Exprezident KLAUS: Mlčanie je súhlas
12 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Bývalý český prezident Václav Klaus napísal na stránku Institutu Václava Klause glosu s nadpisom "Mlčanie je súhlas".

Blanický manifest

Klaus v úvode pripomína, že minulý týždeň prebehol v Prahe krst nového cédéčka speváka Daniela Landu, „tohto politicky nekorektného rockera“, súčasťou ktorého aj pieseň Blanický manifest. Klaus píše, že táto pieseň je mu sympatická. Spomína na to, ako ešte vo funkcii prezidenta Českej republiky v noci z 30. apríla na 1.mája 2004 vyšiel na vrchol bájnej hory Blaník, aby tým symbolicky vyjadril svoj názor na vstup Českej republiky do Európskej únie, ktorý práve vtedy prebiehal.

Klaus pripomína, že v tom čase si od toho ľudia stále ešte veľa sľubovali. Píše tiež, že médiá aktuálne uverejnili výsledky posledného prieskumu verejnej mienky, podľa ktorého je s členstvom v EÚ spokojných 44 percent Čechov, čo sa Klausovi stále zdá ešte veľa.

Exprezident ďalej píše, že v piesni Daniela Landu sa opakuje refrén „mlčení je souhlas“. Keď to nedávno Klaus pozorne počúval, uvedomil si, aký je tento jeho výrok vysoko aktuálny.

„S tým, čo sa deje v našej krajine okolo údajne ozdravného balíčku, čo sa deje okolo nečakaného podpísania vojenskej zmluvy s USA (zmluvy, ktorá existuje už niekoľko desaťročí, ale žiadna česká vláda ju až do vlády Fialovej necítila potrebu podpisovať), čo sa deje okolo neuveriteľného a nevysvetliteľného zničenia priehrady Nová Kachovka na Ukrajine (so všetkými otáznikmi nad tým, kto by zo zničenia tejto priehrady mohol mať akýkoľvek prospech či výhodu), čo všetko o vývoji našej ekonomiky a našej životnej úrovne vypovedá informácia, že maloobchodný obrat v apríli poklesol o 7,7 % s tým, že je to už dvanásty mesačný pokles za sebou atď. atď.,“ píše Klaus.

Dan Landa: Za covidu nešlo DRŽAŤ HUBU! A súdy nám dali za pravdu
Daniel Landa v posledných dňoch oslavuje úspechy so svojim novým albumom Minové pole, ktoré vyšlo osem rokov po predchádzajúcom štúdiovom počine Žito. „Sústredím sa teraz hlavne na to pozitívne,“ oceňuje spevák, že sa môže vrátiť k hudbe. Svoje... Čítať ďalej
12 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Očkovanie komunizmom už nepôsobí

Podľa Klausa by si všetky tieto a mnohé ďalšie veci vyžadovali serióznu diskusiu, ktorá podľa neho, žiaľ, v Česku neprebieha. „Neprebieha, pretože sa vláda bojí o nich diskutovať,“ konštatuje Klaus. O týchto veciach sa však podľa exprezidenta nesmie mlčať. Nesmie sa vláde dovoliť, aby ich „vysedela“, aby všeobecné mlčanie spôsobilo, že sa na ne zabudne, myslí si Klaus. To by podľa neho občania Českej republiky nemali pripustiť.

Ďalej Klaus píše, že sa ho v nedávnom rozhlasovom rozhovore pýtali, či ešte pôsobí skúsenosť s komunistickou érou, či boli Česi komunizmom dostatočne „preočkovaní“ alebo či ich nie je nutné „preočkovať“. Klaus súhlasil s tým, že na väčšinu občanov už toto očkovanie komunizmom nepôsobí. Na otázku, či nie je nevyhnutné nejaké „preočkovanie“, reagoval exprezident slovami, že žiadne umelé očkovanie komunizmom nie je možné, že sa autentické prežitie tejto éry nedá nahradiť.

Z dejepisných učebníc podľa Klausa toto prežitie nezískame. Klaus si taktiež nevie predstaviť, kto by to mohol učiť. „Škola – zvlášť po prebehnutej transformácii školstva v pokrokárskom štýle – určite nie. Že by nás to mohla učiť kultúra? Že by sme sa o komunizme niečo zmysluplné dozvedeli z karikatúry tejto éry v dielach našich populárnych filmárov? Je o podstate komunizmu niečo vo filmoch typu Pelíšky? Som presvedčený, že nie. Táto karikatúra komunistickú realitu činí prijateľnejšou, než aká v skutočnosti bola.“

Klaus ďalej píše, že v spomínanom rozhovore sa dostali aj k téme, že sa dnes opäť začína na verejnosti šepkať. „Súhlasím, že sa začína, resp. že niektorí začínajú šepkať. Našou povinnosťou je tvrdo hájiť názor, že sa šepkať nesmie. Šepkanie je – podobne ako mlčanie – nielen akceptáciou reality, ale aj jej spoluvytváraním. Každý šepkajúci (a mlčiaci) spoluvytvára dnešnú Fialovu, Rakušanovu, Černochovej a Němcovej realitu. Daniel Landa má v tomto pravdu a je dobre, že to tak hlasno hovorí a spieva,“ uzatvára Klaus.

Leyenová zošalela, navrhuje zruinovať ekonomiku Európskej únie
Strčila sa ešte hlbšie, ako bola doteraz. Navrhuje - vraj pre "dôležité bezpečnostné otázky" - obmedziť obchodné väzby Európskej únie na Čínu a kompenzovať to orientáciou na zaoceánsky priestor. Tak v skratke znie informácia webu politico.com. Z... Čítať ďalej
09 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme