Prezidentkina chorobná "ponorka"
07 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Zuzana Čaputová sa nám ideologicky "zakufrovala". Zblúdila, stratila sa. Sama v sebe a vo svojej neobmedzenej a súčasne tak pluralitne názorovo obmedzenej progresivite. Dalo by sa povedať, že ide už o chorobu - minimálne ponorkovú.

Kým jej absolútne božstvo - americká administratíva, ešte včera v prvých hodinách po útoku veľmi zdržanlivo komentovala útok na priehradu Kachovka a NEDOVOLILA si konštatovať, že za útokom boli Rusi (dokonca zaznelo zo strany USA, že "nateraz je na to nedostatok dôkazov"), naša pani prezidentka v tom mala hneď jasno. Podľa nej išlo o "ďalší príklad brutality ruskej agresie". Páliť len tak "z voleja", áno, v športe to beriem ako odvážnu razantnú hru. Ale z prezidentského kresla to vnímam ako diletantskú a súčasne chrapúnsku politiku. Vlastne, ani nie politiku, iba hlúpe politizovanie, ničím reálnym nepodložené. Iba jej progresívnou militaristickou ideológiou.

Myslím si, že ide o chorobu

Minimálne ponorkovú. Prezidentka sa pohybuje výlučne vo svojej ideologickej ponorke a naozaj už by si to žiadalo vyvetrať tam. Nevníma, že svet má farby, zvuk výšky i hĺbky, že chuť pozná sladkosť, slanosť, horkosť, kyslosť, oná má iba svoje Rusko. Musí to byť veľmi smutné, takto si nechať zúžiť svoje vnímanie. Na úroveň predátora, pre ktorého existuje iba korisť a spánok v tieni. Lenže, z pohľadu diplomacie a medzinárodných vzťahov takáto chorobná posadnutosť pácha škody väčšie ako obrovský požiar v Kanade. Ponorková choroba (skrátene ponorka ) je označenie pre stav vzrastajúceho napätia, antipatie a neznášanlivosti najmä v malých sociálnych skupinách v uzavretom priestore. Prezidentka sa zacyklila vo vojne a medzi jej podkurovačmi a to v tej najodsúdeniahodnejšej pozícii - stojí na strane jej vyzbrojovateľov. Už na ženu a matku je to dosť zvrhlý postoj, nie na hlavu štátu.

Popis javu 

Ponorková choroba je vyvolaná stereotypnou situáciou s nedostatkom podnetov. Rozvíja sa v rámci nejakého uzavretého kolektívu ľudí, ktorí spolu trávia veľa času (či už pracovne alebo súkromne). Objavuje sa najmä tam, kde nie je možné kontakt s ostatnými členmi skupiny aspoň krátkodobo prerušiť. Ponorkovej choroby nie sú uchránení ani profesionáli, ktorí sú na tieto stavy pripravení, napríklad kozmonauti alebo polárnici.

Pri ponorkovej chorobe dochádza najmä k slovným útokom alebo aj k fyzickému napadnutiu inej osoby, a to preto, že je svojím správaním a konaním pre agresora subjektívne neznesiteľná (ľudovo sa často používa fráza „ide mi na nervy“). Nuž a nás, Slovákov, podľa vyjadrení, správania sa a žalovania v zahraničí na nás, prezidentka naozaj ostentatívne neznáša. Ale ono to bude aj tým, že ten vzťah je logicky vyvážený a platí aj opačne.

Veľký pozor!

Ponorková choroba sa môže vystupňovať až k agresivite , skupinovej psychóze, paranoji a pod. Vo väčších kolektívoch, ale aj v spoločnosti, sa často stáva, že si na seba vytvoria vzájomnú averziu celé veľké skupiny ľudí.

Čo by sa jej dalo poradiť?

Treba na život ísť inak. Aj keď to nie je príliš zábavné, musí pokojne vstať, najesť sa, poľudštiť sa, zavolať svojim najbližším a trebárs si zacvičiť jogu. Nemala by sa každý deň zaoberať nejakým sektárskym podujatím NATO, vodiť štátne návštevy po muničných skladoch (ako som dnes začul z Českého rozhlasu pri príležitosti návštevy ich prezidenta u nás - mimochodom, z tej istej ponorky), zahraničné recepcie by mala plánovať nanajvýš na  päť dní vopred, pretože čím viac projektuje  budúcnosť, tým viac sa jej bude zdať, že sa čas rozpína. Stratí pojem o čase, priestore i realite. 

Malý tip odborníkov na ponorky

Keď zamestnáte hlavu, čas plynie rýchlejšie a vy budete mať hneď lepší pocit z toho, že ho len tak nepremárnite. Ponorková choroba pri zamestnanej hlave totiž obvykle nebýva hrozbou. Vedomosti či poznanie ako také môžno nadobúdať aj spoločne s ostatnými členmi spoločnosti, bude to pre všetkých určite minimálne zábavnejšie, ak nie priam prospešnejšie.

P.S.

"Skutočnosť je to, čo nezmizne v okamihu iba preto, že vy veríte v niečo iné."

Philip K. Dick, americký spisovateľ sci-fi

A zas ďaľší "výlučok" Globsecu, ktorý pohoršil progresívne fajnovky
Globsecáci majú zas radosť. Zas vytiahli špinu na Slovákov! Predstavte si, také "hnidy"sú ten národ pod Tatrami! Majú pozitívny názor na vyvrheľa Orbána. A tá drzosť, oni ho majú bez ohľadu na to, čo si myslíme my, liberálno progresívni vojnoví... Čítať ďalej
06 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme