ANALÝZA: RTVS katastrofálne zlyháva!
12 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Predstavitelia hnutia Republika na tlačovej besede nedávno pred budovou RTVS predstavili kritickú analýzu mediálneho prostredia na Slovensku. Svoju kritiku smerovali hlavne na verejnoprávnu inštitúciu, ktorá má v rámci plnenia verejnej služby prinášať vyvážené spravodajstvo.

Pred voľbami hnutie Republika pripravilo analýzu vysielaných diskusných relácií v rôznych televíziách. Analýza sa zamerala na RTVS, ktorá má zo zákona povinnosť voči občanovi. Zákon hovorí o tom, že občan má právo byť informovaný vyvážene a vo vysielaní má byť zastúpená pluralita názorov, čo vo vysielaní RTVS absentuje.

Značne zdeformované mediálne prostredie

"Blížia sa voľby, politická situácia sa exponuje, ale napriek tomu máme pocit, že mnohé médiá neprinášajú objektívne informácie," konštatoval líder Republiky a europoslanec Milan Uhrík. "Nie je to iba náš pocit, sú to výsledky analýz. Tie potvrdzujú, že mediálne prostredie na Slovensku je značne zdeformované a veľmi neobjektívne."

Väčšina veľkých elektronických médií podľa Uhríka vôbec nedodržiava kľúčovú zásadu. A tou je názorová pluralita.

Milan Uhrík: Vedenie RTVS bude vymenené! (VIDEO)
Republika si v stredu na tlačovej konferencii na tému Kultúrne a mediálne prostredie na Slovensku podala väčšinu elektronických médií. Podľa hnutia totiž vôbec nedodržiavajú kľúčovú zásadu. A tou je názorová pluralita. Mediálne prostredie na... Čítať ďalej
07 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Médiá katastrofálne zlyhávajú

Opozičný líder je presvedčený, že úlohou novinárov má byť kontrolovanie práce politikov, a potom objektívne informovať o tom, čo sa deje vo svete alebo na politickej scéne. "Žiaľ, veľká časť médií na Slovensku v tomto poslaní katastrofálne zlyháva a informujú subjektívne, tendenčne alebo podľa nejakého politického podfarbenia," tvrdí Uhrík. 

Čo priniesla analýza

Odborný tím hnutia pre kultúru a médiá predstavil analýzu víkendových politických diskusných relácií v RTVS, na Markíze a TA3. Dáta a grafy sú porovnaním za rok 2022 a sledujú výskumy preferencií agentúry Focus vo vzťahu k účasťou v diskusných reláciách.

Zamerajme sa teda na analýzu RTVS

Analýza hnutia sa opierala o kľúčové právo verejnosti na príjem informácií, čo jej zaručuje aj Ústava. Ako teda v rámci relácie O 5 minút 12 z toho vyšli jednotlivé strany kvantitatívne? Pomer vystúpení koalície a opozicie v zastúpení politikov bol 61:42 v prospech koaličných politikov.

Najviac prezentovanými boli: Boris Kollár / Sme rodina (7x), Peter Pellegrini / nezaradený-Hlas-SD (7x), Veronika Remišová / Za ľudí (6x), Michal Šípoš / OĽaNO (6x) a Matúš Šutaj-Eštok / nezaradený-Hlas-SD (6x), pričom osemnásti politici mali po jednej účasti v relácii. Z toho 15 krát to boli predstavitelia z koalície.

Hoci preferencie hnutia Republika sa dlhodobo držia na úrovni 7,7 percenta, v relácii sa jeho predstaviteľ neobjavil, kým predstaviteľ ĽSNS, ktorá má preferencie okolo 3,5 percenta bol v diskusii 2x a ani nie dvojpercentná strana Spolu mala v diskusiách jedno zastúpenie.

Dáta: sksprávy / Graf HD | ilustračný obrázok

Čo hovorí kvalitatívna analýza

Republikáni pripomínajú, že médiá verejnej služby, akým je aj telerozhlas, majú prioritné poslanie vo vysielaní pre všetkých a preto aj v diskusiách je nutné plnenie názorovej plurality.

„Podľa § 3 zákona o RTVS č. 532/2010 Z.z. je medzi všeobecnými zásadami vysielania aj „rozmanitosť“, ktorá sa v oblasti publicistiky podľa ods.3 cit. paragrafu, aj podľa medzinárodných dokumentov, premieta ako názorová pluralita,“ pripomína portál skspravy s tým, že názorová pluralita je nezastupiteľná v tom, že ju prináša len konkrétny zástupca politického subjektu.

Karol Farkašovský: Je čas na použitie zdravého rozumu
Novinár a politik Karol Farkašovský (SNS) sa potešil „svetlu na konci tunela“ – správe, že voľby budú. Tak, ako sa očakával, vyhlásil ich predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) na 30. september. Vzápätí však Farkašovský varuje – teraz sa začne... Čítať ďalej
10 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Na pluralitu názorov pamätá aj európska legislatíva

„Aj lex generalis pre oblasť médií – zákon NR SR č. 264/2022 o mediálnych službách  v  § 25 ukladá vysielateľovi zabezpečiť „všestrannosť informácií a názorovú pluralitu“. Hodnotu názorovej plurality a jej ohrozenia si uvedomila aj EK, ktorá prijala Európsky akt o slobode médií (2022), ktorý má garantovať pluralitu názorov Na zabezpečenie týchto cieľov vznikol na pôde EÚ dokonca nový európsky kontrolný orgán,“ pripomína Republika. Podľa hnutia však v RTVS tieto zásady nefungujú.

Podľa hnutia sa ako jedno z vysvetlení ponúka konflikt politických záujmov. V tom je či už samotné vedenie, redakcia spravodajstva a publicistiky, či dramaturg relácie. Republika tak upozorňuje, že výber hostí a strán vôbec nereflektuje na vývoj aktuálnej situácie.

Netransparentný, diskrininačný prístup

„RTVS tak znemožňuje prístup značnej časti verejnosti k pluralitným, objektívnym a nestranným informáciám prevažne od opozičných politikov cez netransparentné, neobjektívne a svojim dosahom na férovú politickú súťaž diskriminačné zostavovanie diskutujúcich hostí v publicistickej relácii O päť minút 12,“ konštatujú predstavitelia hnutia s tým, že RTVS si neplní ani základnú povinnosť - poskytovať verejnosti službu názorovej rozmanitosti aj v politickej publicistike.

Uhríkov manifest
"Chceme, aby bol slovenský národ zvrchovaným pánom na svojom území a dôstojným partnerom v rámci Európy." Píše na sociálnej sieti predseda Hnutia Republika Milan Uhrík. "Hoci máme vlastný štát, tak doba sa veľmi nezmenila. Ako požadovali naši... Čítať ďalej
10 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Pre porovnanie...

Hnutie Republika spravilo porovnanie so súkromnou spravodajskou Ta3, ktorá poskytla priestor trinástim politickým subjektom, pričom v RTVS sa ich mohlo prezentovať len osem.

„Hnutie Republika je pripravené koncepčne, odborne a systémovo transparentne vrátiť verejnosti jej právo na príjem plurality názorov cez nastavenie procesov a legislatívy v médiu verejnej služby tak, aby mediálna politika RTVS bola spravodlivá, nestranná a objektívna a slúžila verejnosti,“informovali predstavitelia hnutia.

Zdroj: FB/Milan Uhrík | Republika

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme