Robíte nočné? Ján Richter má pre vás dobrú správu
12 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Bývalý minister práce Ján Richter (Smer-SSD) netají svoju spokojnosť – niektorí zamestnanci už na júnovej výplate pocítia vyššie príplatky.

Richter na Facebooku vysvetlil, koho sa vyššie príplatky týkajú a pripomenul, že „aj toto už sme tu mali“. Upozorňuje tiež na fakt, že ako minulá, tak ani súčasná prezidentkina vláda pracujúcim pomocnú ruku podať nemienia. Hoci sa minimálna mzda zvyšuje, reálne mzdy klesajú niekoľko štvrťrokov po sebe.

Koho sa to týka

Ján Richter vysvetľuje, že vyššie príplatky na júnovej výplatnej páske zaregistrujú tí zamestnanci, ktorí pracujú cez víkendy, či v noci.

„Od 1. 6. sa rozmrazili príplatky za prácu v noci, v sobotu a v nedeľu, ktoré ešte v roku 2020 bezdôvodne zmrazil vtedajší minister práce Krajniak. Pre zamestnancov je to tak konečne aspoň nejaká dobrá správa,“ pripomína Richter.

Robert Kaliňák: Takto, ako to chce Čaputovej minister to fungovať nikdy nebude (VIDEO)
Robert Kaliňák (Smer-SSD) hovorí, že nie je možné akceptovať, aby prezidentkina vláda bez dôvery robila zásadné zmeny v kľúčových otázkach, akou je aj migrácia. Kaliňák tiež tvrdí, že prerozdeľovanie fungovať nebudú a korektnosť povedie len k... Čítať ďalej
10 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Pomoc pre pracujúcich

„Každé euro navyše ľuďom v týchto časoch nekončiaceho zdražovania rozhodne pomôže, pretože bývalá vláda im pri extrémnom raste cien pomocnú ruku vôbec nepodala. A podať sa im ju nechystá ani vláda úradníkov,“podotýka Richter, ktorý má ešte jednu dobrú správu - ďalšie zvýšenie príplatkov príde už od januára podľa toho, ako sa zvýši minimálna mzda.

Reálne mzdy klesli takmer o 5 percent

„Reálna priemerná mzda na Slovensku klesala už štvrtý štvrťrok po sebe, pričom v období od októbra do decembra medziročne klesla o 7,6 % a zaznamenala tak najväčší pokles od roku 2000,“ informovali štatistici v marci s tým, že za celý rok 2022 klesli reálne mzdy o 4,5 percent pri rýchlo rastúcej inflácii.

„Hoci mzdy v SR rástli tempom, ktoré patrilo k najvýraznejším za posledných 20 rokov, nedokázali odolať inflácii, a to už piaty kvartál po sebe. Reálny rast miezd v 1. štvrťroku 2023 dosiahli iba pracujúci v ubytovacích a stravovacích službách, ktorí majú ale dlhodobo najnižšie zárobky,“ priblížili štatistici.

Tiež máte pocit, že štatistika pri cenách klame?
Štatistici zo ŠÚSR nás presviedčajú, že ceny nestúpli tak astronomicky, ako to vidí zákazník v obchodoch. Čím to je? Veď rožok, za ktorý sme nedávno zaplatili 6 centov, dnes stojí dvakrát toľko. Štatistické grafy hovoria jedno, skúsenosť... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme