12 hodín útoku a nič, Ukrajinci si vylámali zuby
08 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

"12 hodín útoku a nič. Ukrajinci si vylámali zuby. Leopardy stratené, odmena istá" - tak znie titulok hodnotiaceho článku na českom webe parlamentnilisty.cz.

V noci ze včerajška na dnes sa začala podľa fotografií a správ z ukrajinskej strany protiofenzíva vraj "v plnej sile". Ukrajinská armáda nasadila západnú techniku, ​​vrátane darovaných leopardov. Avšak bez väčšieho úspechu. V súčasnosti sa o prielom ruských obranných línií snaží už 12 hodín, ale nedarí sa. Podľa niektorých analytikov Ukrajinci ruskú obranu podcenili a bombardovali až pozície za ňou, pretože si mysleli, že cez prvé línie ľahko prerazia.

Tak už sa začala

Dnes sa podľa správ z ruských i ukrajinských zdrojov začala skutočná ukrajinská protioenziva. Už v noci prebiehali intenzívne boje v oblasti Záporožia, konkrétne pri Orechove. Podľa vojenských analytikov však pre Ukrajinu neúspešne.

Nejak sa prepočítali

Bývalý švédsky veliteľ a politik Mikael Valtersson je z toho, ako se ukrajinská armáda správa, sklamaný a zmätený. „Vypadá to, že predpokladali, že Rusi se proste poskladajú a opustia svoje pozície. Inak si ukrajinskú taktiku nedokážem vysvetliť. Útočí vlna za vlnou priamo do ruských minových polí a zón paľby,“ uvádza a poukazuje na to, ako sú to stále iba Rusi, ktorí sú obviňovaní z používania „lidských vĺn“ pri útoku, ale Ukrajinci sa teraz správajú úplne rovnako.

„Keď nepriateľ zostane na pozícii, tak je to samovražda. Ak by aj ukrajinské sily uspeli a prelomia obrannú liniu, pretože na jednom mieste budú mať viac zbraní a vojakov, tak v celku prehrajú kvôli hrozným stratám,“ myslí si vojenský analytik a ako jediné vysvetlenie má, že Ukrajinci Rusov podcenili a predpokladali, že utečú.

Prehrala aj informačná proukrajinská vojna, tá ako prvá

Prečo by si to Ukrajinci mysleli? Podľa Valterssona je kyjevská a západná informačná vojna úspešná vo vzbudzovaní dojmu, že Rusi sú mizerní bojovníci. A že stačí len vykopnúť dvere a celý dom sa zloží. Varuje, že tento omyl môže stáť Ukrajinu podporu Západu. A zdá sa mu priam iróniou, že Ukrajinci teraz robia rovnakú chybu, ako na začiatku vojny Rusi, totiž že podceňujú protivníka.

Ukrajinci majú väčšie straty

Podľa analytika utrpeli Rusi i Ukrajinci pri útoku množstvo strát, ale Ukrajinci väčšie. A hlavne, v podstate nič nezískali. Doplnil, že nejde len o prelomenie prvej obrany, ale aj tých nasledujúcich. Obrovské straty a prieťahy si pritom Ukrajina už nemôže dovoliť. Nasledujúce tri alebo štyri dni budú podľa Valterssonovho názoru tie najkritickejšie pre vývoj vojny. Jediná cesta, ako môžu Ukrajinci zvíťaziť, je, ak sa Rusi pod tlakom „zložia“ a nastane panika. Ale to nie je momentálne na programe dňa.

Chmúrna predpoveď pre Kyjev

 „Zatiaľ sa prikláňam k tomu, že najpravdepodobnejší výsledok je ukrajinská porážka. Nemajú žiadne prekvapenie, početnú prevahu a na druhej strane je nepriateľ spalebnou i vzdušnou prevahou, ktorý mal čas sa opevniť. Vyzerá to ako bitva pri Kursku v roku 1943, kedy Tretia ríša vrhla všetky svoje rezervy do ofenzivy proti dobre pripravenej sovietskej obrane a spotrebovala všetky svoje rezervy bez akéhokoľvek úspechu,“ zhodnotil situáíciu na fronte švédsky veliteľ a politik Mikael Valtersson.

Končia aj Leopardy

Podľa ruských zdrojov bolo zničených aspoň 16 vozidel západnej proveniencie. „Podľa mňa boli (leopardy) opustené počas útoku. Museli sa kvôli mínam posúvať po ceste v kolóne. A keď sa zosilnilo ostrelovanie delostrelectvom a zo vzduchu, tak ich opustili,“ špekuluje další analytický zdroj.

Ruské zdroje potvrdzujú vyššie názory

Proruský analytický účet Russians With Attitude je tiež, čo sa týka úspechov ofenzivy, skeptický. „Ukrajinská ofenziva je v ranej fáze, ale nemožnosť zhromaždiť dostatok síl na prielom (obranná línia) a útoky v jednotlivých vlnách, ktoré zostávajú z jedného praporu, u mňa vzbudzujú opatrný optimizmus. Panika a snaha hasiť škody v žltomodrom on-line priestore je tiež pozitívne znamenie.Okrem toho, že ozbrojené síly Ukrajiny už stratily 40–50 vozidel, a to je len to, co je na kamere.

Neviem, rozhodnutie vyraziť naslepo do najpevnejšej časti obrannej línie s pripravenými formáciami, vrátane novej ruskej brigády s leopardom, a s obmedzenou palebnou podporou, vyzerá skôr ako politické rozhodnutie, nie vojenské. Bitva sa len začala – ak Ukrajinci neustúpia, tak potečie ešte veľa krvi a bude veľa ohňa. Uvidíme,“ hodnotí situáciu.

P.S.

Podľa posledných správ sa Ukrajinci o prielom snažia už 12 hodín a stále neúspešne.

Rasmussen odpálil bombu
Iniciatíva bývalého generálneho tajomníka NATO Andersa Rasmussena vyslať na Ukrajinu vojakov z krajín NATO – konkrétne Poľska a trojice pobaltských limitrofov, vyvolala efekt vybuchujúcej bomby. Informuje web eadaily.com. Rasmussenove slová... Čítať ďalej
08 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik