Kde majú Američania schované jadrové zbrane?
12 | 06 | 2023 I Milan Laca

ICAN: USA tajne rozmiestnili asi 150 jadrových hlavíc na leteckých základniach v piatich európskych krajinách.

Spojené štáty bez akéhokoľvek oficiálneho oznámenia rozmiestnili na letecké základne v Európe približne 150 jadrových zbraní, vyhlásila Alicia Sanders-Zakre, koordinátorka politiky a výskumu pre Medzinárodnú kampaň za zrušenie jadrových zbraní (ICAN).
Táto munícia sa, podľa nej, nachádza v Nemecku, Belgicku, Holandsku, Turecku a Taliansku.
Obavy

"Podľa nezávislých expertov, je na amerických leteckých základniach v týchto krajinách rozmiestnených asi 150 bojových hlavíc," povedala Sanders-Zakre. Vyhlásila, že organizácia ICAN je neskutočne znepokojená nasadením tohto typu zbraní v ktorejkoľvek európskej krajine. Pripomenula tiež kubánsku raketovú krízu a dodala, že takéto akcie sú potenciálnym spúšťacím bodom, ktorý zvyšuje riziko jadrovej vojny.

Najväčšie vojenské letecké cvičenie NATO od založenia
Na oblohe nad Nemeckom, Holandskom a Českou republikou sa dnes koná najväčšie vojenské letecké cvičenie NATO od založenia aliancie, píše The Guardian. Zapojených je asi 10 000 vojakov z 25 krajín, ktorí využívajú 250 vojenských lietadiel – 70 z... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

A čo Európa?
Sanders-Zakre povedala, v súčasnej situácii sú európske krajiny, ktoré vyzývajú celý svet k transparentnosti v súvislosti s jadrovými zbraňami, otvorene pokrytecké. "Preto je také dôležité pozrieť sa na nástroje, ktoré máme na zlepšenie tejto transparentnosti a položiť si otázky: čo sú tieto bomby a kde sa nachádzajú?" zdôraznila.
Výzva Rusku
Medzinárodná kampaň za zrušenie jadrových zbraní (ICAN) vyzvala vo februári Rusko, aby sa vrátilo k úplnému dodržiavaniu zmluvy START po tom, čo prezident Vladimir Putin oznámil, že Moskva pozastaví svoju účasť na zmluve. Putin predtým vyhlásil, že Rusko pozastavuje účasť na rusko-americkej zmluve o obmedzení strategických zbraní (START).
Čo je ICAN?
ICAN je medzinárodná verejná organizácia, založená v roku 2007. Jej cieľom je podporiť prijatie a implementáciu Zmluvy o zákaze jadrových zbraní. V roku 2017 získala organizácia Nobelovu cenu za mier. 
 
Miliardy do vyhovujúcej politiky! George Soros odovzdal synovi Alexovi štafetu
George Soros odovzdal synovi Alexovi kontrolu nad jeho 25 miliardovým impériom, informuje americký portál Breitbart. Alex mieni ešte viac rozšíriť "bdelé záujmy" svojho otca a podľa vlastných slov je ešte "viac politický". Na Globsec v Bratislave... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik