Putin potvrdil začiatok ofenzívy (VIDEO)
09 | 06 | 2023 I Milan Laca

Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil začiatok protiofenzívy ukrajinských jednotiek.

Ozbrojeným silám sa, podľa neho, podarilo odraziť všetky útoky nepriateľa. „Začiatok ukrajinskej ofenzívy možno argumentovať použitím strategických záloh. Napriek tomu sa všetky útoky ozbrojených síl Ukrajiny ukázali ako neúčinné.  Pokiaľ ide o to, či protiofenzíva uviazla alebo nie, môžeme konštatovať, že všetky doterajšie pokusy o protiofenzívu zlyhali. Útočný potenciál jednotiek kyjevského režimu však stále zostáva," povedal Putin. Ozbrojené sily Ukrajiny, podľa neho, v posledných dňoch zaznamenali značné straty, ktoré presahujú „klasický“ údaj. "Je známe, že pri útočných operáciách sú straty tri ku jednej. To je klasika. Ale v tomto prípade to výrazne prevyšuje tieto klasické ukazovatele", povedal Putin.

Jadrové zbrane v Bielorusku budú! Kedy?
Ruské jadrové zbrane budú čoskoro rozmiestnené v Bielorusku Prezidenti Ruska a Bieloruska Vladimir Putin a Alexander Lukašenko rokujú v ruskom Soči. Vladimir Putin vyhlásil, že rozmiestňovanie ruských jadrových zbraní na bieloruskom území sa... Čítať ďalej
09 | 06 | 2023 | Milan Laca

Pôsobivé straty 

Minister obrany Sergej Šojgu predtým vyhlásil, že ukrajinské prápory sa pokúsili prelomiť obranu ruských ozbrojených síl v smere na Záporožie. Nepriateľ sa, podľa neho, pokúšal zaútočiť v rôznych sektoroch frontu, na čo sústredil veľké množstvo techniky a živej sily. Ruská armáda tieto pokusy zmarila, Ozbrojené sily Ukrajiny nedosiahli svoje ciele a utrpeli značné straty – viac ako 3,7 tisíca vojakov, cez 50 tankov a inej techniky za tri dni. Pri pokuse o prielom v Záporožskej oblasti ukrajinské jednotky tiež zlyhali. Za posledný deň stratil Kyjev 945 vojakov, 33 tankov, 28 bojových vozidiel pechoty, 38 obrnených bojových vozidiel, tri lafety samohybného delostrelectva Krab a ďalšie zbrane".

Zničená technika

Ruské telegramové kanály, vojenskí korešpondenti a experti zverejnili fotografie a videá zničených obrnených vozidiel Ozbrojených síl Ukrajiny, počas pokusu o protiofenzívu v smere na Záporožie. „Ruskí bojovníci na fronte  drvia obrnené vozidlá USA a NATO,“ hlásia vojenskí korešpondenti. Na záberoch vidieť americké bojové vozidlo pechoty Bradley, nemecký tank Leopard a ďalší opustený tank Leopard s mínovým zariadením. Okrem toho je viditeľný vypálený MRAP International MaxxPro.

Zábery zo zničenia tankov Leopard a ďalšej techniky

Drony v akcii
Ruské zariadenia na elektronický boj zachytili aj tri útočné drony Ozbrojených síl Ukrajiny v blízkosti jadrovej elektrárne Záporožie, vyhlásil predstaviteľ ruských bezpečnostných síl. "Dnes sa kyjevský režim opäť pokúsil destabilizovať situáciu v oblasti elektrárne. Vypustil tri drony s prenosnou muníciou PG-7L smerom k jadrovej elektrárni v Záporoží," uviedol hovorca agentúry. 
CNN informuje o stratách Ukrajiny 

Podľa televízie, Generálny štáb Ukrajiny začiatok protiofenzívy popiera. CNN, s odvolaním sa na dvoch amerických predstaviteľov uviedla, že ukrajinské ozbrojené sily utrpeli straty na personáli a vojenskom vybavení. Čelili silnejšiemu odporu ruských síl, než sa očakávalo. Podľa CNN ide o prvý pokus Ozbrojených síl Ukrajiny prelomiť pozície Ruska na východe Ukrajiny. Generálny štáb Ukrajiny medzitým v komentári pre Reuters informáciu o začatí protiofenzívy poprel.

Čísla nevedia

CNN neuvádza presné čísla o stratách, no jeden z komentátorov ich označil za "významné". Podľa televízie, ukrajinské ozbrojené sily stratili niekoľko amerických obrnených vozidiel MRAP. Ruské jednotky, píše CNN, kladú tvrdý odpor pomocou protitankových rakiet, granátov a mínometov. CNN však neočakáva, že vzniknuté straty ovplyvnia výsledok ukrajinskej protiofenzívy. Západní spojenci veria, že  Kyjev potrebuje čas a nové zásoby. CNN zároveň hovorí o úspechoch ukrajinskej armády na východe, v oblasti Bachmutu.

Ukrajinská "ochota" zistiť pôvodcu sabotáže. Už dávno sa priznali. (VIDEO)
Šéf ukrajinského ministerstva zahraničných vecí reagoval neslušne na Erdoganov nápad vyšetriť výbuch vodnej elektrárne. Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba hrubo reagoval na Erdoganov nápad vyšetriť sabotáž na vodnej elektrárni... Čítať ďalej
09 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme