Dezinformácie o dezinformáciách - vyšší level
10 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Erik Best tentoraz poukazuje na niektoré nie príliš preberané témy. Napríklad, čo by sa dialo, ak by sa do riešenia vojny zapojil Donald Trump, alebo -  teraz Američania píšu o tom, že opakovane prekračujú ruské červené línie a Moskva to necháva bez odpovede. „Preto si povedali, že môžu Ukrajincom dodať F-16,“ píše komentátor Erik Best .

"Mesiace sa hovorí o tom, že ukrajinská protiofenzíva je na spadnutie. Rusi oznámili, že sa začala. Ukrajinci to odmietajú, ale New York Times s odkazom na svoje zdroje pripúšťa, že skutočne sa začala, ale Ukrajina o tom takticky mlčí. Čelíme značnému informačnému chaosu a ľudia si môžu klásť otázku, či možno vôbec nájsť spoľahlivé zdroje, ktoré by iba neodkazovali na propagandu jednej či druhej strany." Ako sa v celej situácii vyznať rozoberá politický analytik Erik Best.

Možno áno, možno nie

„Overené informácie sa hľadajú ťažko, je to skoro nemožné. Nemáme dobré zdroje. Jeden český analytik pred niekoľkými týždňami povedal v Práve, že protiofenzíva je ako čakanie na Godota a teraz pár týždňov potom opäť nevieme nič. Možno sa začala, možno nie. Význam toho celého je, že strácame prehľad, a tým pádom aj záujem. Môže to znamenať, že si začneme zvykať na nové veci. Napríklad, že Ukrajina útočí na Rusko, myslím na Moskvu a tie pohraničné oblasti. Doteraz nám hovorili, že Američania nechcú, aby Ukrajina útočila na Rusko,“ uvádza Best pre PL.

Červené čiary

Podľa jeho slov si zvykáme na ďalšiu etapu konfliktu. „Zároveň čítame správy napríklad v americkej tlači, kde hovorí o tom, že už toľkokrát prekročili ruskú červenú líniu a nič sa nestalo, tak prečo Ukrajine neposlať aj F-16. Na jednej strane je o Ukrajinu nezáujem az druhej strany si zvykáme na ďalšie kroky aj to, že Ukrajina útočí na ruskom území. Vidím to ako podstatné prehĺbenie celej krízy, ale my to s ohľadom na mediálnu situáciu akceptujeme, pretože vlastne nevieme, čo sa deje,“ myslí si.

Buď, alebo

„Môže to mať však aj opačný efekt, pretože tiež sledujeme vystupovanie Donalda Trumpa, ktorý hovorí, že by vojnu ukončil za 24 hodín. Výsledkom všetkého, čo teraz sledujeme, môže byť buď eskalácia, alebo naopak deeskalácia. Lenže keď vidíme, že Rusko začína stále viac obviňovať Ukrajinu z útokov na Moskvu a ďalšie miesta v Rusku, viac toho hrá pre eskaláciu.“ 

Prezident Pavel nepočíta s úspechom ukrajinskej protiofenzívy, vraj ide o optimistický a veľmi ambiciózny scenár, ale výsledok bude pravdepodobne iný. Povedal to počas svojej návštevy Rakúska pre Die Presse am Sonntag. Pavol to nehovorí prvýkrát, ale teraz je zrejme jediným lídrom v Európe, kto toto hovorí verejne. 

„Už sme o tom hovorili začiatkom jeho mandátu a nevieme do akej miery môžeme brať vážne, čo hovorí. Jedna možnosť je, že ide o prípravu na summit NATO v júli, kedy budú chcieť dať Ukrajine nejaké bezpečnostné záruky. Čo to presne znamená, ťažko povedať. Či to bude urýchlené členstvo v aliancii alebo väčšiu iniciatívu zo strany štátov Bukureštskej deviatky, ale môže to tiež znamenať opak, že pripravuje pôdu na upokojenie situácie a eventuálne mierové dohody. Bohužiaľ ale nevieme, s akým cieľom to hovorí, pretože vyjadrenia prezidenta nie sú úplne prehľadné,“ myslí si analytik.

Čo je dezinformácia? je to informácia, popierajúca dezinformáciu, alebo je to naopak?

„Zaujímavá je ďalšia vec, že ​​pozorujeme zmenu vo vnímaní dezinformácií. V Českom rozhlase vystúpil analytik Vladimír Votápek, ktorý spolupracuje s Pirátmi a komentoval "falošný" príhovor Putina. Bolo to mimoriadne zaujímavé, pretože on to prezentoval ako veľmi podarený falošný príhovor. Sme v situácii, keď dezinformácie v prospech niekoho sú odsudzované, zatiaľ čo dezinformácie voči tomu údajne zlému sú vlastne dobré. Aspoň podľa pána Votápka. Vyžaduje si to veľkú diskusiu, ale podľa tohto vysvetlenia to znamená, že tu máme zlé dezinformácie, ale tiež dobré dezinformácie.

Vyvoláva to pochybnosti o tom, aká je rola médií. Ak môžu dezinformácie byť pozitívne, majú médiá povinnosť ich šíriť? Možno si to vysvetľovať, že ak šírite dezinformácie v prospech ‚dobrej veci', budete za hrdinu a opačne, čo je dosť podivná situácia,“ dodáva Erik Best prwe parlamentnilisty.cz.

Koho teda nevoliť
Nie, rozhodne nikomu z vás, vážení čitatelia, nechcem radiť. Voľby sú (teda, dúfajme, že budú) slobodné a demokratické. Začala sa volebná kampaň a mne sa žiada napísať, koho nebudem voliť ja. Ak budem miestami na hranici spisovnosti a... Čítať ďalej
10 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme