"Hoci chlieb lacnejší nebude..." Milan Markovič (pre Hlavný denník)
14 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Málokto z nás nebol za svojej mladosti vtiahnutý do extrémneho záujmu o vrcholné športové zápolenia, či to už boli futbalové derby zápasy, alebo tradičné hokejové stretnutia (najmä ČSSR-ZSSR). Pri každom góle som prichádzal o hlas a skákal od radosti na štadióne alebo pred televízorom. Bezmedzná radosť z víťazstiev striedala priam smrteľnú beznádej po rovnako častých prehrách.

Mladosť-pochabosť bola uzemňovaná striedmym pohľadom starších. U nás doma ju reprezentoval môj svokor chlácholivým komentárom: „Milanko, je to len šport. Chlieb lacnejší nebude, či už vyhráme alebo prehráme“.

Dokázať sa vzoprieť

Samozrejme, v súčasnej vekovej fáze sa i ja inak pozerám a vyjadrujem na účet všetkých tých emócií, ktoré vzbudzujú aj tie najdramatickejšie športové podujatia. Ale pristihol som sa pri zaváhaní, či naozaj vždy sa možno uzemniť oným známym „je to len šport“. Zábava, šou, nič iné.

Novak Djokovič je tým fenoménom, ktorý u mňa dokázal preťať onú pragmatickú úvahu o športe a jeho nositeľoch. Bol to on, kto sa dokázal vzoprieť viacročnému masovému osprostievaniu populácie tohto sveta a aj za cenu ústrkov, ponižovania a priam neľudského zaobchádzania sa stal symbolom odporu proti neprávostiam, nezákonnostiam a neslobode, ktorú pociťoval azda každý z nás pri onej koronahystérii v uplynulých rokoch.

Nebola totiž ničím iným ako sondou mocných, kam sa až dá zájsť zastrašovaním a nezakrytým porušovaním platných zákonov, ba znevažovaním ústavných pravidiel

Áno, aj vďaka športom vytrénovanému telu i duchu sa Novak Djokovič stal symbolom ovplyvňujúcim život aspoň tých rozmýšľajúcich a zavčasu sa prebudivších ľudí celého sveta a dosiahol napokon vo svete športu to, na čo je satisfakcia slabé slovo. Hoci nič z toho nikdy nezdôrazňoval.

Chcem však veriť, že zároveň jasne naznačil, že podobným symbolom sa môže stať ktokoľvek, hoci ovplyvní len blízke okolie. Pretože (podľa Jozefa Banáša) „Medzi tisíckou zbabelých je aj jeden statočný väčšina“.

Ak totiž tá sonda bola naozaj sondou, máme byť na čo pripravení. Stojí to za to.

Hoci chlieb lacnejší nebude.

Milan Markovič

_______________________________________________________

Nevoľte psychicky narušených
Náš volebný zákon, žiaľ, nevylučuje možnosť kandidovať ľuďom so zjavnou duševnou poruchou. Prípadne, dokonca, súbehom takýchto chorôb. Náš volebný zákon nepozná nič ako preskúmanie duševnej spôsobilosti kandidátov. Nad volebným zákonom by však mal... Čítať ďalej
11 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!