Tri štvrtiny Európanov nechcú USA ako garanta bezpečnosti
08 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Takmer tri štvrtiny Európanov – 74 percent – ​​si myslí, že kontinent by mal znížiť svoju vojenskú závislosť od USA a investovať do vlastných obranných schopností, uvádza nová správa, ktorú v stredu zverejnila Európska rada pre zahraničné vzťahy (ECFR ). Prieskum zverejnil web politico.eu.

Správa založená na prieskume verejnej mienky so 16 168 respondentmi z 11 krajín tiež ukazuje, že väčšina v každej skúmanej krajine chce, aby Európa zostala neutrálna v akomkoľvek konflikte medzi USA a Čínou o Taiwan – v súlade s nedávnymi vyhláseniami francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tému.

Nevstupujme do kríz, ktoré nie sú naše

V rozhovore pre POLITICO v apríli francúzsky líder povedal, že „veľkým rizikom, ktorému Európa čelí, je to, že sa „zachytí v krízach, ktoré nie sú naše“ – vrátane Taiwanu – ktoré Európe bránia „budovať si strategickú autonómiu“ a dodal, že Kontinent by sa mal brániť stať sa „nasledovateľmi Ameriky“.

„Hlavným záverom nášho prieskumu je, že Európania chcú, aby sa EÚ stala viac sebestačná v zahraničnej politike a vybudovala si vlastné obranné schopnosti,“ uviedla v tlačovej správe Jana Puglierin, jedna z autoriek správy.

Vojaci NATO sa môžu (majú) priamo zapojiť do bojov na Ukrajine
Bývalý generálny tajomník NATO sa vyjadril k možnosti priviesť aliančné jednotky na Ukrajinu. informáciu prináša web theguardian.com. Vojaci NATO sa môžu priamo zúčastniť konfliktu na Ukrajine, povedal bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme