Erik Tomáš v rozhovore pre HD: Ódorovej vláde nevyslovíme dôveru, očakávame od nej, že zachráni čo najviac eurofondov
11 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Pevne verím, že sociálnodemokratický tábor nájde kandidáta, ktorý bude dôstojnou konkurenciou pre súčasnú prezidentku Čaputovú, hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník poslanec Národnej rady SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

HD: Aký je Váš názor na úradnícku vládu pána Ódora? Máte od nej nejaké očakávania? Budete hlasovať za vyslovenie dôvery tejto vláde?

Erik Tomáš: Je to vláda, ktorá vznikla z nutnosti. Hegerova vláda bola aj vďaka inciatíve Hlasu odvolaná v parlamente a ešte aj v demisii pokračovala v chaose a vo vyrábaní kšeftárskych káuz. Ódorovej vláde nevyslovíme dôveru, lebo neprešla voľbami a žiadnym spôsobom sme nemali možnosť ovplyvniť jej zloženie. Je to vláda pani prezidentky a ona za ňu nesie politickú zodpovednosť. Od tejto prechodnej vlády očakávame, že sa pokúsi zachrániť čo najviac eurofondov, pri ktorých hrozí kvôli neschopnosti pani Remišovej, ale aj celého predchádzajúceho vládneho kabinetu to, že veľký objem z nich prepadne. A ďalej že privedie Slovensko k slobodným a nezmanipulovaným voľbám. Sme pripravení podporiť len tie zákony, ktoré majú pomôcť ľuďom sa zdražovaním. 

HD: Vám osobne by bola bližšia prípadná povolebná spolupráca Hlasu-SD s SaS či PS alebo so Smerom-SD? (Nepýtam sa na postoj strany, ale skôr ako to vnímate Vy.)

Erik Tomáš: Ja svoj osobný postoj k prípadným povolebným koalíciam samozrejme mám. Ale považujem za neslušné voči voličom hovoriť o koalíciách predtým ako rozdajú vo voľbách karty. Už dlhšie platí jasné uznesenie predsedníctva HLASU o vylúčení OĽaNO a ĽSNS z akéjkoľvek spolupráce. A pokojne môžeme k tomu pridať aj Hegerovych Demokratov, lebo to je len OĽaNO2. Nič viac, nič menej. Bodka. Všeto ostatné riešme deň po voľbách, kedy už budeme vedieť koľko mandátov ktorá strana získa.

HD: Na nedávnom sneme strany Hlas predseda Peter Pellegrini povedal, že strana pôjde do koalície len so stranami, ktoré podporia sociálnu politiku pre seniorov, rodiny, odkázaných a „ľudí práce“? Ako konkrétne si takúto sociálnu politiku predstavujete?

Erik Tomáš: Nám sa už v opozícii podarilo presadiť viacero sociálnych opatrení. Mimoriadne zvýšenie dôchodkov, rozmrazenie minimálnych dôchodkov, zvýšenie prispevku na kúpeľné pobyty seniorov, ale aj rodičovský príspevok pre rodičov, ktorí z kapacitných dôvodov nedostanú dieťa do škôlky. Toto všetko prešlo v parlamente vďaka zákonom z dielne HLASU. A vo volebnom programe máme ďalšie opatrenia ako pomôcť rodinám, seniorom, pracujúcim, či odkázaným ľuďom. Ak máme byť v budúcej vláde, naši potenciáni parneri musia akceptovať tento náš sociálny program. Inak by tá koalícia nemala pre nás zmysel.

Denisa Saková a Richard Sulík sa nezhodli!
Strana SaS a mimoparlamentný Hlas-SD sa nezhodujú v otázke riešenia cien potravín. Vyplýva to z vyjadrení lídra SaS Richarda Sulíka a podpredsedníčky Hlasu-SD Denisy Sakovej, ktoré odzneli v nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na... Čítať ďalej
11 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

HD: Ako vnímate krok NATO, ktoré presunulo svoju informačnú kampaň pre Slovensko, pôvodne plánovanú na obdobie pred predčasnými parlamentnými voľbami? Tento krok prišiel potom, ako o presunutie kampane požiadal predseda Smeru-SD Robert Fico.

Erik Tomáš: Načasovanie kampane pred voľbami na Slovensku bolo naozaj nešťastné. A aj keď úmysel vysvetlovať ľuďom postoje NATO na citlivé témy nemusí byť z princípu zlý, to načasovanie by napokon mohlo byť kontraproduktívne.

HD: Akú líniu zaujme Slovenská republika, pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine, pokiaľ bude Hlas-SD vládnou stranou? Líšil by sa postoj SR podstatným spôsobom od toho, ktorý zastávala za Matovičovej a Hegerovej vlády?

Erik Tomáš: Líšil sa už aj v opozícii. Nesúhlasili sme so zaslaním systému S300 a za daných podmienok ani s poslaním stíhačiek na Ukrajinu. Podľa nás v tom druhom prípade dokonca odvolaná vláda postupovala v rozpore s ústavou a bez toho aby sa oprela o nejaké širšie kolektívne rozhodnutie, minimálne na úrovni EÚ. Navyše, súčasnosť ukazuje, že sa takto znížila obranyschopnosť Slovenska, napriek tomu, že deklarované bolo niečo iné.

Na druhej strane jasne hovoríme, že Rusko na území Ukrajiny porušuje medzinárodné právo a aj my si želáme mier, ale poctivý mier. Ani Slovákom by sa asi nepáčilo, keby nám niekto zabral časť územia a svetové spoločenstvo reagovalo, že sa s tým máme zmieriť. Máme už svoje historické negatívne skúsenosti ešte z čias Československa, že?

HD: V parlamente bolo prednedávnom schválené zníženie veku na vstup do polície na 18 rokov. Súhlasíte s takouto zmenou?

Erik Tomáš: Nie je to moja oblasť, lebo sa venujem sociálnym témam. Predpokladám, že ide o snahu riešiť podstav, ktorým Policajný zbor v posledných rokoch trpí, ale je to na odbornú diskusiu.

HD: Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie novelu školského zákona, ktorá by mala od 1. septembra zaviesť na školách tretiu hodinu telesnej výchovy.  Aký je Váš názor na túto tému?

Erik Tomáš: Tretia telesná výchova len komplikuje život školám a hlavný problém nevyrieši. Pri jednej hodine navyše sa dieťa určite nestane hneď športovcom. Deti majú hlavne športovať po škole a tým rodičom, ktorí nemajú dosť prostriedkov na to, aby to svojim potomkom umožnili, musí pomôcť štát, prípadne samospráva. My máme vo svojom programe tzv. Rodinnú kartu, ktorá by riešila aj tento problém.

HD: Koho si Vy osobne viete predstaviť ako vhodného kandidáta na prezidenta Slovenskej republiky? Prípadne povedzte aspoň, aké vlastnosti by mal mať človek, ktorý bude zastávať túto funkciu po najbližších prezidentských voľbách.

Erik Tomáš: Mala by to byť zrelá a známa osobnosť so silným sociálnym cítenim, ktorá už v živote niečo dokázala. Pevne verím, že sociálno - demokratický tábor nájde kandidáta, ktorý bude dôstojnou konkurenciou pre súčasnú prezidentku Čaputovú za predpokladu, že kandidovať bude. O vhodných menách sa však intenzívnejšie chceme v Hlase rozprávať až po parlamentných voľbách, na ktoré sa teraz plne koncentrujeme.

Peter Pellegrini a Boris Kollár diskutovali! Kollár sa vyfarbil!
V prípade, že programové vyhlásenie vlády (PVV) bude dobré, hnutie Sme rodina je pripravené vysloviť dôveru vláde Ľudovíta Ódora. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 predseda Národnej rady (NR) SR a predseda hnutia Sme rodina... Čítať ďalej
11 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik