Ukrajinci jeden po druhom strácajú tanky, ktoré dostali od Západu
11 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

Odborníci tvrdia, že Záporožie by mohlo byť kľúčovým miestom pre protiofenzívu. Ukrajinci jeden po druhom strácajú tanky, ktoré dostali od Západu, píše maďarský portál Mandiner.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priznal, že jeho ozbrojené sily začali protiofenzívu. Ukrajina tiež začala vážne operácie v Bachmute a okolí Záporožia.

"Hoci sa na oboch miestach stretli s odporom, Jevgenij Prigožin, šéf žoldnierskej skupiny Wagnerovcov, označil za „hanbu“, že Ukrajinci postúpili iba o 1600 metrov pri Bahmute, ktorý sa nedávno dostal do ruských rúk," píše Magyar Nemzet.

 

V Záporoží sa Rusi zdajú byť efektívnejší, hoci podľa Amerického inštitútu pre štúdium vojny tu Ukrajinci dosiahli úspech už v piatok.

Rusko bolo pripravené na protiútok, na viacerých miestach boli inštalované mínové polia, zákopy a pasce.

V posledných dňoch sa pri invázii Ukrajincov v okolí Záporožia zničilo niekoľko západných tankov! Vrátane 12 nemeckých Leopardov a 15 britských Bradleyov.

Podľa vojenských expertov zohráva Záporožie kľúčovú úlohu v protiofenzíve, pretože ak by Ukrajina uspela, umožnilo by im to postupovať smerom na Berďansk, Melitopol a Tokmak, čím by sa prerušilo pozemné spojenie medzi ruskými jednotkami a Krymom. Medzitým bol odstavený posledný funkčný reaktor v Ruskom ovládanej Záporožskej jadrovej elektrárni, čiastočne preto, aby sa minimalizovalo riziko stretov ťažkého delostrelectva.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik