Šimkov zúfalý výkrik
12 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Minister vnútra Ódorovej vlády sa dostal medzi mlynské kamene. Aspoň tak vyznieva jeho aktuálny status na sociálnej sieti, v ktorom sa verejne pýta (nevieme koho), či - parafrázovane - "sa má zastreliť".

"Po skúsenosti z uplynulého týždňa to chcem ešte raz zdôrazniť. Môj vstup do vlády, ktorú nezostavili politické strany, čo prešli voľbami, neznamená, že sa moje politické a ľudské presvedčenie akokoľvek zmenilo." Začína Ivan ŠImko na vysvetlenie.

"Roky svoje názory, postoje, úvahy a stanoviská otvorene publikujem a hovorím o nich. A to budem mimo oficiálnych vyjadrení robiť aj ďalej, s výnimkou podpory konkrétnych politických strán."  Pokračuje minister vnútra v podstate veľmi krátko z Bruselu, kde sa rokovalo o migračnej politike únie.

Kto na ministra vyvíja nátlak?

"Ale samozrejme viem, že svoje predstavy by som v ústavnej funkcii mohol presadzovať iba vtedy, ak by som pre ne získal vo voľbách mandát. Preto mi nikto nemusí pripomínať, že vo veciach, na ktorých sa politicky na Slovensku nezhodujeme, nemám mandát presadzovať svoje vlastné názory." Môže to súvisieť s tými výzvami pred cestou do Bruselu, aby neschválil momentálny migračný koncept. Ale, to by nemusel písať takúto obhajobu. Skôr to vyzerá tak, že sa nezavďačil niekomu, kto očakával, že zdvihne ruku za momentálne navrhovanú migračnú stratégiu Únie. Dodajme, že slovenský minister vnútra sa pri hlasovaní zdržal.

Zvláštny odkaz "komusi"

"Keby som šiel do volieb, pobijem sa o ne, (svoje názory - pozn. red. HD) a ak by som pre ne získal podporu, tak by som ich presadzoval."

"Dnes som ale v inej pozícii, súhlasil som s ňou (s ústavnou funkciou - pozn. red. HD), a kto má čo len trochu zmysel pre spravodlivosť, tak hádam uzná, že sa podľa toho správam a aj sa budem. Hoci mi to nie je vždy príjemné. Je to trochu ako povedal zajatý nemecký dôstojník vo vojnovej epopeji Oslobodenie, "Ich weiss was ist meine Pflicht.""

Poznámka redakcie HD

Fráza v nemčine znamená - "Viem, čo mám robiť" a obvykle ju vyslovovali armádní dôstojníci, keď nesplnili, alebo zle splnili "armádny rozkaz". Už len vedieť, aký a koho rozkaz mal minister vnútra na mysli.

Denisa Saková a Richard Sulík sa nezhodli!
Strana SaS a mimoparlamentný Hlas-SD sa nezhodujú v otázke riešenia cien potravín. Vyplýva to z vyjadrení lídra SaS Richarda Sulíka a podpredsedníčky Hlasu-SD Denisy Sakovej, ktoré odzneli v nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na... Čítať ďalej
11 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme