Šialenci chcú doviesť vojnu do "úplného konca"? (VIDEO)
09 | 06 | 2023 I Milan Laca

Americký Kongres vyzval Bidena, aby previezol rakety dlhého doletu na Ukrajinu.

Politico: Kongresmani vyzývajú Joea Bidena, aby dodal Kyjevu rakety dlhého doletu.  

Autori napísali, že americkí kongresmani poslali list prezidentovi Joeovi Bidenovi, v ktorom žiadajú presunúť  operačno-taktické rakety dlhého doletu ATACMS na Ukrajinu. Iniciátorom listu bol demokrat z Colorada Jason Crowe.

Dodajme rýchlo!

Americkí zákonodarcovia z oboch strán opätovne tlačia na to, aby Bidenova administratíva poslala Ukrajine kontroverznú muníciu s dlhým doletom, keďže sa zdá, že sa rozbieha dlho očakávaná protiofenzíva Kyjeva. V posledných týždňoch však odpor administratívy voči posielaniu munície vykazuje známky oslabenia. Samotný prezident Joe Biden nedávno naznačil, že by mohol byť otvorený vyslaniu ATACMS. Na otázku, či by Washington mohol súhlasiť s poskytnutím rakiet, prezident koncom mája povedal, že táto možnosť je „stále v hre“. Hovorca Bieleho domu neskôr uviedol, že politika administratívy sa nezmenila.

Zbraní máte dosť, tak так що вперед (tak vpred)!
Stoltenberg hovorí o dostatočnej výzbroji Ozbrojených síl Ukrajiny na protiofenzívu. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg: zbrane prevezené do Kyjeva stačia na protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny! Stačí vám... Zbrane prevezené do... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Milan Laca

Aký je to systém?

Taktický raketový systém s doletom vyše 300 km, čo je takmer štvornásobok oproti existujúcim ukrajinským raketám, je už mesiace predmetom intenzívnych diskusií. Takmer pred rokom sa poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan obával, že odoslanie ATACMS by mohlo viesť k tomu, že sa konflikt nakoniec rozvinie do tretej svetovej vojny, pretože Ukrajina by mohla použiť zbraň na útok do územia Ruska. V poslednom čase však v Pentagone narastajú obavy, že USA aj tak nemajú veľa na výber. „Rýchlym poskytnutím týchto dodatočných možností ukrajinským silám môžeme výrazne zvýšiť ich šance na víťazstvo, obnoviť mier v Európe a zabezpečiť stabilnejší a prosperujúci svet,“ píšu vp výzve.

Americký raketový systém ATACAMS

Nemajú strach

Americkí predstavitelia sa už menej obávajú, že dodanie pokročilejších zbraní môže eskalovať konflikt, keďže Ukrajina opakovane dokázala, že nepoužije americké vybavenie na útok na ruské územie, povedal senátor Jason Crow.

Ešte treba pridať 

Kongresmani tiež chcú, aby prezident urýchlene schválil dodávku pokročilejších zbraní, ako sú stíhačky F-16, systémy protivzdušnej obrany Patriot a Abrams. Tieto zbrane by mali dodať Kyjevu koncom tohto roka.

Rasmussen odpálil bombu
Iniciatíva bývalého generálneho tajomníka NATO Andersa Rasmussena vyslať na Ukrajinu vojakov z krajín NATO – konkrétne Poľska a trojice pobaltských limitrofov, vyvolala efekt vybuchujúcej bomby. Informuje web eadaily.com. Rasmussenove slová... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme