Začína sa rozvrat EÚ? Diktát veľkých?
13 | 06 | 2023 I Milan Laca

Sedem krajín EÚ je za odmietnutie jednomyseľnosti pri prijímaní kľúčových zahraničnopolitických rozhodnutí.

Ministri zahraničných vecí siedmich štátov Európskej únie vyzvali na odstúpenie od princípu jednomyseľnosti pri rozhodovaní v spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ a na širšie využívanie hlasovania kvalifikovanou väčšinou.

Kto?

Ako píše  „ European Truth “, uvádza sa to v spoločnom stanovisku ministrov siedmich  štátov únie ktoré zverejnil denník  Politico . Ministri zahraničných vecí Nemecka, Belgicka, Luxemburska, Holandska, Rumunska, Slovinska a Španielska urobili spoločné vyhlásenie. Tvrdia, že EÚ potrebuje posilniť svoju schopnosť konať v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky v čase krízy a keďže sa únia rozširuje, úspešná európska integrácia si vyžaduje efektívne fungovanie jej inštitúcií.

Najväčšie vojenské letecké cvičenie NATO od založenia
Na oblohe nad Nemeckom, Holandskom a Českou republikou sa dnes koná najväčšie vojenské letecké cvičenie NATO od založenia aliancie, píše The Guardian. Zapojených je asi 10 000 vojakov z 25 krajín, ktorí využívajú 250 vojenských lietadiel – 70 z... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Aby boli "rýchlejší"

"Prevažná väčšina rozhodnutí v zahraničnej politike EÚ si vyžaduje jednomyseľnosť, čo môže v niektorých prípadoch spomaliť našu schopnosť konať. Práve proti týmto pravidlám, nie kvôli týmto pravidlám, sme sa dokázali dohodnúť na 10 balíkoch sankcií proti Rusku." pre jeho agresívnu vojnu proti suverénnemu štátu,“ – vysvetlili ministri.

Kto bude diktovať ostatným?

V tejto súvislosti navrhli širšie využitie takzvanej „konštruktívnej zdržanlivosti“ pri rozhodovaní. Tento princíp umožňuje prijať rozhodnutie, keď jeden zo štátov je proti, ale nevznesie proti rozhodnutiu námietky a teda nezastaví ostatných 26 členov. "Videli sme, aká účinná môže byť "konštruktívna abstinencia" v októbri minulého roka, keď Rada EÚ pre zahraničné veci  hlasovala za novú výcvikovú misiu EÚ  pre ukrajinskú armádu. Tento trend chceme rozvíjať a zaviazať sa systematicky prehodnocovať našu pozíciu, aby sme prešli od hlasovania „proti“ ku „konštruktívnej abstinencii“, uviedli ministri.

Miliardy do vyhovujúcej politiky! George Soros odovzdal synovi Alexovi štafetu
George Soros odovzdal synovi Alexovi kontrolu nad jeho 25 miliardovým impériom, informuje americký portál Breitbart. Alex mieni ešte viac rozšíriť "bdelé záujmy" svojho otca a podľa vlastných slov je ešte "viac politický". Na Globsec v Bratislave... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik