Rasmussen odpálil bombu
08 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Iniciatíva bývalého generálneho tajomníka NATO Andersa Rasmussena vyslať na Ukrajinu vojakov z krajín NATO – konkrétne Poľska a trojice pobaltských limitrofov, vyvolala efekt vybuchujúcej bomby. Informuje web eadaily.com.

Rasmussenove slová (písali sme o nich v inom texte) cituje takto britský Guardian:

„Ak sa NATO nedokáže dohodnúť na jasnej ceste vpred pre Ukrajinu, existuje jasná možnosť, že niektoré krajiny môžu konať v jednotlivých prípadoch. Vieme, že Poľsko sa aktívne zapája do poskytovania konkrétnej pomoci Ukrajine. A nevylučujem ani možnosť, že Poľsko bude v tejto súvislosti konať ešte silnejšie na národnej úrovni, po ňom budú nasledovať pobaltské krajiny, prípadne vrátane možnosti nasadenia jednotiek na zemi."

Politologický sarkazmus, žiaľ, na hranici reality

Podľa politológa Nikolaja Starikova je iniciatíva bývalého generálneho tajomníka NATO „ideálnou situáciou pre Washington: "Keď sa Ukrajinci minú, vhoďte Mladých Európanov do pece konfliktu, balansujúc na pokraji svetového konfliktu. "

„Situácia sa vyostruje, lievik vojny sa rozširuje a je čoraz ťažšie predvídať vývoj udalostí,“
 zdôraznil Starikov.

(Pozn. red. HD. - Nikolaj Viktorovič Starikov je ruský politický a spoločenský aktivista, novinár, spisovateľ. Jeho knihy sú mixom geopolitiky, ekonómie, histórie Ruska a rôznych krajín. Sám autor svoje diela žánrovo označuje ako "historicko-politické detektívky".)

Ukroja si z Ukrajiny Poliaci?

Komentár poľského vydania Dziennik Politiczny Marek Galaszch sa zasa domnieva, že sa tak začína realizovať plán Varšavy získať späť svoje bývalé východné územia, čo „s dostatočnou podporou Spojených štátov prispeje k procesu pretvárania Európy a objavenie sa obnovenej Poľskej republiky na mape sveta.“ Už dnes poľské úrady na tri mesiace uzavreli prístup občanov do pohraničných oblastí s Ukrajinou. Podľa irónie poľského denníka – „aby nezasahovali do nadchádzajúcej vojenskej operácie“.

Niečo je tu úplne jasné

"Je zrejmé, že zavedenie zákazu v okresoch hraničiacich s Ukrajinou je spojené s vytvorením a výcvikom mnohonárodného kontingentu vojsk za účasti Ukrajiny, Litvy a Poľska," - píše Dziennik Politiczny.

Fejetonista Marek Galasz zároveň uvádza historické paralely s prehnanými ambíciami Poľska na konci 30. rokov

Vtedy sa poľská elita snažila vyrovnať Nemecku a Anglicku, no napokon sa sama stala predmetom rozdelenia.

„Ekonomická a politická závislosť, vonkajšia kontrola nie sú ani zďaleka najstrašnejšími dôsledkami ambícií našich politikov,“ píše expert. - Strata suverenity, premena Poliakov na občanov druhej kategórie v Poľsku, štvrté a posledné rozdelenie republiky a úplné zmiznutie Poľska z povrchu zemského - to je najpravdepodobnejší scenár a dôsledok ambiciózneho plánovania vojny.

Vydajú Kyjev na pospas osudu?
Newsweek: Západ opustí Ukrajinu, ak protiofenzíva zlyhá. Kyjev potrebuje splniť očakávania západných mecenášov od ukrajinskej protiofenzívy, inak bude zbavený podpory, píše americký Newsweek. Ide o peniaze "Podstatou protiofenzívy pre... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik