To najnovšie z ukrajinskej protiofenzívy
12 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Boje zosilneli na juhu a východe Ukrajiny, keď Kyjev prelomil frontové línie a znovu dobyl časť územia od ruských síl v rámci prebiehajúcej protiofenzívy v regióne, píše CNN.

Vladimir Putin uviedol, že Ukrajina útočí na civilné a humanitárne ciele a že to nemá vojenský zmysel. V citáciách, ktoré priniesol Tass, ruský prezident údajne povedal : "Prečo, úprimne povedané, nepriateľ útočí na obytné oblasti? Žiadna logika. Načo, prečo, aký to má zmysel? A, samozrejme, humanitárne ciele – to je úžasné. A nie je tam žiadny vojenský zmysel, je to nula."

Hovorí sa, že to urobil počas rozhovorov, keď v pondelok udeľoval ceny.

Tu je najnovší vývoj:
  • Ťažké boje na juhovýchode Ukrajiny: Ruské sily pracujú na odrazení ukrajinských prielomov pozdĺž hraníc Doneckej a Záporožskej oblasti, kde kyjevská armáda podľa viacerých správ dobyla späť rad dedín. CNN nemôže nezávisle overiť správy z bojiska.
  • Rusko v defenzíve? Ukrajinská armáda v pondelok tvrdila, že Rusko je v defenzíve v regiónoch Záporoží a Cherson, kde moskovskí vojaci "strieľali delostrelectvo" na mnohé malé osady.
  • Výbuch malej priehrady: Ukrajina obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu malú priehradu pri nádrži pri obci Novodarivka na juhovýchode krajiny. Stalo sa tak niekoľko dní po smrteľnom kolapse priehrady Nova Kakhovka v južnom Chersonskom regióne.
  • Priehrada Nova Kakhovka: Ukrajinské úrady uviedli, že po minulotýždňovom katastrofálnom kolapse priehrady povodňové vody v oblastiach okolo rieky Dnepr ustupujú, pričom záchranné operácie pokračujú po jednej z najväčších priemyselných a ekologických katastrof v Európe za posledné desaťročia .
  • Straty ukrajinských zbraní: Ukrajina stratila 16  obrnených vozidiel dodaných Spojenými štátmi  za posledných niekoľko dní, podľa spravodajskej analýzy s otvoreným zdrojom po tom, čo boli zničené alebo poškodené a opustené počas protiofenzívy Kyjeva.

Prezident Vladimir Putin si v pondelok pripomenul ruský národný deň apelom na vlasteneckú hrdosť Rusov na to, čo povedal, že je to pre krajinu „ťažké obdobie“.

"Tento štátny sviatok predstavuje neoddeliteľnú súčasť našej stáročnej histórie, veľkosť a slávu vlasti," povedal Putin zhromaždeným hodnostárom.

„Dnes, v ťažkej dobe pre Rusko, [pocity vlastenectva a hrdosti] zjednocujú našu spoločnosť ešte silnejšie... [a] slúžia ako spoľahlivá podpora pre našich hrdinov, ktorí sa zúčastňujú špeciálnej vojenskej operácie [na Ukrajine],“ povedal Putin.

Na oblohe nad Nemeckom, Holandskom a Českou republikou sa dnes koná najväčšie vojenské prúdové cvičenie NATO od založenia aliancie.

Zapojených je asi 10 000 vojakov z 25 krajín, ktorí využívajú 250 vojenských lietadiel – 70 z Nemecka – na prípravu útoku na jedného z členov NATO. Hoci bolo cvičenie naplánované dávno pred ruskou inváziou na Ukrajinu vo februári 2022 , vníma sa ako signál smerom k vodcovi Kremľa Vladimirovi Putinovi.

1 zabitý a 1 zranený pri útoku na Orikhiv, uvádza Ukrajina

Jeden človek zahynul a ďalší utrpel zranenia pri útoku na mesto Orikhiv, ktoré je podľa šéfa vojenskej správy regiónu na frontovej línii v ukrajinskom Záporoží.

"Tri nepriateľské riadené letecké bomby zasiahli mesto a zničili súkromné ​​domy a komunikácie," povedal najvyšší predstaviteľ administratívy Jurij Malashko. "Je smutné, že 48-ročný muž na následky zranení zomrel. 32-ročný zranený muž bol okamžite prevezený do zdravotníckeho zariadenia." 

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že náletom a delostreleckej paľbe brigády Vostok sa podarilo zatlačiť tri ukrajinské postupy južne od Orikhu.

Ukrajinec v Brne POBODAL dvoch ľudí! Jeden z nich zomrel, druhý bojuje o život
Cudzinec v Brne-Bystrci v sobotu večer pobodal dvoch ľudí, jeden z nich v nemocnici zomrel, informuje český portál echo24.cz. Muž je v policajnej cele, je podozrivý z vraždy. Polícia žiada svedkov, aby sa jej ozvali. Na policajnom webe o tom v... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik