TRHLINY: Kachovka aj Nord Stream. Ukrajina nebude rada! (FOTO)
07 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Dva katastrofálne výbuchy zasiahli do života sveta počas ukrajinskej vojny. Vlani v septembri trhliny spôsobené výbušninou zničili plynovod Nord Stream pod Baltským morom a tento utorok ráno sa pretrhla hrádza Kachovskej priehrady, čo viedlo k zaplaveniu rozsiahlych oblastí okolo frontovej línie na dolnom toku rieky Dneper. Zhodou okolností toho istého dňa sa objavili aj novinky v kauze prvej z demolácií, informujú české Parlamentní Listy.

Deň po tom, čo zničená Kachovská priehrada na rieke Dneper zaplavila značnú časť Ukrajiny, sa stále vedú debaty, kto má čin, ktorý český prezident Petr Pavel označil ako „veľmi blízko k vojnovému zločinu“, vlastne na svedomí.
Navzájom na seba ukazujú prstom

Ukrajina viní z odpálenia priehrady Rusko, ktoré ju už niekoľko mesiacov ovláda. To argumentuje, že by mu táto prírodná katastrofa ničím neprospela, naopak je tým ohrozené vodné zásobovanie Rusmi ovládaného polostrova Krym. Rusi tvrdia, že hrádza sa prelomila v dôsledku vonkajšieho ostreľovania.

Americkí experti následne oznámili, že to podľa nich nie je možné a že výbuch musel nastať vo vnútri stavby.

Ukrajina reaguje na výbuch priehrady Kachovka! Má nové požiadavky od EÚ
Ukrajina chce nové sankcie EÚ za výbuch priehrady Kachovka. Podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí išlo o najväčšiu katastrofu spôsobenú človekom za posledné desaťročia. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vydalo v utorok... Čítať ďalej
06 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Niekoľko verzií

Objavila sa aj tretia verzia, totiž že hrádza, ktorá bola terčom útokov oboch strán od začiatku vojny, bola ničená dlhodobo a teraz neudržala nadštandardné množstvo vody, ktoré sa v priehrade zhromaždilo.

Ukrajina svoju verziu podporuje aj tým, že vymenovala konkrétnu ruskú jednotku, ktorá mala akciu vykonať. Mala to byť 205. motostrelecká brigáda.

Pohľad na Cherson, keď obyvatelia čelia druhému dňu záplav. Fotografia: Libkoš/AP

Český twitter medzitým zdieľa názor ukrajinského analytika Mychailo Samusa, podľa ktorého chceli Rusi odpáliť len časť vodnej elektrárne, ale zvrtlo sa im to. „Chceli rozšíriť vodnú hladinu Dnepra, aby sťažili vykonávanie obojživelných operácií. Ale priehrada sa prepadla oveľa viac. Jednoducho s tým nepočítali, a keď sa im zborí prvá obranná línia, budú mať obrovské problémy,“ vysvetľoval expert.

V priebehu noci sa objavovali v amerických médiách informácie, že administratíva prezidenta Bidena má dôkazy, že za zničením priehrady stoja Rusi.

Na hornom obrázku je nepoškodená priehrada VE Kakhovka a snímka urobená 6. júna 2023, na ktorej je voda pretekajúca cez poškodenú priehradu VE Kakhovka. Fotografia: 2023 Planet Labs PBC/AFP/Getty Images

Experti varujú pred unáhlenými závermi

Bezpečnostní experti ale varovali pred unáhlenými závermi. „Je príliš skoro na to povedať, či ide o úmyselný čin Ruska, alebo o výsledok nedbanlivosti a predchádzajúceho poškodenia priehrady,“ cituje New York Times experta Michaela Kofmana, riaditeľa ruských štúdií vo výskumnom ústave CNA v Arlingtone.

Sociálne siete medzitým zaplavujú obrázky zaplavených oblastí pod priehradou, kde sa hladina rieky Dneper zdvihla až o desať metrov. Zúfalé scény vrátane ľudí na stromoch možno vidieť v oblastiach ovládaných ukrajinskou i ruskou armádou.

Nehovorte o Nord Streame!

V ten istý deň sa začali objavovať pozoruhodné informácie o inom výbuchu, ktorý zásadne ovplyvnil priebeh ukrajinskej vojny. O výbuchu plynovodu Nord Stream pod Baltom v minulom roku. Washington Post priniesol informáciu, že tri mesiace pred týmto aktom na dne Baltského mora, ktorý západné médiá dodnes pripisujú Rusku, mala americká vláda získať informácie o plánovanom tajnom útoku na toto zariadenie zo strany Ukrajiny.

Dvaja Ukrajinci sú podozriví z výbuchov na Nord Stream
Po nedávnom odhalení, že prezident Ukrajiny zvažoval vyhodiť do vzduchu ropovod Družba, sa z nemeckých oficiálnych zdrojov dozvedáme, že dvaja Ukrajinci môžu byť za výbuchmi na plynovodoch Nord stream. Informuje o tom ukrajinský web ctrana.ua s... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Malá skupina potápačov, ktorá mala útok v Baltskom mori pripravovať, mala podliehať priamo najvyššiemu vedeniu ukrajinskej armády. Detaily mala CIA dostať od jedného z európskych spojencov v júni 2022.

K sérii výbuchov, ktoré pretrhli plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 a viedli k masívnemu úniku plynu do mora, došlo 26. septembra.

Západní politici a médiá vinili Rusko, že sa s blížiacou zimou snažia likvidáciou plynovodu vydierať európskych odberateľov. Moskva naopak tvrdila, že nie je v jej záujme ničiť kanál, ktorým prebieha pre ruskú ekonomiku životne dôležitý obchod.

Výbuch na Nord Stream 2/Getty Images

Najnovšie stopy teroristického činu vedú k Ukrajine

Informácie, ktoré mali uniknúť od mladého spravodajcu Jacka Teixeiry, ktorý stojí za najväčším únikom amerických tajných dokumentov z tohtoročnej jari, vraj Washington Post neoficiálne potvrdilo niekoľko európskych spravodajcov.

Pred niekoľkými dňami sa aj v českých médiách objavili informácie, že nemecká polícia vykonala domovú prehliadku u ukrajinského vojaka, ktorého matka a dieťa žijú vo Frankfurte nad Odrou. Dieťaťu sa mala odobrať vzorka DNA.

Aj ďalšie stopy nemeckých vyšetrovateľov majú podľa médií viesť k Ukrajine. To však vraj ešte nemusí znamenať, že o akcii vedela vláda, alebo si ju dokonca objednala. Prezident Zelenskyj mal nemecké náprotivky opakovane uistiť, že so zničením plynovodu nemá nič spoločné.

V NATO je vraj každopádne kvôli Nord Streamu poriadne dusno, Washington Post píše o tom, že v rámci aliančných štruktúr je obava, že by informácie rozbili jednotnú západnú podporu Ukrajiny. Na poslednom summite NATO mala padnúť výzva: "Nehovorte o Nord Streame!"

György Nógrádi: Zelenského mierový plán existuje len v rozprávkach
"Ukrajinský prezident môže hrať celú túto hru, pokiaľ za ním stoja Američania a dostáva západné zbrane a podporu," povedal György Nógrádi v rozhovore pre maďarský portál Origo. Podľa experta na bezpečnosť sa situácia zhoršuje a rusko-ukrajinský... Čítať ďalej
07 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik