýšený výskyt šelmy upozorňujú aj v okolí neďalekej obce Spišské Bystré.

ŠOP v tejto súvislosti vyzýva na ostražitosť, predovšetkým ráno, večer a v noci v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy. Všímať si treba stopy, trus i znaky kŕmenia. "Pri obmedzenej viditeľnosti pomôže zvukový prejav, na základe ktorého má medveď možnosť zareagovať na blížiaceho sa človeka a vyhnúť sa mu. Riziko stretnutia s medveďom je menšie, keď sa pohybujeme v skupine po vyznačených chodníkoch a počas denného svetla," upozorňujú ochranári. Pri nečakanom strete s medveďom sa odporúča zväčšiť od neho vzdialenosť, k šelme sa nikdy nepribližovať, ani v prípade, že sa zdá pokojný, a vyhnúť sa pohľadu priamo do očí. Za najlepší spôsob, ako odohnať útočiaceho alebo hrozivo správajúceho sa medveďa, je považovaný paprikový sprej na medvede.

Exšéf policajtov VYSVETĽUJE: Ako to bolo v SKUTOČNOSTI s Naďovým úrazom ruky!
Už vieme, prečo má Naď modrú knižku! Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (42) pred týždňom zobral svojich synov na bicykel, no nedopadlo to najlepšie. Na sociálnej sieti zverejnil fotografiu s ošetrenou rukou. Bývalý šéf policajtov Tibor Gašpar s... Čítať ďalej
13 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme