Poslali ho "kade ľahšie"?
10 | 06 | 2023 I Milan Laca

Zelenskyj šokovaný reakciou OSN a Červeného kríža na prelomenie hrádze vodnej elektrárne Kakhovka.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je šokovaný reakciou OSN a Červeného kríža na prelomenie hrádze vodnej elektrárne Kachovka. Povedal to v rozhovore pre Bild.

Žiadal a nič...

Najväčšie medzinárodné organizácie, podľa neho, na žiadosť o pomoc buď nereagovali, alebo išlo v skutočnosti o odmietnutie „v diplomatických formuláciách“. Ukrajinský prezident povedal, že ho takáto reakcia šokovala.

12 hodín útoku a nič, Ukrajinci si vylámali zuby
"12 hodín útoku a nič. Ukrajinci si vylámali zuby. Leopardy stratené, odmena istá" - tak znie titulok hodnotiaceho článku na českom webe parlamentnilisty.cz. V noci ze včerajška na dnes sa začala podľa fotografií a správ z ukrajinskej strany... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Nešťastný

"To, čo sa teraz deje, je tragédia. Ekologická katastrofa a ľudská katastrofa," zdôraznil Zelenskyj. "Zomreli ľudia a zvieratá. Zo striech zatopených domov ľudia vidia okolo plávajúcich utopených ľudí. Vidno to aj z druhej strany. Je veľmi ťažké dostať ľudí z okupovanej časti Chersonského regiónu," dodal prezident.

Jedna zo špekulácií

Noviny The New York Times už skôr citoval názory odborníkov, podľa ktorých bola Kachovská vodná elektráreň vyhodená do vzduchu zvnútra . Verzie zlyhania konštrukcie alebo útoku zvonku považujú za možné, no nepravdepodobné. Odborníci sa domnievajú, že je malá šanca na nezávislé súdne vyšetrenie zrútenia priehrady a dostupné dôkazy sú veľmi obmedzené. Ale vnútorný výbuch je, podľa nich,  najpravdepodobnejším vysvetlením zlyhania priehrady, masívnej železobetónovej konštrukcie dokončenej v roku 1956.

Žalujú

Ukrajina sa už obrátila na Medzinárodný trestný súd v Haagu v súvislosti so zničením vodnej elektrárne Kachovka.

Rusko za Kachovku žaluje v Haagu Ukrajinu
Ruskí predstavitelia vystúpili na Medzinárodnom súdnom dvore (ICC) s obvineniami voči Ukrajine zo zničenia priehrady Kachovka masívnym delostreleckým ostreľovaním, informuje BBC Russian Service. Správu prevzal web eadaily.com. „Kyjevský režim... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme