Západ sa musí pripraviť na dlho očakávané ZÚČTOVANIE
12 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Päť hlavných trendov ilustruje, ako sa svet mení a že Západ sa musí popasovať s realitou, že už nemôže svetu vnucovať svoje „vodcovstvo“ ako kedysi. Pre National Interest to vo svojom komentári skonštatoval Chandar Nair, generálny riaditeľ Global Institute For Tomorrow (GIFT).

Post-západný, multipolárny medzinárodný poriadok sa napĺňa. Zatiaľ čo svet zápasí s dôsledkami tohto posunu moci, formujú sa základy veľkého zúčtovania. Toto zúčtovanie spochybní zažité presvedčenia a štruktúry, ktoré udržiavali západnú dominanciu vo svete posledných niekoľko stoviek rokov, a zároveň odhalia povahu vnímaného oprávnenia Západu viesť globálny poriadok. Konečným výsledkom bude výrazné prehodnotenie medzinárodných vzťahov, ako ich poznáme.

Toto veľké zúčtovanie bude poháňané piatimi hlavnými trendmi, ktoré nútia západné štáty čeliť a prispôsobiť sa budúcnosti, v ktorej sa o moc v multipolárnom svete musí deliť s ostatnými. Neschopnosť rozpoznať tieto trendy alebo snaha dôrazne im odolávať by mohla predstavovať značné riziko nielen pre samotný Západ, ale aj pre globálnu stabilitu. Budúcim konfliktom sa však možno vyhnúť, ak sa toto obdobie zmien bude považovať za príležitosť vybudovať spravodlivejší svet, a nie za krízu, ktorá ohrozuje preferované a zakorenené privilégiá.

Dan Landa: Za covidu nešlo DRŽAŤ HUBU! A súdy nám dali za pravdu
Daniel Landa v posledných dňoch oslavuje úspechy so svojim novým albumom Minové pole, ktoré vyšlo osem rokov po predchádzajúcom štúdiovom počine Žito. „Sústredím sa teraz hlavne na to pozitívne,“ oceňuje spevák, že sa môže vrátiť k hudbe. Svoje... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Päť trendov na zváženie

Aká budúcnosť čaká Západ – hladký prechod k multipolarite alebo obdobie nestability a potenciálneho konfliktu – bude do značnej miery závisieť od toho, ako politici zareagujú na nasledujúcich päť trendov.

Prvým je rozlúštenie doterajšieho rozprávania o histórii. Západ počas svojej koloniálnej histórie praktizoval a zdokonaľoval selektívny výklad a rozprávanie udalostí, pričom sa rozhodol vykresliť sa ako pôvodca modernej civilizácie a benevolentná vodiaca sila. To sa teraz mení; informačné technológie, akými sú internet a sociálne médiá, prelomili monopol na informácie a históriu, ktorý kedysi mali západné gatekeepingové inštitúcie (mediálne spoločnosti, univerzity, knižné vydavateľstvá a ďalšie). V dôsledku toho ľudia na celom svete uznávajú, že história sa už neobmedzuje len na západnú interpretáciu – vrátane jej projekcie zhovievavosti.

Významnou súčasťou toho bolo časté zlyhanie Západu priznať si vlastnú nedokonalú minulosť. Napriek tomu, že zosilňuje vnímané previnenia druhých, mlčí o svojich nepríjemných momentoch, ako je zničenie kultúr prvého národa zo strany prvých amerických priekopníkov, európske vykorisťovanie afrického kontinentu alebo austrálske zaobchádzanie s domorodými obyvateľmi. Riešenie týchto historických epizód je o to dôležitejšie, že ovplyvňujú súčasné správanie; Západné štáty majú tiež problémy priznať si súčasné chyby a zámery. 

Nezápadné národy môžu teraz objasniť, že ich vlastné krajiny a komunity majú dlhú históriu, ktorá nielenže existuje napriek západnej interpretácii, ale tieto dejiny je potrebné preskúmať, pochopiť a vyrozprávať. Západ sa musí popasovať s týmto trendom a jeho dôsledkami, namiesto toho, aby ho ďalej zakrýval v popieraní. Zvážte pokračujúce diplomatické úsilie indickej vlády prinútiť Veľkú Britániu, aby vrátila poklad ukradnutý z Indie, vrátane niektorých korunovačných klenotov.

Nech si EÚ poradí sama!
Tunisko odmietlo prevziať úlohu pohraničnej stráže EÚ pre migrantov. Tuniský prezident Kais Saied povedal, že jeho krajina neprevezme úlohu pohraničnej stráže pre iné štáty, píšu arabské médiá. Kais Saied to oznámil pri návšteve mesta Sfax, pred... Čítať ďalej
11 | 06 | 2023 | Milan Laca

Druhým trendom je prehodnotenie medzinárodného poriadku „založeného na pravidlách“ Politici vo Washingtone to možno nepočúvajú radi, ale tento koncept je predmetom mnohých posmeškov po celom svete a je všeobecne považovaný za nástroj, ktorý Západ používa na kontrolu globálnych záležitostí a udržanie hegemónie. Vzhľadom na opakované porušovanie ich vlastných pravidiel rastie značná nevôľa voči západným národom , čo znamená, že legitímnosť tohto poriadku je spochybňovaná napriek jeho pozitívnym stránkam.

S touto rastúcou frustráciou sa zhoduje aj skutočnosť, že distribúcia moci medzi viacero národov mení súčasný svetový poriadok a vytvára nové príležitosti a výzvy. Čína zaujala významnejšie postavenie a ponúka globálne verejné statky, ako je mierotvorba a riešenie klimatických zmien spôsobom, ktorý západné štáty nie sú ochotné alebo schopné urobiť. Podobne sa začína presadzovať aj India , ako aj iné menšie štáty, ako sú SAE a Indonézia .

Keďže v 21. storočí si viac krajín určuje svoje vlastné trajektórie, Západ musí uznať, že medzinárodná rovnováha síl sa posunula. Nemôže pokračovať v presadzovaní svojej vôle iným – dôkazom toho je vzostup Číny a iných národov. Západ sa musí vyrovnať s touto novou realitou a uznať, že je potrebný nový, pragmatickejší a multipolárny prístup, v rámci ktorého krajiny uskutočňujú zahraničnú politiku zaviazanú k spolužitiu, poháňanú ich vlastnými najlepšími záujmami namiesto toho, aby sa spájali s „jednou stranou“. “ alebo druhý.

Odvolaný politológ Petr Drulák vo veľkom rozhovore prehovoril AJ o západnej arogancii!
"Tvrdil som, že za vypuknutie vojny nesie zodpovednosť aj západný svet," vysvetľuje Petr Drulák pre maďarský portál Mandiner, dôvody svojho odvolania z pražského Inštitútu zahraničných vecí. V rozhovore pre Mandiner vysvetľuje, či je možné hovoriť... Čítať ďalej
11 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Tretím je demaskovanie západného „udržiavania mieru“. Napriek tomu, že sa vykresľuje ako garant globálnej bezpečnosti, väčšina sveta v súčasnosti vníma Spojené štáty a Európu v menšej miere ako profitujúce z vojny, ako záujem o presadzovanie autentického mieru. Západný vojensko-priemyselný komplex – najmä Spojené štáty americké – je taký silný, že je dnes známy tým, že riadi americkú zahraničnú politiku do takej miery, že udržiava konflikty, aby tak profitoval z vojny.

V súčasnosti sú hnacou silou rastu globálnych vojenských výdavkov Spojené štáty a ich spojenci v NATO , pričom Amerika vynakladá na obranu viac ako ďalších desať krajín dohromady. Podobne je dobre známe, že takmer polovica rozpočtu Pentagonu ide každý rok súkromným dodávateľom a vojensko-priemyselný komplex daruje milióny dolárov na preteky amerického Kongresu , čo vedie k zajatiu štátu a výraznému zvýšeniu rozpočtov na obranu.

Zvyšok sveta si uvedomil, že len Západu nemožno dôverovať, že bude viesť globálne mierové úsilie, najmä ak je značná časť ich ekonomík zameraná na zisk z konfliktov. Vo svetle toho dochádza k pozitívnej zmene, keď Čína sprostredkúva prelomové mierové dohody – napríklad medzi Saudskou Arábiou a Iránom – , zatiaľ čo svetoví lídri ako Indonézčan Joko Widodo, Indián Narendra Modi a Brazílčan Luiz Inácio Lula da Silva vystupujú v mieri riešenia moderných konfliktov.

Albánsko, aktivovaná americká „bomba“ proti Európe
"Albánsko ponúka albánske občianstvo všetkým Albáncom žijúcim v susedných krajinách. Pomaly, ale iste sa sklzávame smerom k Veľkému Albánsku. Tento projekt CIA má od kolapsu Juhoslávie v 90. rokoch podnecovať občianske vojny a oddeľovať komunity."... Čítať ďalej
10 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Štvrtým prebiehajúcim trendom je zosadenie západnej finančnej nadstavby z trónu To, že Západ vo veľkom využíva svoju finančnú silu na geopolitické výhody a účely, nie je žiadnym veľkým tajomstvom – politici a experti otvorene hovoria o „ozbrojení financií“ a uplatňovaní sankcií voči krajinám, ktoré nedodržiavajú západné zámery. Podobne schopnosť Spojených štátov a ich spojencov zmraziť a dokonca skonfiškovať rezervy suverénnych štátov – Afganistanu, Venezuely, Ruska – vyvolala šokové vlny po celom svete.

Kvôli tomu a kvôli vlastným záznamom o finančnej chamtivosti a neslušnosti Západu – čo vyústilo do zničujúcich kríz, ako bola finančná kríza v rokoch 2007 – 2008 a nedávny kolaps Silicon Valley Bank, ktorý mal celosvetové ohlasy – nedôvera a odmietanie Západu. finančné štruktúry rastú.

V súčasnosti prebiehajú snahy odstrániť prehnané privilégium udelené Spojeným štátom prostredníctvom ich meny. Vo veľkej miere dochádza k dedolarizácii, pričom podiel meny na globálnych rezervách minulý rok klesol na 47 percent , zo 73 percent v roku 2001. Okrem toho krajiny hľadajú alternatívy k systému SWIFT., ktorý bol tiež použitý na pomoc západným sankciám, a tak znepokojil globálnu väčšinu. Keď krajiny so stabilnými menami získavajú vplyv, vzniká viac multipolárny ekonomický poriadok, ktorý pretvára geopolitické aliancie, ekonomickú diplomaciu a rovnováhu síl v rámci medzinárodných inštitúcií. Táto zmena môže poskytnúť rozvojovým krajinám väčšiu flexibilitu pri riadení ich mien a menovej politiky a obmedziť schopnosť Západu jednostranne uvaliť sankcie. Krajiny BRICS navyše nedávno prekonali G7 z hľadiska HDP, čo signalizuje prerozdelenie ekonomickej sily a naznačuje budúcnosť spolupráce v obchode, investíciách, infraštruktúre a rozvojovej pomoci.

Súdruhovia z USA niekde urobili chybu
Rovnako ako v predchádzajúcich dňoch, bola aj v uplynulých hodinách hlavnou vojenskou správou ofenzíva Ukrajiny na južnom fronte. Ofenzíva, ktorú už avizujú snáď všetci vrátane Putina (ale aj západné médiá), ale stále ju Kyjev nepotvrdzuje, ba... Čítať ďalej
10 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Po piate a napokon je tu pozoruhodný kolaps dôveryhodnosti západnej tlače. Toto prichádza v kritickom bode, pretože opakované nedostatky v posledných rokoch zvýšili globálne povedomie o úlohe západných médií pri udržiavaní preferovaných aspektov súčasného svetového poriadku, ktoré Západ preferuje – často na úkor iných krajín.

Napríklad vytrvalé udieranie do Číny v západných titulkoch zachovalo neproduktívny a strach vyvolávajúci príbeh o Pekingu ako o hrozbe pre jeho vlastných občanov a celý svet. Geopolitické kontexty Hongkongu a Taiwanu, aj keď komplikované záležitosti, boli obzvlášť a selektívne vybubnované tak, aby presadzovali príbeh „my verzus oni“ namiesto toho, aby podporovali porozumenie medzi Západom a Čínou.

Podobne, prevažne jednostranné spravodajstvo o ukrajinskom konflikte pravidelne prehliada národné a regionálne geopolitické zložitosti v dlhotrvajúcich rusko-ukrajinských vzťahoch a histórii rozširovania NATO v Európe. Nedostatok správ o bombardovaní Nord Stream, o ktorom sa mnohí domnievajú, že ho spáchal západný štát – pričom hlásenia podporujú toto tvrdenie – je do očí bijúca diera, ktorá prispela k nedostatku dôvery v západné médiá zo strany nezápadných aj západných médií. čitatelia podobne. Len o niekoľko mesiacov neskôr západná tlač ticho priznáva potenciálnu západnú vinu, alebo prinajmenšom vedomosti.

Navyše, nedostatočné a neobjektívne pokrytie nezápadných konfliktov, ako sú konflikty v Jemene, Mjanmarsku a Palestíne, viedlo ku globálnym obvineniam zo zanedbávania , zaujatosti a dokonca aj rasizmu .

Šialenci chcú doviesť vojnu do "úplného konca"? (VIDEO)
Americký Kongres vyzval Bidena, aby previezol rakety dlhého doletu na Ukrajinu. Politico: Kongresmani vyzývajú Joea Bidena, aby dodal Kyjevu rakety dlhého doletu. Autori napísali, že americkí kongresmani poslali list prezidentovi Joeovi... Čítať ďalej
09 | 06 | 2023 | Milan Laca

Staré spôsoby skončili

Západné vlády pôsobiace v echo komore popierania potrebujú osloviť svojich priateľov na celom svete a uvedomiť si, čo je zrejmé každému okrem nich samých: že svet nie je taký, aký bol v období po studenej vojne. Staré spôsoby skončili a Západ jednoducho nemá politickú a finančnú moc, nehovoriac o medzinárodnej legitimite, ako kedysi. 

Západné štáty sa musia prispôsobiť tomuto meniacemu sa medzinárodnému prostrediu, a nie tvrdohlavo trvať na tom, aby veci fungovali ako obvykle. Ak to neurobia, svet sa stane nebezpečnejším miestom a ešte viac nahlodá dôveryhodnosť a vplyv Západu.

Miliardy do vyhovujúcej politiky! George Soros odovzdal synovi Alexovi štafetu
George Soros odovzdal synovi Alexovi kontrolu nad jeho 25 miliardovým impériom, informuje americký portál Breitbart. Alex mieni ešte viac rozšíriť "bdelé záujmy" svojho otca a podľa vlastných slov je ešte "viac politický". Na Globsec v Bratislave... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik