Matúš Šutaj Eštok: Na progresívne experimenty vláda nemá mandát
09 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Téma nelegálnej migrácie mimoriadne ožila aj v Bruseli, kde sa o prerozdeľovaní migrantov hlasovalo v uplynulých dňoch, ale aj na južnej hranici Slovenska, ktorá slúži takmer ako korzo práve pre ilegálnych migrantov.

Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že Hlas-SD nikdy nebude súhlasiť s povinným prerozdeľovaním migrantov. Medzitým však hlasovanie prebehlo a minister vnútra Čaputovej vlády sa zdržal hlasovania, čo jeho hovorkyňa vysvetlila tým, že má obmedzený mandát. Že má „kúriť a svietiť“ ministrovi pripomína aj Šutaj Eštok. Pripomína však aj situáciu, aké nelegálna migrácia so sebou prináša s tým, že občania Slovenska sa chcú doma cítiť bezpečne.

Koho sa má nový postup týkať

Postupy na vonkajších hraniciach by sa mali spočiatku vzťahovať na migrantov z krajín, ktorých priemerná miera uznania v EÚ je nižšia ako 20 percent, ako sú krajiny ako Turecko a India. Väčšina utečencov – napríklad zo Sýrie, Afganistanu a Sudánu – by mala mať naďalej právo na normálne postupy.

V Bruseli sa rozhoduje o nových pravidlách prijímania migrantov
Na štvrtkovom stretnutí ministrov vnútra členských štátov EÚ v Bruseli sa rokuje o reforme spoločného európskeho azylového systému (CEAS). Kľúčové sú dve otázky, no potrebná zhoda je, zdá sa, v nedohľadne. Problémom sú dve otázky, ktoré sa týkajú... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Má svietiť a kúriť, nie hlasovať

„Sme zásadne proti akýmkoľvek špekuláciám o povinných kvótach pri migrantov, preto budeme pozorne sledovať, ako minister vnútra Šimko bude o predmetnej otázke hlasovať v Bruseli a opätovne ho vyzývame aby si uvedomil, že jeho úloha na Ministerstve vnútra je svietiť a kúriť, nie rozhodovať bez akéhokoľvek mandátu o tak závažných otázkach!,“napísal ešte pred hlasovaním Šutaj Eštok.

Čaputovej minister sa zdržal hlasovania

Slovenský minister vnútra Ivan Šimko sa na štvrtkovom zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti v Luxemburgu zdržal hlasovania pri návrhu smerovania azylovej reformy Únie. Ministri návrhy napokon schválili. Šimko sa podľa vlastného vyjadrenia zdržal preto, že súčasná vláda na Slovensku má obmedzený mandát. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Prvý krok

Ako upozornila hovorkyňa slovenského ministerstva vnútra, schválenie nariadení na úrovni ministrov je len prvým krokom. Pokračovať budú rokovania s Európskym parlamentom a Európskou komisiou. Finálny návrh budú opäť posudzovať členské štáty EÚ.

Šimko sa v Bruseli zdržal hlasovania o migrantoch
Slovenský minister vnútra Ivan Šimko sa na štvrtkovom zasadnutí Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti v Luxemburgu zdržal hlasovania pri návrhu smerovania azylovej reformy Únie. Ministri návrhy napokon schválili. Šimko sa podľa vlastného... Čítať ďalej
09 | 06 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Dôvodov nesúhlasu je dosť

„Rozumiem, že Progresívne Slovensko vrátane úradníckej vlády pani prezidentky sníva o otvorených hraniciach pre utečencov, ale v tomto máme diametrálne odlišný postoj. Chceme zo Slovenska bezpečnú krajinu a nie krajinu, kde bude dochádzať k útokom ako vo štvrtok vo Francúzsku, kde Sýrčan dobodal na ihrisku 6 ľudí, z toho 4 deti vo veku do troch rokov,“poukazuje na problém nelegálnej migrácie Šutaj Eštok.

Nedajme tomu šancu

„Ako poslanec, občan a otec dvoch malých detí urobím všetko pre to, aby Slovensko bola bezpečná krajina. Preto verím, že žiadne progresívne experimenty v podobe povinných kvót pre  migrantov a podobných nezmyslov na Slovensku nedostanú žiadnu šancu,“ uzatvára poslanec.

Kaliňák mal pravdu: Vlna migrantov bude na jar a v lete narastať (VIDEO)
Za ostatných 6 týždňov len cez ruky komárňanských policajtov prešlo cca tísíctristo nelegálnych migrantov. V Malackách sa aj pre nich pripravuje humanitárne centrum, o ktorom samospráva nebola vôbec informovaná. Verejná mienka v Malackách je voči... Čítať ďalej
07 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik