Čaputovej minister priznal farbu: Remišová okrem honu na Fica mala robiť aj niečo iné
08 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Do vedúceho kresla na Ministerstva informatizácie, regionálneho rozvoja a investícií (MIRRI) „zasadol“ Čaputovej minister Peter Balík a ten jednoznačne priznal to, čo bolo okrem iného jasné aj Lucii Ďuriš Nicholsonovej – eurofondy majú veľký problém.

To, čomu sa bránila Veronika Remišová (Za ľudí), prezidentkin minister Balík priznal naplno – ak vláda a jednotlivé ministerstvá nič neurobia, Slovensko zrejme príde o eurofondy. Nejaké projekty a teda aj rezerva existujú, no nemôžeme sa spoliehať na predĺženie termínu na čerpanie. V náš prospech hralo niekoľko kríz, no na dočerpanie eurofondov máme už len necelých sedem mesiacov. Pred týmto stavom varovala aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá pripomína, že v tom čase jej mnohí z koalície neverili. Vox populi hovorí jasne – veľmi jej neveria ani potenciálni voliči.

Remišová zatĺkala

„Všetky eurofondy zachrániť nestihneme,“oznámil aj predseda prezidentkinej vlády Ľudovít Ódor po preskúmaní porgramov eurofondov. Potvrdil tak slová ministra investícií a regionálneho rozvoja Petra Balíka. Ten už pár dní netají fakt, že financie vyčlenené na obdobie 2014-2020, ktoré treba dočerpať do konca tohto roka, sú v zlom stave.  Na základe toho, čo Balík predložil na rokovanie vlády, nám podľa Ódora môže prepadnúť 800 miliónov eur.

„Nie je to prognóza, ale konštatovanie toho, ako to dopadne, keby sme nerobili nič,“ povedal premiér.

Všetky ministerstvá

Ak by prezidentkina vláda nič neurobila, nečinnosťou tej predchádzajúcej bude postihnuté takmer každé ministerstvo. Výrazne nám pritom pomohli paradoxne nakopené krízy. Počas koronavírusovej pandémie Európska komisia (EK) významne uvoľnila pravidlá čerpania. Chcela tým umožniť štátom  rýchlo využiť eurofondy na zmiernenie jej dopadov na ekonomiku. Podobný režim sa zopakoval na začiatku konfliktu na Ukrajine a pri energetickej kríze.

Zdroj foto: TASR | Čaputovej úradnícka vláda a jednotliví jej ministri budú mať čo robiť aj v oblasti eurofondov

Hlas ľudu: A máme prd makový!
Alebo ho.no, ako hovorí môj sused. A že aj to máme akési menšie, než voľakedy bývalo. Lebo menej do seba, menej zo seba – má to logiku. Ale aspoň máme istotu, že nikoho z tých, čo sa pod ten prd podpísali, voliť nebudeme. Sľúbili všeličo. Igor... Čítať ďalej
05 | 06 | 2023 | Mária Škultétyová

Čo to znamená pre Slovensko

Vďaka iniciatíve SAFE sme mohli na Slovensku eurofondy využiť na úhradu energií pre zraniteľné domácnosti, na čo sa v programoch ministerstiev vyčlenila miliarda eur. Táto pomoc už bola vyplatená. EK na tento účel umoznila použitie až 1,45 miliardy eur, takže máme ešte možnosť využiť 400 mil eur.

V rámci pomoci utečencom z Ukrajiny, presmerovaných bolo 315 mil. eur. Zo 4,3 miliardy sme tak ukrojili 1,5 miliardy eur.

Máme sedem mesiacov

Riziko prepadu peňazí znižuje fakt, že hodnota zazmluvnených projektov je oveľa vyššia, ako tri miliardy, ktoré potrebujeme vyčerpať. V zálohe sú projekty za poldruha miliardy. Záloha vznikla pre prípady, že by niektoré projekty vypadli či už kvôli pochybeniu, alebo rôznym podozreniam.

Pomocou je aj to, že čerpanie môže prebehnúť v niekoľkých fázach, nie len jednorazovo. Problémom však je, že toto programové obdobie sa nebude predlžovať. Nebude sa tak opakovať situácia spred konca minulého programového obdobia.

Predlžovanie by nám neprospelo

Blíži sa rokovanie o novom rozpočtovom období a čistí prispievatelia, akým sú Nemecko či Francúzsko si veľmi dobre všímajú, ako sa nakladá s eurofondami. Predĺženie by bol pre nich dôvod na argument v zmysle „nečerpáš, tak asi nepotrebuješ, alebo nemáš kde“.

Bez hanby nás podvádzali, klamali a cicali štát i jeho občanov
Oni nebojovali proti mafii a korupcii, pretože mafiáni a korupčníci nikdy nebojujú proti sebe. Všetky ich úporné snahy mali za cieľ iba dostať sa do pozície, z ktorej by sa oni sami mohli správať ako mafiáni a korupčníci. Najsprostejšia moc, aká... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Vedma Lucia

Analýza sa dostala aj do rúk europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej. Tá na Facebooku nešetrí kritikou ani voči svojim niekdajším koaličným partnerom.

„Exministri, ktorí odmietli v roku 2020 presunúť eurofondy na postpandemickú pomoc ľuďom, rodinám, jednotlivcom, samoživiteľom a drobným živnostníkom, by sa mali k svojmu zlyhaniu čestne priznať a vyvodiť voči sebe zodpovednosť,“myslí si europoslankyňa, ktorá je ešte dnes dotknutá tým, čo vtedajšia jej tlačovka o prepadnutí miliardy vyvolala.

„Sulík sa za mňa ospravedlnil koaličným partnerom. Moja vtedajšia kolegyňa Cigániková napísala na Facebook, že bola s nesprávnym človekom na nesprávnom mieste, a Remišová ma vyzvala, aby som sa jej ospravedlnila,“ nezabúda Ďuriš Nicholsonová.

Janka Bittó Cigániková, foto: FB/JBC | O premlčaní dezinformuje Janka Bittó Cigániková,

Nevyčíta, no mali sa zamyslieť

„Viete čo? Nečakám ospravedlnenie. Neľutujem, že som kvôli tomu odišla zo SaS, a necítim už ani hnev. Je mi len úprimne ľúto, že kvôli rezortizmu, neschopnosti a spupnosti konkrétnych politikov prišlo Slovensko a ľudia o obrovské peniaze a investície. Keby sa nad tým mojím odkazom vtedy zamysleli, z tých peňazí mohli vyrásť škôlky, komunitné centrá, opravené školy a cesty,“ uzatvára europoslankyňa svoj status.

Vox populi...

Popri ojedinelých názoroch typu „mohlo byť na reštrukturalizáciu sociálnych zariadení“, sa v diskusii „prehrýzate“ nedôverčivými komentármi nie len voči samotnej autorke statusu, ale ani voči tej, ktorú  Ď. Nicholsonová pravidelne kritizovala.

„A teraz ideš do volieb s človekom ktorý tu vládu viedol a teda má za to plnú zodpovednosť rovnako ako daní ministri...,“ nechápe Peter Lavo.

„P. Nicholsonova, veď prečo ste nezostali v politike a dali ste prednosť EP? Nuž vieme, tam je lepšie, plat, žiadna zodpovednosť a kritika Slovenska, na tom sa zbierajú body, však, Mali ste tu byť počas pandémie , bojovať s mafiou. Nie, načo, Lepšie sa kritizuje, však. Chodili ste do rómskych osád a čo ste pre Rómov spravili počas 2 rokov na ministerstve práce? No nič. Aj teraz vieme, že Vám nejde o politiku tu doma, ale blížia sa EU voľby.  To je DNA SaS. Veď keď poznáte liek, choďte medzi ľudí, vysvetlite im prečo je to tak, ale to nie, Vy len tlačovečky a statusíky,“ nešetrí europoslankyňu iná diskutujúca.

„A spojili ste sa s tým že ktorý pred pár týždňami vyblakoval, že sa to stihne. Ďakujem pekne. Bože, kto tej osobe verí, je ako ona - kde vietor fpka tam je. Čo sa nevráti do Kanady?,“ netají rozhorčenie Mária Palubjaková.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik