V Bruseli sa rozhoduje o nových pravidlách prijímania migrantov
08 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Na štvrtkovom stretnutí ministrov vnútra členských štátov EÚ v Bruseli sa rokuje o reforme spoločného európskeho azylového systému (CEAS). Kľúčové sú dve otázky, no potrebná zhoda je, zdá sa, v nedohľadne.

Problémom sú dve otázky, ktoré sa týkajú aj rodín s deťmi. Hlasovanie je nastavené tak, aby sa prijalo len to rozhodnutie, s ktorým bude súhlasiť počet krajín, v ktorých súčet počtu obyvateľov prekračuje 65 percent. Výhrady má Nemecko, na nadmerné zaťaženie z minulosti upozornilo aj Rakúsko. Štáty, cez ktoré prechádza najviac migrantov by prerozdelenie do vnútrozemia privítali.

Kľúčové otázky

Rokovania brzdia nezhody v otázke distribúcie žiadateľov o azyl a problémom je aj predbežné preskúmanie žiadostí o azyl od ľudí s malou šancou na prijatie na vonkajšie hranice EÚ, informuje rakúska ORF.

Nemecko chce napríklad zabrániť tomu, aby rodiny s deťmi boli po nelegálnom prekročení hraníc podrobené skrátenému konaniu za podmienok podobných zadržaniu. Taliansko, kam prichádza obzvlášť veľký počet migrantov, považuje plánované nariadenia pre väčšiu solidaritu za nedostatočné a chcelo by väčšiu flexibilitu.

SNS vyzýva ministra vnútra Šimka!
Strana Andreja Danka, SNS vyzýva ministra vnútra, ktorý je členom úradníckej vlády Zuzany Čaputovej. SNS vyzýva ministra Šimka, aby v Bruseli nepodporil povinné kvóty pre nelegálnych migrantov. Tretí sektor dostal už 21 mil. eur na riešenie... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Povinná solidarita

Krajiny ako Rakúsko či Holandsko podľa agentúry DPA zdôraznili, že niektoré plánované pravidlá pre efektívnejší boj proti nelegálnej migrácii im nejdú dostatočne ďaleko. Stále nie je jasné, či Rakúsko bude súhlasiť s predloženým návrhom na povinnú solidaritu s výrazne zaťaženými členskými štátmi. Tento návrh predpokladá, že štáty sa budú môcť „kúpiť slobodne“ od prijímania žiadateľov o azyl. Nedávno sa hovorilo o kompenzačných platbách vo výške približne 20 000 eur na jedného žiadateľa o azyl, uvádza ORF.

Dohoda áno, ale nie za každú cenu, hovorí Nemecko

Švédske predsedníctvo Rady EÚ dnes rozhodne, či sa bude hlasovať. Predpokladom pre rozhodnutie o plánoch je, aby za hlasovalo 15 z 27 členských štátov, pričom tieto musia spolu tvoriť aspoň 65 percent z celkového počtu obyvateľov EÚ. Následne musia prebehnúť rokovania s Európskym parlamentom.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) pred stretnutím videla "šancu" na dohodu, nie však za "každu cenu". Minister vnútra Gerhard Karner (ÖVP) pred stretnutím vyzval na "rýchlejšie, prísnejšie a teda spravodlivejšie postupy na vonkajších hraniciach EÚ".

Koho sa má nový postup týkať

Postupy na vonkajších hraniciach by sa mali spočiatku vzťahovať na migrantov z krajín, ktorých priemerná miera uznania v EÚ je nižšia ako 20 percent, ako sú krajiny ako Turecko a India. Väčšina utečencov – napríklad zo Sýrie, Afganistanu a Sudánu – by mala mať naďalej právo na normálne postupy.

Kaliňák mal pravdu: Vlna migrantov bude na jar a v lete narastať (VIDEO)
Za ostatných 6 týždňov len cez ruky komárňanských policajtov prešlo cca tísíctristo nelegálnych migrantov. V Malackách sa aj pre nich pripravuje humanitárne centrum, o ktorom samospráva nebola vôbec informovaná. Verejná mienka v Malackách je voči... Čítať ďalej
07 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Karner opäť vyzýva na azylové konanie v tretích krajinách

Rakúsky minister Karner sa opäť vyslovil v prospech azylových konaní v bezpečných tretích krajinách – pred požiadavkou, pred ktorou nedávno varoval komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Karner tiež zdôraznil, že Rakúsko bolo v minulosti svojou solidaritou "nadmerne zaťažené".

Žeby boli bližšie?

Dôvera prevládla napríklad pred stretnutím v Španielsku: Španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska povedal, že dnes nastal moment prelomu. Eurokomisárka pre vnútrajšok Ylva Johanssonová prirovnala rokovania k maratónu, kde nás ešte čaká „možno sto metrov“. "Sme tak blízko," povedala Johanssonová.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik