Intenzívne búrky na Slovensku naberú na SILE: Pozor aj na silný vietor
07 | 06 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

V utorok na našom území odštartovali búrky, no bol to len slabý odvar toho, čo nás čaká dnes. Búrky budú početnejšie a zároveň aj nebezpečnejšie.

Na celom Slovensku platia v stredu od 9.00 h do polnoci výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Hrozí vzostup hladín

Vo všetkých krajoch je zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

"Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňujú meteorológovia. Intenzívny dážď môže zároveň vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Pozor aj na vietor

Vietor môže zase spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch, ako je lámanie konárov stromov, pád slabších stromov či menšie škody na strechách budov. "Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie," poukázal SHMÚ. Doplnil, že súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik