Niečo sa DEJE? Čaputová a Pavel navštívili vojenskú bojovú skupinu na Lešti
07 | 06 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

S činnosťou na poli výcviku, riešením bojových situácií, ale tiež s denným režimom i možnosťami využívania osobného voľna sa v Centre výcviku Lešť počas stredajšej návštevy oboznámili prezidenti SR Zuzana Čaputová a ČR Petr Pavel.

@all FOTO TASR - Ján Krošlák

Ďakovná reč Čaputovej

Prezidentka sa poďakovala počas rozhovorov českým jednotkám, ktoré vedú mnohonárodnostnú bojovú skupinu v Lešti. "Je tu veľmi dôležitý signál uistenia pre ľudí na Slovensku. Sme totiž krajina, ktorá susedí z Ukrajinou a tento signál uistenia, prítomnosť vojakov aj iných štátov pod velením Českej republiky, je preto veľmi dôležitý. Je to signál nielen spolupráce, solidarity, ale aj jednoty, ktorú tak teraz veľmi potrebujeme," uviedla.

Pavel je nadšený

Podľa Pavla je potešujúce vidieť fungovať projekt, ktorý vznikal v čase, keď on sám pôsobil ako predseda vojenského výboru NATO, keď vznikli prvé štyri zoskupenia ako reakcia na ruskú anexiu Krymu. "Dnes už máme takýchto zoskupení osem, pričom Česká republika je vedúcim národom jedného z nich a to hneď v susednej Slovenskej republike," pripomenul.

Prezidenti hovorili neformálne aj so slovenskými a českými vojakmi, ktorí sú súčasťou zoskupenia a pozreli si aj ich techniku a vybavenie.

Aktuálne je v Lešti viac ako 1100 vojakov zo Slovenska, Nemecka, Slovinska, USA a ČR, ktorí sú súčasťou mnohonárodnostnej bojovej skupiny. Najviac, približne 500, ich tam má práve ČR. Vojaci sa menia v polročných rotáciách.

Hlavnou úlohou mnohonárodnostnej bojovej skupiny je svojou prítomnosťou na Slovensku demonštrovať odhodlanie spojencov brániť štáty na východnom krídle NATO, odstrašiť možného agresora a v prípade napadnutia územia ho brániť.

A zas ďaľší "výlučok" Globsecu, ktorý pohoršil progresívne fajnovky
Globsecáci majú zas radosť. Zas vytiahli špinu na Slovákov! Predstavte si, také "hnidy"sú ten národ pod Tatrami! Majú pozitívny názor na vyvrheľa Orbána. A tá drzosť, oni ho majú bez ohľadu na to, čo si myslíme my, liberálno progresívni vojnoví... Čítať ďalej
06 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme